Наши сънародници протестираха в Истанбул


Наши сънародници протестираха в Истанбул
Визуализация на религиозното училище, което ще се строи в истанбулския парк в кв. „Башакшехир“ и срещу което нашите сънародници излязоха на протест
28 Ноември 2014, Петък


Те се надигнаха срещу построяването на религиозно училище в обществен парк


Голяма група изселници от България, живеещи в квартал „Башакшехир“ в Истанбул, взеха участие в неделя вечерта в протестна акция срещу построяването на религиозно училище - „имам-хатип", на мястото на кварталния обществен парк, съобщи БТА, позовавайки се на  информационната агенция „Доган хабер ажансъ“.
В „Башакшехир“ е изграден жилищен комплекс, наречен „ Ватан гьочмен конутларъ“, в който живеят основно изселници от България, дошли в Турция след 1989 г. Тези дни общественият парк на комплекса бил затворен и ограден с метални пръти, за да не се влиза в него. Строителна фирма вече започнала изкопните работи за строежа на бъдещото религиозно училище.

Протестиращите са носели престилки с надпис „Няма да позволим да съборят парка ни". Те са се събрали още по обяд на протестна акция. В израз на солидарност към техните протестни действия са се включили и председателят на Федерацията на румелийските балкански турци Йозджан Пехливаноглу, активисти на основната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия, и на другата опозиционна партия в турския парламент - Партията на националистическото действие.

В обръщение до медиите се подчертава, че живеещите в комплекса изселници не искат паркът да бъде унищожен. В документа се обвинява общинското ръководство, че не се съобразява с исканията и интересите на живеещите в комплекса,. В него се подчертава също,  че обществените зелени площи са били изградени изцяло с усилия и средства на изселниците.
„Паркът е място, където прекарваме приятно свободното време. Никой не ни попита дали сме съгласни да ни го отнемат. Макар че теренът, на който се намира, е общ за комплекса, притежаваме и нотариални актове за земята. Премахването на парка е незаконно“, се изтъква още в обръщението.

В реч, произнесена по време на митинга, председателят на Федерацията на румелийските балкански турци Йозджан Пехливаноглу е заявил: „Ние, българските турци, трябва да се изправим лице в лице с проблемите си. Проблемът не е само ваш, проблемът е на всички ни. Унищожават зелените площи. Това не е проблем на партия и политика, това е проблем на гражданско отношение, на търсене на правото. Виждате, че превърнаха Истанбул в купчини от бетони. Всяка свободна педя земя покриват с някакъв строеж. Спекулират с религията, построявайки само религиозни училища „имам-хатип", а всъщност страната ни е осеяна вече само с такива училища".

Протестиращите откриха подписка срещу унищожаването на парка. След това премахнаха металните бариери и навлязоха в алеите му, където си направиха обща снимка. Участниците в протеста са избрали инициативен комитет, който ще отнесе проблема до околийския началник.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки