Смърт в „Лукойл Нефтохим Бургас“, вината била на жертвата


Смърт в „Лукойл Нефтохим Бургас“, вината била на жертвата
28 Ноември 2014, Петък




Автор: Десант

Самонадеяността била една от причините за инцидента в „Лукойл Нефтохим Бургас“, при която загина работник. Това е един от изводите, направен от Инспекцията по труда в Бургас, която на място е констатирала общо 15 нарушения на правилата за безопасен труд и е съставила актове на трима работници и на двете дружества – фирма AKZ, извършваща ремонта, и рафинерията.
Случаят потвърждава за пореден път порочната практика работещите в „Лукойл Нефтохим Бургас“ да бъдат експлоатирани по най-безобразен начин, като цената на техния живот е сведена почти до нула.

Според директора на Инспекцията по труда Павлин Васков основната причина, довела до трагичния инцидент, е подценяване на опасностите при работа и неспазване на безопасните условия на труд. „Това е поредният случай на грешка поради самонадеяност, която води до фатален край. Работникът е знаел, че този ремонт не трябва да се извършва така, но със сигурност си е мислел, че лошото няма да се случи на него. За съжаление това му е коствало живота“, изтъкна той.

Прехвърлянето на основната вина върху жертвата обаче не променя станалата обичайна практика при такива инциденти да „горят“ само дребните бушончета –  изпълнителите. В същото време, причините, водещи до трагедии, така и не се отстраняват. Защото отговорността и контролът по спазването на нормите за безопасен труд и специфичният инструктаж за извършването на конкретната дейност е на двете дружества.
Инцидентът е станал в ранния следобед на 18 ноември 2014 г. При него тежко е  пострадал 52-годишният Златин Тотев. В момент, в който той е демонтирал електрическа задвижка на тръбопровод, се е отворила метална клапа и за секунди Тотев е обгорен силно от движещата се под налягане гореща пара.

С над 90% изгаряния по тялото той е приет първоначално в МБАЛ – Бургас, но поради липсата на специализирано отделение там за такъв род случаи по спешност е транспортиран във Военно-медицинската академия във Варна. Три дни по-късно, въпреки положените от лекарския екип усилия, Златин Тотев умира.
По информация на служители на нефтозавода не е бил извършен инструктаж за безопасна работа и мястото, на което са се извършвали ремонтите работи, не е било напълно обезопасено. В резултат допуснатите грешки са се акумулирали и са довели до смъртта на работника.

В изявлението си пред медиите Васков индиректно намекна, че нарушенията на условията за безопасна работа и злополуките в „Лукойл Нефтохим Бургас“ са се превърнали в рецидив. През декември 2013 г. в рафинерията отново бе регистриран подобен инцидент. Тогава четирима мъже пострадаха при токов удар, следствие на който се образува волтова дъга. Тогава също имаше смъртен случай – от изгарянията си почина Валентин Атанасов.
След смъртта на Златин Тотев започна досъдебно производство за установяване причините и виновните за инцидента. Малки обаче са основанията, че то ще доведе до сериозни промени, насочени към стриктното спазване на условията по безопасност на труда в „Лукойл Нефтохим Бургас“.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки