ДАНС удари поддръжниците на „Ислямска държава” у нас


ДАНС удари поддръжниците на „Ислямска държава” у нас
Акцията на ДАНС и полицията в Пазарджик
28 Ноември 2014, Петък


Подозренията са за обучение на българи в идеологията на действащата в Ирак и Сирия терористична групировка

Автор: Камен Колев

Зрелищна акция на ДАНС, полицията и прокуратурата удари явки на „Ислямска държава” в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Подозренията са за обучение на българи в идеологията на действащата в Ирак и Сирия терористична групировка и финансиране на нейни структури у нас. Официалната информация е, че операцията е насочена срещу хора, проповядващи антидемократична идеология и пропаганда за религиозна война. Акцията започна едновременно в 7,00 часа и в четирите града, където маскирани агенти и жандармеристи блокираха ромските махали и започнаха да претърсват десетки адреси.

Арестувани бяха 40 души, сред които и имамът на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той бе единственият осъден по делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, като получи 4-годишна присъда, обжалвана в момента пред Пловдивския апелативен съд. При обиските са иззети множество книги за проповядване на салафитски ислям, литература за установяване на шериатска държава, компютърни конфигурации, видеоматериали, оръжие и други веществени доказателства.
В Пазарджик бе претърсена и джамията "Абу Бекир". Ромската махала в града бе обект на особен интерес, тъй като напоследък оттам са идвали сигнали, че "Ислямска държава" навлиза сред хората.

Още на 18 ноември Окръжната прокуратура в Пазарджик е издала определение, според което се изземва кореспонденцията от електронните пощи на имама Ахмед Муса и трима негови съратници за периода от 1 януари до 15 ноември.
За други посетители на джамията е установено, че в потребителските им профили във "Фейсбук" има снимки, колажи и видеоклипове, които пропагандират антидемократична идеология. 

Наскоро в интернет се появиха видеа, на които местни хора носят тениски със знака на "Ислямска държава". Един от клиповете показва как Ахмед Муса Ахмед ръкопляска на сцена в двора на джамията, при която дете ритуално обезглавява друго с пластмасов меч. Тогава Окръжната прокуратура в Пазарджик извика всички участници в сцената на разпит, а един от свидетелите обясни, че в чест на Байрама малчуганите разиграли библейския сюжет как Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах. Ахмед Муса Ахмед е бил отведен директно от джамията, заедно със свой близък. В Пазарджик общо са задържани шестима души, сред които и една жена.

Други близо сто души са били разпитани в пловдивския кв. "Столипиново". Там са направени претърсвания на къщи в района на стария пазар, проверявани са и адреси на ул. „Храбрец”. Сред задържаните е 33-годишният Ерджан Ахмед, за когото се смята, че се занимава с трафик на хора.
Жители на циганския квартал "Лозница" в Асеновград също са прибрани в полицията. В града униформените представители на силите на реда са проверявали сградата на мюсюлманския молитвен дом.

Ходжата Стефан Димитров, наричан Тефик, е бил разпитван, заедно с асеновградчанка, облечена в черна бурка. От дома на Тефик са иззети компютърни конфигурации и документи. 
Прокуратурата в Асеновград е сезирана за разпространен наскоро в интернет видеоклип, в който е заснето шествие на облечени в бяло мъже и момчета, които отправят ислямистки призиви.

По време на акцията на ДАНС, шест къщи са били претърсени и в ромската махала на Хасково „Република”. Там задържани няма, но местните свидетелстват, че от известно време сред тях се движат мъже с дълги бради и жени, облечени в бурки.
Акцията на спецслужбите и полицията се случва, след като преди два месеца румънският в. „Путеря” обяви, че в България и бившите югославски републики с мюсюлманско население  има клетки на "Ислямска държава".

В средата на ноември министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с посланика на САЩ в България Марси Рийс и акцентира върху събитията в Ирак и Сирия, както и върху разрастващата се дейност на „Ислямска държава“ и възможността за навлизане на терористи на територията на България. Министърът подчерта, че очаква подкрепата на международните организации. В сряда петима от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик бяха освободени.

В ареста остава осъденият за радикален ислям Ахмед Муса. "На този етап няма причина за безпокойство относно сигурността в България, нивото на сигурност е стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да са бдителни", коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.


Пресякоха схема за прехвърляне на нелегални бежанци у нас

Схема за трафик на чужди граждани е засечена от криминалисти на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Задържани са Н.Ю. (52 г.) от Пловдив, Р.И. (32 г.) и И.Х. (38 г.) от София, които били замесени в прехвърлянето на нелегални сирийски бежанци у нас. Полицията издирва и  техния съучастник - И.С. (40г.) от с. Мулдава. При претърсване на склад в промишлената зона на Асеновград са намерени 29 сирийци на възраст между 18 и 56 години. Всички те били без документи за самоличност. В района са открити и ползваните от задържаните българи микробус “Фиат” и леки автомобили „Пежо”, „Ауди” и “ДЕУ”. По първоначални данни, през септември тази година Н.Ю. и И.С. получили оферта от турски гражданин да участват срещу заплащане в канал за нелегален трафик на имигранти в България.

Задачата им била на предварително уговорено място край Асеновград да посрещнат чужденците, които пътували в микробус с хасковска регистрация. Трябвало да ги настанят в наетото складово помещение. Ролята на двамата столичани била да придвижват имигрантите към различни точки в страната, уточняват от полицията.
По случая е образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани в Районната прокуратура. Работата по изясняване на престъпната дейност на задържаните продължава.


Сред арестуваните е и имамът Ахмед Муса Ахмед, който вече има ефективна присъда за проповядване на радикален ислям

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мунчо
30.11.2014 15:15:55
0
0
Една рана трябва да се излекува до край, а не само да се разрани, за да се подлюти. Защото може и да се инфектиряа.Още повече, че вече е забрала.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки