Асенова махала се бори с падащи камъни


Асенова махала се бори  с падащи камъни
От Владишкия мост висят „глупостомерите на властта
28 Ноември 2014, Петък


Живеещите в подножието на крепостите Царевец и Трапезица във Велико Търново повече не могат да търпят безхаберието на управниците

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Асенова махала е визитната картичка на Велико Търново. „Казват ни, че живеем в най-красивия град – в Балканската столица на туризма, но всъщност тук сме като туземци. Търпението ни е на изчерпване и сме готови на радикални действия", предупреждават  жителите на квартал „Асенов". Те се обединиха в Инициативен комитет за решаване проблемите на махалата и обвиняват Община Велико Търново и държавата в липсата на координация и неизяснената отговорност.

„По пари ходим, но инфраструктурните ни проблеми вместо да се решават, се задълбочават. Ако така продължава, туристите ще снимат само дупките и рушащите се къщи", недоволстват хората, живеещи в подножието на крепостите Царевец и Трапезица и църквата „Св. 40 мъченици" във Велико Търново.
800 човека са избрали за свой дом най-стария квартал във Велико Търново. Проблемите им обаче не намират решение и търпимостта на хората е напът да бъде изчерпана, а гражданското напрежение да ескалира.

Кварталът е богат на история, но е още по-богат на проблеми. „При всеки дъжд изпадаме в истерия дали няма да бъдем наводнени и се ослушваме кога да започнем да изкарваме покъщнината си. От Трапезица валят камъни по минимум 200 килограма, които падат в дворовете ни. Къщите ни се тресат от вибрациите на преминаващите тирове. Проблемите стават непоносими. Нямаме тротоари. Където има асфалт, той е станал непроходим от дупките. Линейки и пожарни трудно достигат до нас. Уличното ни осветление е като в дискотека и работи на принципа тука има, тука няма. От две години изпращаме подписки с искания до Общината и няма нищо насреща", споделя болката на съкварталците си Евелина Антонова, председател на Инициативния комитет в махалата.

Хората се заканват, че ще започнат повсеместни дела срещу общината и държавата за безхаберието и безотговорността им към квартала. „Твърдо сме решени да излезем с децата и колите си на главния път за Арбанаси, докато не се решат проблемите ни", предупредиха от Инициативния комитет. Като най-голяма своя болка хората от Асенова махала поставят отстраняването на „тапата" по речното корито на Янтра. „Община и държава не могат да се разберат чия собственост е мястото на изхода на водния поток на реката, където се намира тази „тапа". От Общината изчистиха определен терен около каменния мост и Владишкия мост, но това само доведе до разлив на водите.

Така ни чистят, че ни превърнаха в микроязовир. При нас реката се разлива, защото заради затапването водата не може да мине и да се изтече по-надолу", коментира Симеон Николов, един от членовете на Инициативния комитет. Според него, заради честите наводнения в Асенова махала и непрекъснатите спирания на тока застрахователните компании и магазините за техника не желаят да правят застраховки на каквото и да е имущество на живеещите в тази най-красива част на старопрестолния град.

Друг проблем на най-стария квартал на Велико Търново е трафикът на тежкотоварни автомобили, които минават по ул. „Климент Охридски", отивайки за промишлената зона „Дълга лъка". „Моята къща вече три пъти става жертва на камиони, които се удрят в ъгъла й. Новопостроената сграда на съседите вече има пукнатини заради многотонажните коли. Всеки ден заради тировете по 40 тона, минаващи под прозорците ни, преживяваме поне по десетина микроземетресения", гневен е Божидар Блажев. Съкварталците са събрали подписка този трафик да бъде спрян.

И получили официален отговор от Община Велико Търново, че тяхната работа няма как да стане, защото това е единственият възможен маршрут за тежкотоварните автомобили към предприятията в района. „Настоявахме камионите да се отклонят с построяването на надлез, но от Общината ни отговориха, че няма пари и проектът е неосъществим", обяснява Божидар Блажев. Проблемите на визитната картичка на Велико Търново продължават с безопасността. „За да стигнат до автобусната спирка, децата ни трябва да пресекат шосето към Арбанаси, което е държавен път. Колите се движат с висока скорост.

Освен това в района на автобусната спирка от години тече изворна вода от Трапезица и при понижаване на температурите участъкът се превръща в ледена пързалка.
Докато не бъде премазано някое дете на пътя, никой няма да си мръдне пръста. Това ли трябва да се случи?", поставя риторично въпросите, нерешени от години, Десислава Гетова, майка на две деца. Съкварталецът й Анастас Овчаров е предложил на Общината да изгради така наречения байпасен тунел от 90 метра, който да отвежда проблемните води, застрашаващи квартала. Отговорът на Общината отново е: "Пари няма". На 11 ноември хората от Асенова махала за пореден път са изпратили в Община Велико Търново своите десет основни искания за благоустрояване и безопасност, които да бъдат включени в инвестиционната програма и бюджета за догодина.

„Чашата на търпението ни прелива. Иначе ние сме златната кокошка на Общината, защото туристите се разхождат при нас, а не в другите квартали на града. Ние сме рекламното лице на Велико Търново, но когато стане въпрос за решаване на проблемите, институциите абдикират", посочва Евелина Антонова.
Асенова махала е любима на туристите, но... Единствената обществена тоалетна, направена по европроект и дадена от Министерството на културата за стопанисване на Историческия музей, е заключена. Ключът не е в екскурзоводите, а в Общината. В окаяно състояние е и Владишкият мост, който също беше ремонтиран преди година с европари. Първите високи води на реката почти го отнесоха. От него висят дървени греди, които в квартала хората наричат „глупостомерите на властта".

Единствената детска площадка в квартала дълго време е била неизползваема, тъй като от намиращата се до нея буквално повредена канализационна шахта се разнасяла непоносима смрад. „Миризмата е едно на ръка, но по-важното е, че майките с количките не могат да стигнат до площадката заради дупките по улиците", негодува Симеон Николов. Хората недоволстват, че кварталът им изкарва с музея над 1 млн. лв. годишни приходи за общинската хазна, а не виждат нищо насреща за решаване на проблемите си.

По същия начин стои въпросът и с асансьора на Трапезица. „Прекрасно е, че го направиха, но как да стигнат туристите до него, като няма път? Подемното устройство се оказа ново портмоне, но в раздран джоб. Не е ли по-добре първо да закърпим джоба?", продължават да задават въпроси местните жители, които почти са се отказали да чакат решаване на поставените от тях проблеми. Кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) обеща, че ще изпрати фирмите, с които Общината има договори, да закърпят най-дълбоките дупки и да се ремонтира уличното осветление.

За догодина ще бъде направена втора детска площадка.  „Действително „тапата" в реката е в участъка на държавата и тя да даде парите за почистването на коритото. На Министерството на културата ребром съм поставил въпроса за изграждането на подпорна стена и поставянето на мрежи, които да пазят от падащите камъни от Трапезица, но въпросът продължава да е висящ", посочи кметът Даниел Панов.


Църквата „Св. 40 мъченици Стигането до автобусната спирка е опасно приключение

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки