Валери Симеонов: Най-вероятно ще оттеглим подкрепата си за правителството


Валери Симеонов: Най-вероятно ще оттеглим  подкрепата си за правителството
28 Ноември 2014, Петък


Не можем да бъдем заложници на безпринципна политика, категоричен е Красимир Каракачанов. Лидерите на ПФ обясниха позицията си в шоуто на Слави Трифонов


Слави Трифонов: Не се ли страхувате, че ще разклатите правителството, ако оттеглите подкрепата си за кабинета на Борисов?

Красимир Каракачанов: При воденето на преговорите заявихме много ясно, че Патриотичният фронт няма никакви амбиции, нито пък ще води пазарлъци за министерства или областни управи. И не го направихме. Редно беше обаче кандидатурите и назначенията на отговорни постове в държавната администрация да бъдат консултирани най-малко с партиите, които подкрепят това правителство.


С. Трифонов: Предварително не ви ли беше ясно какво точно ще прави Бойко Борисов?

Валери Симеонов:
Принципно се обединихме около това, партии, основани на етнически принцип, каквито са ДПС и НПСД, да не участват на възлови места в управлението. Виждаме, че този принцип в момента не се спазва. Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е кандидатура на партията на Корман Исмаилов, за която е ясно, че е близка до президента на Турция Реджеп Ердоган, чиято пък официална доктрина е неоосманизмът.


С. Трифонов: Какво означава този неоосманизъм, за който непрекъснато говорите?

К. Каракачанов:
Ще ви обясня. Има една книга на сегашния турски министър-председател Ахмет Давутоглу. Това означава установяване на икономическо и политическо влияние на Турция върху онези територии, които навремето са били в Османската империя. Ако погледнете етапите на политиката на Турция през последните десет години, ще видите какво правят. Конфликтът Палестина - Израел, конфликтът в Сирия, изказванията на Ердоган многократно, че Турция не е само Одрин, че Турция - това е Лудогорието, това е Скопие, това е Македония. Припомнете си скандалите с картите в учебниците в турските училища. Тази политика на неоосманизъм не може да бъде приемлива за една държава, суверенна, каквато би трябвало да бъде България.


С. Трифонов: Какъв проводник е Орхан Исмаилов на тоя неоосманизъм и не е ли проблемът в това, че носи име, което не е Петър Петров, например?

В. Симеонов:
Името не е проблем.

К. Каракачанов: Някои медии се опитаха да наложат това, че Патриотичният фронт реагирал против това назначение, защото човекът е турчин. Ето, казваме го във вашето предаване, това не е вярно. Ето, примерно, гласувахме за правителство, в което министърът на културата се казва Вежди Рашидов. Да сте чули нещо да кажем по негов адрес, че сме против неговата кандидатура? Не е проблемът в името, а в партията, от която дойде назначението на Орхан Исмаилов - НДПС. Точно нейният лидер Корман Исмаилов миналата година обяви: „Гордея се с подкрепата, която получих от Турция!“


С. Трифонов: Но все пак това не е ДПС...

В. Симеонов:
И Корман Исмаилов и Орхан Исмаилов имат общ произход от ДПС.

К. Каракачанов: Същото е отношението ни и по повод назначението на Веселин Пенев за областен управител на София. Той е с българско име. Но е важен принципът. Тези дни журналисти ме питаха, ама не е ли много дребен проблемът с тези назначения. Когато става въпрос за принципи, няма дребни и едри – или имаш принципи, или нямаш. Ние ги поставихме ясно и категорично, още по време на преговорите. Виждаме обаче, че за съжаление нещата не се променят и по този начин това до голяма степен обезсмисля нашата подкрепа към правителството.


С. Трифонов: И как ще изглежда сега ситуацията, вие като оттеглите подкрепата си от правителството?

К. Каракачанов:
Държа да подчертая, че това решение ще го вземе политическия съвет на коалицията, вероятно другата седмица. При първия конкретен случай с Орхан Исмаилов аз бях по-мекият. Аз бях човекът, който търсеше компромис, господин Симеонов беше, така да се каже, по-твърд. Но с днешното назначение на областния управител на София, нещата придобиха съвсем друг смисъл. Вижте реакциите в социалните мрежи, за какво става дума. С това назначение управляващите показаха, че те всъщност не уважават мнението на Патриотичния фронт. След като не ни уважават мнението, за какво да бъдем партньори, какъв е смисълът, при положение, че, пак казвам, още в самото начало ние казахме - ще ви подкрепим срещу програма. Ние за постове не се борим, макар че имаше предложения към нас...

В. Симеонов: Ние всъщност не подкрепихме правителството, а се подписахме под програмна декларация, в която успяхме да вкараме голяма част от нашите принципи и нашите приоритети.

На първо място, отстраняване на ДПС от всички властови позиции. Второ – промяна на Изборния закон, задължително гласуване, въвеждане на активна регистрация и т. н., което да ограничи възможността да се влияе от съседни държави на България и да се използват неграмотните цигански и турски гласове. Трето – спешна ревизия в енергетиката, която да доведе до замразяване и понижаване цената на тока. Четвърто – намаляне на помощите за над три деца, нещо, което източва социалната система и е превърнало раждането на деца в бизнес от едно малцинство. И още – мерки срещу битовата престъпност, срещу изсичането на българската гора.

Вижте колко внимателно действаме. Не бързаме, много мислим, преди да  отговорим на въпроса, който зададохте в началото - дали клатим правителството. Ние осъзнаваме отговорността, в началото на зимата да оттеглим нашата подкрепа, но в същото време сме коалиция с принципи. А основният принцип е недопускане на етнически партии в управлението на България.


С. Трифонов: Говорихте ли с Бойко Борисов?

В. Симеонов:
Да, един път. Миналата сряда той ни покани в Министерски съвет и ние поставихме въпроса за освобождаването на Орхан Исмаилов точно така, както го коментираме и във вашето студио - спокойно, аргументирано.


С. Трифонов: И той какво ви каза?

В. Симеонов:
Че ще помисли. Той много добре ме разбра. След което, изведнъж излиза статия във вестник „Преса“, в който господин Борисов казва следното: „Аз няма да жертвам етническия мир в името на оцеляване на правителството“. Какъв етнически мир, бе господин Борисов, какви пет лева?


С. Трифонов: Значи, най-накрая вие се сблъскахте с Бойко Борисов, който казва нещо и след два часа казва нещо друго?

В. Симеонов:
Няколко пъти вече. Когато беше тук Джозеф Дол, от ГЕРБ дадоха пресконференция, и казаха, че под каквото и да било форма, подкрепата на Патриотичния фронт е неприемлива. Казаха, че няма да има повече преговори с тази „ксенофобска“ организация.


С. Трифонов: За вас се отнасяше, нали?

В. Симеонов:
Да. На другия ден, точно в 14,00 часа бяхме на преговори.


С. Трифонов: Значи, тогава е излишно да ходите да разговаряте отново, като вече знаете, че той се отмята от думите си по няколко пъти на ден?

К. Каракачанов:
Едно от нещата, заради които българските граждани намразиха политиката и политиците, това е, че те си престъпват принципите. Ако ние преглътнем тези назначения и замълчим отново, всички вие ще си помислите, че сме поредните измекяри, които сигурно са получили нещичко под масата, някаква облага,  някое друго постче. Мисля, че на нашите години авторитетът е по-важен от някакво временно потупване по рамото.

В. Симеонов: Както вървят нещата, ще оттеглим подкрепата си.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анархист
09.12.2014 11:05:46
0
0
Но в последния момент ЕООД-НФСБ и ЕТ "ВМРО - Красимир Каракачанов" обединени в холдинг "ПФ", явно се споразумяха за цената на проект "Боко 2 "[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки