Вадят на светло 33 000 военни разузнавачи


Вадят на светло 33 000 военни разузнавачи
Идва ред на досиетата на военните разузнавачи
28 Ноември 2014, Петък


Още не почнал работа, новоизлюпеният парламентарен секретар на Министерството на отбраната Пламен Даракчиев побърза да обяви,

Автор: Огнян Марков

че най-важната му задача е да освети 33 000 служители на военното разузнаване.
Синият активист и бивш секретар и вицепрезидент на синдиката „Подкрепа“ все пак направи уговорката, че „чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА, няма да бъдат оповестявани публично“. Това всъщност си е точно по закона, който предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани.

Законът за достъп и разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (ЗДРДОПБГДСЗСБНА), каквото е пълното му име, е приет от Народното събрание на 6 декември 2006 г. и е придобил публичност като закон за досиетата.
Нужно е да се подчертае, че този нормативен акт има за цел, освен събирането на целия архив на бившата Държавна сигурност на едно място, също и обявяването „на принадлежност на български граждани, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности.“

В този смисъл неговото приемане и цялостно прилагане се отчете от обществото като крачка напред в отстраняването на щатните и нещатните сътрудници на ДС от ръководните властови позиции в държавата.

Единственият проблем бе осветяването на работещите за българското разузнаване (тогава Първо главно управление на ДС) и Разузнавателното управление към Генералния щаб на Българската народна армия (РУМНО). Според редица политици не би било правилно действалите под прикритие български разузнавачи да бъдат поставяни под общ знаменател с доносниците и другите служители на репресивния апарат на ДС, осъществявал по времето на социализма тотален контрол над всички български граждани и институции.

Но най-вероятно не това е причината служба „Военна информация“ към МО, наследник на РУМНО, досега мотивирано да отказва да предаде сведенията за своите служители и агенти. Според чл. 16 на закона в Комисията по досиетата, освен всичко друго, трябва да се предадат и „писмени доклади за щатните и нещатните служители и за секретните сътрудници на органите“. А тъкмо в тях се съдържат имената на чуждестранните граждани, работили някога, а може би и продължаващи да осигуряват с информация и сега българското разузнаване.

Наистина Даракчиев, пък и комисията, твърдят, че техните имена няма да бъдат оповестявани. Като се знае обаче колко лесно у нас секретни или следствени документи изчезват и се появяват после по медиите, наистина има база за сериозни съмнения дали ентусиазмът на новия парламентарен секретар на МО няма да навреди  на националната ни сигурност.


Пламен Даракчиев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки