Горна Оряховица се разбунтува срещу производството на хлор


Горна Оряховица се разбунтува срещу производството на хлор
В базата на „Континвест
28 Ноември 2014, Петък


Местните жители са против инсталациите до домовете им, училищата и болницата на града

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Стотици жители на Горна Оряховица се обединиха в „Антихлор" движение и започнаха преди няколко дена активна гражданска протестна кампания срещу производството на химичния елемент в града.
Както „Десант" вече разказа, софийската фирма "Континвест" подготвя производство на опасното вещество в Горна Оряховица, след като съдът и екоорганизации спряха тази й инициатива в Ямбол след крупна производствена авария. 

„Започнахме с интернет подписка и петиция срещу изграждането на завода за хлор в Горна Оряховица, защото той е безобразно близо до две училища, болницата, жилищни квартали и казармите в града“, обясни един от организаторите на движението Николай Петров. 
В интернет е публикувана и петиция против това безобразие, която е адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Ивелина Василева, здравния министър д-р Петър Москов, директора на РИОСВ във Велико Търново Елин Андреев, областния управител проф. Георги Камарашев и кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

В нея гражданите отправят апел към управляващите: „Молим да уважите искането на обществеността на Горна Оряховица и съседните населени места да не бъде издавано разрешение за изграждане на модулен тип хлоралкална електролиза на територията на града. Фирмата инвеститор "Континвест" ООД вече има печален опит с начинанието си в Ямбол, където е имало инцидент с изтичане на хлор. Ние не вярваме в безопасността на подобно производство и не желаем такова да бъде разрешено в близост до домовете, училищата и болницата на града! Надяваме се, че ще оправдаете доверието, което сме ви гласували!".

Освен към политиците, от „Антихлор" се обръщат и към гражданите: „Нека не живеем в страх! Нека дишаме чист въздух! Всичко зависи от нас! Инциденти се случват в къде по-развити страни, а в България още по-често. Причината - икономия и по-големи печалби! Гласувайте за правото ни да живеем в чиста среда без отрови и опасности!".
Подписката ще се събира до 15 декември, за да бъде връчена на следващия ден по време на общественото обсъждане на доклада за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инсталацията за хлоралкална електролиза.

„Основната ни цел не е да организираме бунтове, а информационна кампания и да запознаем колкото се може повече хора с проблема преди общественото обсъждане на доклада по ОВОС. Всички участници в групата "Антихлор" се разграничаваме от политическите и партийните си пристрастия", заявяват горнооряховци. Инвеститорът инж. Веско Цветков от „Континвест" твърди, че ще се използва най-модерната технология за производство на хлор в Европа и защитите при авария дават достатъчно гаранции за здравето на хората.

Проектът на компанията е за модулен тип хлоралкална електролиза, чиито продукти ще са хлор, натриев хидроксид и водород, солна киселина и ферихлорид. Капацитетът на инсталацията е за производство на течен хлор до 15 000 тона на година (до 45 тона на денонощие), натриева основа - 17 000 тона годишно, водород - 443 тона, солна киселина - 33 000 тона, ферихлорид - 20 000 тона. Общият обем на продукцията се планира до 85 000 тона годишно при денонощен режим на работа.
Ако фирмата получи нужното комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите, монтажът на производствените инсталации ще започне през 2015 г. и ще приключи през 2016 г., когато ще започне и първото производство, посочват от „Континвест".


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки