Франция обвини нефтената компания „Тотал“ в корупция


Франция обвини нефтената компания „Тотал“ в корупция
28 Ноември 2014, Петък


Фирмата е давала тлъсти подкупи за сключването на изгодни договори с Иран. Тя е концесионер и на нашия блок „Хан Аспарух“ в Черно море


Френската нефтена компания „Тотал“ ще бъде изправена на съд във Франция по обвинения в корупция при сключването на договори с Иран за периода от началото на 1990 г. до началото на 2000 г. Това съобщи във вторник „Ройтерс“, позовавайки се на парижката прокуратура.

През миналата година „Тотал“ се съгласи да заплати 398,2 милиона долара на американските власти. Тогава компанията бе обвинена в даване на подкупи в особено големи размери на Иран, за да спечели нефтените контракти в тази страна. По данни на САЩ в периода между 1995 и 2004 г. са дадени около 60 милиона долара за рушвети на ирански правителствени чиновници, за да помогнат на французите да получат изгодни права за разработването на три нефтени и газови находища.

Неотдавна главният прокурор на Париж излезе с решение, че компанията и нейният тогавашен шеф  Кристоф дьо Маржори трябва да се явят в съда. Но преди месец, на 20 октомври, Маджори трагично загина, разбивайки се при излитането си с фирмения „Фалкон-50“ от московското летище Внуково, след като се блъска в снегорин, озовал се на пистата. Самолетът му вече е бил набрал височина от 2-3 метра, когато  колесникът му се е ударил в снегопочистващата машина. По-късно стана ясно, че нейният шофьор е бил употребил голямо количество алкохол.

Същия ден петролният магнат е бил на среща в Подмосковието с руския премиер Медведев.
Припомняме, че  „Тотал” е сред фирмите, които нямат намерение да преразглеждат инвестиционните си планове в Русия, въпреки политическата конюнктура, наложила се около санкциите срещу Москва, свързани с кризата в Украйна. Фирмата е партньор в разработването на Ямалското газово находище. По принцип „Тотал“ се стреми да пробие в най-деликатните в политически план региони: Русия и Иран. Компанията спечели и договор с режима на Саддам Хюсеин за доставка на храни срещу петрол. Съгласно него тя експлоатира нефтените полета „Нахр Умар“ в Южен Ирак.

Кристоф дьо Маржори бе сред първите, които изобличиха американския борсов балон с добива на шистов газ, където по мнението му се продават завишени очаквания. Затова и под негово ръководство, диверсифицирайки дейността си, фирмата инвестира в добива на енергия от биомаса, макар засега това да не дава добри резултати.

Любопитно е да отбележим, че именно „Тотал“ през лятото на 2012 г. спечели правата да търси и проучва за природен газ в блок „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. В битката за тази концесия конкуренти на французите бяха американската „Ексонмобил", която впоследствие се отказа от надпреварата, и британската „Мелроуз", която вече бе сключила концесионни договори да разработва находищата „Калиакра“ и „Каварна“, а само месец след търга за „Хан Аспарух“ подписа концесия за добив на природен газ от находище „Каварна Изток“.

Във водите на Черно море „Тотал“ е заявила, че ще работи с ОМВ и „Репсол“.
Имайки предвид сегашното развитие на обвиненията в корупция срещу компанията, неизбежно е да не възникне подозрението, че печеленето на търга у нас не ще да е минало без някой и друг рушвет. Въпреки че без никой да го пита – буквално като в приказката „Гузен негонен бяга“, вицепрезидентът на „Тотал" Михаел Борели заяви в Министерски съвет: „Процедурата, която България проведе, беше много почтена и прозрачна и съществува интерес от наша страна към този блок.

От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока „Хан Аспарух“. Вече е извършено мащабно проучване, направени са геоложки проучвания и ще има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ и нефт". Премиерът на България по това време – Бойко Борисов, пък поздрави тогавашния  министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с избора на фирмата за проучване, сякаш му честити спечелването на джакпот. 

„С удоволствие чувам, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е провело един изключително прозрачен конкурс, изпъчи се лидерът на ГЕРБ, включвайки се в общия хор на цялата пасмина, полагаща неимоверни усилия да ни внуши, че всичко покрай тази концесия е бистро като изворна вода. Макар всички да знаем, че водите на Черно море, за които се водеше битката на въпросния търг, са доста мътни и на места с много ниска видимост, нали така?!

Но пиар радостта обливаше с лъчезарна светлина едва ли не цялата планета и се виждаше от километри разстояние. „Факт е, че участват най-добрите фирми. Това значи истинска диверсификация. Много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция... Комисионната такса, която България ще получава, е между 2 и 30%, ако са големи находищата, а ние имаме всички уверения, че находището е голямо.

Надявам се, че находището в „Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ“ – пърхаше като че ли са му пораснали крилца Бойко Борисов, лелеяно вперил поглед в светлото бъдеще, сякаш е предчувствал, че пак той ще е  кормилото на властта и ще води страната към светлите хоризонти с голееееми находища, голеееми комисиони, а може би и голееееми пари от „тотал“-ни рушвети. Кой знае!


Само факти
"Тотал" (Total S.A.) е международна корпорация за добив, производство и доставка на газ и петролни продукти. Това е петата по големина публично търгувана интернационална компания за петрол и газ и производител на химикали.
В интернет сайта на компанията се посочва, че тя работи в 130 държави и към края на 2011 г. има 96 104 служители.

Фирмата е основана след Първата световна война с изцяло френска собственост, като е наречена „Френска петролна компания”. Първоначално тя се занимава с проучвания главно в Средния изток, а по-късно и във Венецуела, Канада, Африка и Франция. През 1946 г. започва проучвания в Алжир.

През 1999 г. „Тотал” се слива с белгийската „Петрофина" в „ТоталФина". По-късно „ТоталФина” се слива с френската компания „Елф" – в „ТоталФинаЕлф", а през 2003 г. компанията отново възвръща първоначалното си име, преименувайки се пак на „Тотал".


Находището „Хан Аспарух“, взето на концесия от „Тотал“

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки