Един спомен за Георги Марков


28 Ноември 2014, Петък


Целогодишен абонат съм на „Десант“ и с внимание чета всички рубрики. Отдавна се каня да споделя един факт, за който четох преди години.



В един вестник преди време прочетох следната изповед: „Като бях на служба в посолството като военен аташе, ми се наложи да отида в Холандия. Там бях седнал на отделна маса. Ненадейно се приближи човек и се настани близко до мен. Представи се, че е Георги Марков, който бил в Холандия на някакво културно мероприятие и без да разговаряме ми подаде една хартиена бележка, която да предам лично на генерал Захариев, зам.-министър на вътрешните работи, и дебело подчерта да му кажа, че го следят – където и да отиде, след него е цяла опашка.

След като се завърнах в България, първата ми задача бе да осъществя лична връзка с ген. Захариев. Отидох в министерството на вътрешните работи и поисках среща с генерала. Чаках цели 15 минути, докато той се появи, но пред едно гише. Подадох му бележката и му казах, че го следят.
След като изрекох тези думи, генералът затвори гишето и си тръгна без да продума нито дума.

Мина доста време. Веднъж бях на разходка в „Дианабад“. Там имаше ресторант, пред който имаше свободни зелени площи, оградени с храсти, а зад тях – дървета. Там много граждани, също като мен, разхождаха домашните си кучета. От храстите изскочи спортно облечен мъж с едно едро куче. Озовахме се един срещу друг. Аз се обърнах към него: „Вие сте ген. Захариев. Помните ли ме – аз ви дадох бележката“. Той кимна и се заговорихме за Георги Марков и това, което се бе случило с него. Генералът каза: „Нека нещата си останат така и повече да не се говори“. После се обърна и си тръгна“.

За съжаление, не си спомням името на автора на този разказ и в кой точно вестник беше публикацията. Мога само да припомня, че по-късно ген. Захариев се самоуби.
Сега, когато се издигна паметник на Георги Марков, както и преди, отново стана въпрос за това чия агентура го е ликвидирала; бил ли е агент на ДС и т. н.
Хубаво е, че „Десант“ и пишещият в него Борис Цветанов разплитат подобни казуси.

Делчо Делчев,
с. Осиковица,
Софийска област


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки