Осъдиха банка да върне неправомерно получени лихви


Осъдиха банка да върне  неправомерно получени лихви
28 Ноември 2014, Петък


Районният съд в Русе постанови, че „Уникредит Булбанк”АД-София е нарушила клаузите на сключен ипотечен кредит в евро, начислявайки допълнителна лихва.

Автор: Иван Ванев

Така тя е нарушила Закона за защита на потребителите и бе осъдена да заплати на русенка  сумата в размер на 10 806,50 лв.
Парите са неправомерно получени в периода от 1 януари 2009 г. до 25 октомври 2012 г., с което банката се е обогатила без основание, реши Темида. Освен това, от  „Уникредит Булбанк” трябва да заплатят и законната лихва върху главницата, считано от 28 август 2014 г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 1305,80 лева - направени по делото разноски.

Русенката получила от банката ипотечен кредит в размер на 54 400 евро, който е следвало да изплаща на месечни погасителни вноски, определени с погасителен план. В чл. 4 от договора е уговорен размерът на дължимата лихва – годишен лихвен процент, който се формира като към базовия лихвен процент  на банката се добави надбавка от 2,820 процента, като към момента на подписване на договора БЛП за кредити в евро е 4,480 %.

С решение от 14 октомври 2008 г. обаче, банката едностранно изменила реда за определяне на базовия лихвен процент, като въвела трети компонент при определяне на размера на месечните му погасителни вноски – „премия”, която не е била предвидена в договора между страните, като не е уведомила клиентката си. Така финансовата институция е събрала лихви с 8178,98 евро в повече от тези, които биха й се дължали, ако кредитът е бил олихвяван само със сбора от БЛП и уговорената надбавка. Едностранното включване на нов компонент от страна на банката под формата на „премия” не намира основание в договорките между страните и води до неоснователно обогатяване в размер на 10 806,50 лв, реши Темида.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки