Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
28 Ноември 2014, Петък


Една хипотеза за това кой унищожи марсианците, докато на Земята се радват на евтино гориво и достъпна виетнамска земя


Заподозряха „Путинския“ тигър Устин
в убийството на две кози


В Североизточен Китай на 25 ноември бе оповестено за изгубването без следа на малко стадо кози. После стана известно за гибелта на две от животните – местни жители са намерили козите мъртви с големи и дълбоки рани. Всички подозрения за нападението паднаха върху амурския тигър с прякор Устин, който бе пуснат в средата на ноември от Желундинския резерват в Амурска област. От там на свобода излязоха още четири тигъра – Кузя, Боря, Илона и Светлая. На животните са били надянати специални нашийници, позволяващи чрез спътник тяхното придвижване да бъде проследявано.

Както съобщи „Ройтерс“ във вторник, Устин е бил пуснат на свобода лично от президента на Русия Владимир Путин. Това стана в края на май тази година при посещението му в резервата. След бягството на хищника в Китай, обаче започват да постъпват тревожни съобщения.
Устин се появява на територията на Поднебесната империя вечерта на 11 ноември. Тогава амурският тигър се е намирал на шест километра от границата. Руските специалисти споделят, че след пресичането на граничната бразда наблюдението върху животното са започнали да осъществяват китайските им колеги, които са обещали да ги информират за неговото местонахождение.

Устин не е единственият „имигрирал“ в Китай тигър. Преди него територията на Руската федерация е напуснал Кузя, който също е заподозрян в нападенията над козичките, а също и в разпердушинването на един курник в село Тайпингоу, откъдето са отмъкнати не по-малко от пет кокошки. Китайски ловци са попаднали и на останките на едно диво прасе, за което също се предполага, че е изядено от Кузя.
Предполага се, че хищниците са напуснали руската земя заради недостиг на храна. „Гладът тласка тигрите към подобни премествания. В тайгата се срещат твърде малко чифтокопитни, които са основното меню на най-едрите котки на планетата“ - се казва в съобщение по Пети телевизионен канал.


Изобретиха хапчета против метеоризъм с аромат на рози

65-годишният изобретател Кристиян Поншевал от село Жевре в Северозападна Франция заедно с група учени е създал таблетки срещу метеоризъм, благодарение на които отделяните газове, насъбрали се в червата, ще бъдат с аромат на рози или шоколад.
Самият Кристиян дълги години е страдал от проблеми с храносмилането. Измъчен от тях, заедно с колегите си той е разработил „ароматизиращите“ таблетки, които е нарекъл Lutin Malin.
Препаратът вече е одобрен от здравното министерство на Франция. Той е направен от натурални съставки като цикория, морски водорасли и боровинки. Опаковката с 60 хапчета може да се купи за  9,99 евро, като изобретателят се хвали, че поръчките са твърде много. Той отбелязва, че таблетките са подходящи и за кучета.


Може би животът на Марс е бил унищожен от ядрено оръжие

Като се вземе предвид броя на изотопите в атмосферата на Червената планета, който е сходен с този, фиксиран след ядрени катаклизми на Земята, американският изследовател Джон Бранденбург е стигнал до извода, че може би Марс се явява пример за цивилизация, изтрита от лицето на планетата в резултат на ядрена атака от Космоса.

Изданието International Business Insider цитира части от научната работа на професора по физика на плазмените частици и екссътрудник на Командването на въздушно-космическата отбрана на САЩ, в които той стига до шокиращото заключение, че в околоземното космическо пространство е възможно да са съществували сили или създания, „враждебни към младите цивилизации, подобни на земната“, и притежаващи ядрен потенциал, при използването на който може да се предположи, че е бил унищожен древният живот на Марс.

По мнението на учения ядрените взривове са били планирани и проведени от високоразвити същества, вероятно извънземни. Свидетелство за наличието на взрива се явява цветът на планетарната повърхност, който е червен. Освен това той подчертава, че има и други доказателства за извършването на внушителни ядрени взривове на Марс, които са унищожили древните поселища в Сидония и Утопия – двете части на Червената планета.

Неотдавна един орбитален кораб от космическата одисея на НАСА успя да предаде данни за наличието на висока концентрация на изотопи на ксенон-129 в марсианската атмосфера. Сходна концентрация от изотопи е открита и на Земята след ядрени инциденти от рода на Чернобилската катастофа.


Цената на петрола спада поради опасения
за икономиката в Азия


В сряда цените на петрола отново отбелязаха понижение. Това става на фона на слаби икономически данни за азиатски страни.
Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 12 цента - до 78,21 долара за барел, а тези за американския еталон WTI - с 2 цента - до 74,07 д. за барела, съобщи „Ройтерс“.Икономиката на Япония вече навлиза в рецесия, а растежът на БВП на Индия през третото тримесечие на тази година се е забавил до 5%. Южнокорейските експерти предупреждават Централната банка за недооценяване на риска от дефлация.

В икономиката на САЩ нещата се развиват относително добре, но повечето останали страни изпитват трудности. Така на световния петролен пазар се очертава значителен излишък, а ОПЕК трудно ще се справи със ситуацията, се отбелязва в седмичния анализ на PIRA Energy Group.
Много е възможно, според участниците на пазара, ако не се стигне до споразумение за значително намаляване на добива, цената на петрола да спадне до 60 долара за барел. От началото на годината досега цената на черното злато се е сринала с 27 %.


Виетнам започва да разпродава земята си на чужденци

Виетнамските власти приеха нов закон, който отваря имотния пазар на страната за повече чужденци. Тези от тях, които са с валидни визи, както и чуждестранни компании и международни организации, извършващи дейността си във Виетнам, ще имат право да купуват къщи и апартаменти в страната, съобщи bgonair.bg, позовавайки се на Bloomberg.
Преди приемането на новия закон единствените чужденци с право да притежават недвижима собственост във Виетнам бяха женените за виетнамците, които са с чужда кръв, и тези, които допринасят сериозно за развитието на нацията.

С предприемането на мерките правителството цели да даде тласък на слабия имотен пазар и да увеличи икономическия растеж, който за 2014 г. трябваше да достигне 5,8%, но слабият имотен пазар се отразява негативно на развитието на икономиката на азиатската страна. Властите вече осъществиха програма, която стимулира придобиването на жилища, и благодарение на която инвеститорите имат достъп до нисколихвен ипотечен кредит.
Друг положителен ефект, търсен с приемането на закона, е справяне с проблема с дълговете във Виетнам. Делът на несъбираемите кредити в страната е един от най-високите в цяла Югоизточна Азия - над 4%. Голяма част от тях са обвързани с недвижимо имущество.


Тази снимка на телескопа „Хъбъл“ от 1999 г. показва Марс, отдалечен на 87 милиона километра от Земята Снимка: НАСА

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки