Мъж с олово в кръвта осъди завода отровител


Мъж с олово в кръвта осъди завода отровител
Обезщетението, което заводът трябва да изплати на Румен Кръстев, не може да покрие лечението на тежкото му заболяване
28 Ноември 2014, Петък


300 000 лева трябва да заплати ОЦК на прикования към леглото Румен Кръстев в Кърджали

Автор: Христо Манолов

Историята на металурга в Кърджали Румен Кръстев, минал през болници и съд, е напът да приключи. Как – с недостатъчна сума пари и тотално разбито здраве, а и семейство.
Преди дни Окръжният съд постанови фалиралият вече Оловно-цинков комбинат да заплати 300 000 лева обезщетение на бившия си работник. Причината е  в констатираното оловно отравяне, получено в най-тежкия производствен цех преди 4 години.

След кратко подобрение той отново е прикован в леглото и без всякаква надежда – парите, ако изобщо несъществуващият вече завод му ги изплати, са крайно недостатъчни за процедурата по детоксикация. Диагнозата му е полиневропатия, а причината е именно въпросното отравяне.
За болния се грижи едва крепящата се на краката си негова майка, пенсионирана медицинска сестра. Синът му е в Русия при майка си, която бързо след раждането се е изнесла от България.

Трагедията връхлита 50-годишния тогава Румен през юли 2010 г. След безсмислени и отчайващи обиколки из болниците в Пловдив и София, той се върна в родния си град, като му остана да се надява единствено на хорското милосърдие.
Настанен бе в безпомощно състояние в местния хоспис „Добролюбие“. Месечната такса там възлиза на 510 лева, сума, непосилна за старата му майка, а вече и за него след абсурдното му уволнение от работа по време на заболяването.

Драматичната история бързо се разнесе и потресе града, а от завода обещаха да поемат разноските за лечението на сина й. 75-годишната Тодора Делииванова през плач разказа за кошмара и битката за живот.
Румен е работил 18 г. в металургичния комбинат, прекъснал е за около година и половина, а от 1 юни с.г. се върнал отново. Назначили го в най-тежкия сектор – оловното производство.

Само след 40 дни започнал сривът в здравословното му състояние. След ужасяващи болки в стомаха и крайниците силите постепенно го напускали, краката му все повече отказвали да се движат. На 16 юли припаднал край оловната пещ.
Закарали го в спешната помощ, направени са маса изследвания, като първоначалните симптоми били за получен инсулт. Вечерта го върнали в жилището му. Три дни по-късно започнало ходенето по мъките – от лекар на лекар. Открили му язва, но отказали да го приемат на лечение, защото нямало клинична пътека.

Румен пак се върнал на работа, влачел се напълно изтощен. Докато един ден не можал да се дигне от леглото, за да отиде нощна смяна. След два дни му се обадили от завода с новината, че му предстои уволнение заради неявяване на работа.
Болният мъж се довлякъл до администрацията, където го принудили да поиска освобождаване по взаимно съгласие.
Изследвания на урината, извършени първоначално в токсикологичната лаборатория в РИОКОЗ – Кърджали, показват, че се касае за тежко оловно отравяне – концентрацията на ДАЛК (делтааминолевулинова киселина) е 107,19 микромола на литър.

Според специалистите стойностите до 36 микромола са нормални, до 89,49 се считат за умерено експониране, а над тази норма са крайно опасни. След  три месеца без диагноза и назначено лечение изпращат Румен на консултация в неврологичната клиника при ВМА в Пловдив.
Прегледът там установил, че двигателните проблеми на крайниците са вторичната част на заболяването, но не могли да разкрият коя е първичната. После в Кърджали стомахът и белите му дробове са изследвани и на скенер, но и тези данни, както и кръвната картина, не показали отклонения.

След неколкократни разкарвания до София, в „Пирогов“ му направили нови изследвания за съдържанието на олово в кръвта. Резултатът - 3 пъти над допустимите норми. Максималното позволено количество е 1,19, а при него са установени 3,18 единици. Връчили му ампули с антидот за 3 дни и го изпратили обратно в Кърджали.
По време на дългата си одисея попада и в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, където в клиниката по токсикология доцент Янко Илиев го лекува безвъзмездно.
След кратко подобрение обаче, неотдавна Румен отново няма сили да се надигне, нито необходимите средства за лечение. В съдебния си иск той е настоявал да получи 500 000 лева обезщетение, но още на първата инстанция магистратите я свиха до 300 000 лева, а после Окръжният съд я потвърди.

„С тези пари ще мога да се възстановя само донякъде, не и да платя за специализирано лечение. За детоксикацията в Магнитогорск, Русия, искат 500 000 долара, а в Израел – същите цифри в евро, нямам ги“, казва с мъка мъжът с оловото в кръвта си.
Няма и гаранции, че закритият и обявен в несъстоятелност комбинат ще му изплати обезщетението. Румен Кръстев продължава да лежи, погребан като жив мъртвец.

Застрахователи са изчислили, че травмите, застигнали българите при изпълняване на служебните им задължения през 2013 г., са донесли загуба от 1,5 млрд. лева на икономиката ни. На толкова се изчисляват минусите в брутния вътрешен продукт заради временна или трайна нетрудоспособност, до която се е стигнало след катастрофи, изгаряния, рани, производствени аварии, падания, фрактури и смърт.
Твърдението е на доц. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“ и председател на Българското дружество по спешна медицина. Взето е решение да се сформира работна група, която да регламентира травматичните центрове в България.

„Всеки знае, че ако го сполети такъв проблем в София, ще отиде в „Пирогов“, ВМА или в „Св. Анна“, а в страната - в областните болници. Но това трябва да се регламентира“, казва доц. Миланов. Той и колегите му настояват да се въведе т. нар. триаж (методика на разделяне на ранените в групи по предварително зададени правила), както е при спешните пациенти. Което означава, че  пострадалите ще знаят къде да търсят помощ, а линейките - къде да ги транспортират според състоянието им.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки