Училището вече няма да е задължително


Училището вече няма да е задължително
Милена Дамянова демонстрира добър стил на обличане. „Добро” в образователните й идеи няма Снимка: teacher.bg
28 Ноември 2014, Петък


ГЕРБ внесе закон, който позволява да завършиш, без да стъпиш в класна стая и който насърчава изтичането на мозъциЗ

Автор: Илияна Христова

За да завърши един ученик, не е задължително да посещава училище. Достатъчно е да учи уроците си вкъщи. След VIII клас диплома ще се взема и чрез обучение по интернет. Това са скандални идеи, залегнали в току-що внесения от ГЕРБ закон за училищното и предучилищното образование.

Документът бе приет в края на миналия парламент, но реално не влезе в действие. За автор се смята “образователният корифей” на ГЕРБ Милена Дамянова, която бе зам.-министър в първото правителство на Бойко Борисов, а сега е депутат от същата партия. Срещу закона скочиха преподаватели и родители, а сега той се внася втори път “след корекции”. Новият текст обаче е още по-абсурден.

Законът въвежда ученето от вкъщи, т.е. самостоятелната форма на обучение.  Тя предвижда детето да си се подготвя само у дома без да получава текущи бележки, а ще се явява накрая в школото за изпит, чрез който ще му бъде вписана годишна оценка.
Има един много ключов момент в подготвяния нормативен акт – уточнението кои точно деца могат да се обучават в тази форма. Записано е, че освен по здравословни причини (разбираема и допустима причина), от вкъщи ще могат да се обучават и деца „по желание на родителите им”.

Т.е., няма ограничение. Всички семейства получават право да не пращат децата в училище. Няма бариера пред родителското желание, няма и лимит за възрастта – от първи клас нагоре. Реално може да завършиш средно образование, без дори да стъпиш в класната стая.
Самостоятелно ще могат да се обучават още “даровити деца” и такива над 16 години (упоменати са отделно, защото за тях няма да се иска родителско съгласие). Не става ясно дали под “даровити” се разбира такива, каквито могат да вземат две години за една, или например като Крисия, Хасан и Ибрахим – с изявен талант, заради който реално не могат да посещават училище. Възможността обаче младежи над 16 години да се обучават от дома е втори голям скандал – това значи в горните класове да не се посещава школо.

И какво ще излезе от всичко това, докъде ще доведе тази нова “революционна форма”? Ясно е – правителството ще отчете “либерализиране на образованието”, ще получи потупване по рамото от Европа, но неграмотността, която и без това е огромна сега, и всички изследвания отчитат нарастването й, ще се увеличи още. След като сега в час децата не усвояват знания и им пишат оценки по милост, то представяте ли си какво ще е, след като стоят у дома и се явяват само на годишни изпити?
Учителите пак ще ги пускат в горните класове, за да не изтърве школото субсидията и да не провали прекрасната инициатива “домашно образование”.

А какво ще се случи с ромския етнос?  90% от всички реформи и нововъведения досега бяха с цел да се вкарат циганчетата в училище. Сега те съвсем законно няма да ходят на училище, стига родителите им да напишат бележка. А после по гореописаната схема ще си вземат дипломата.
Ще си позволим да цитираме няколко мнения от форума на “Дневник”. Това е най-либералният вестник в България, но и неговите читатели, в по-голямата си част, са възмутени от предлаганата промяна.

“Домашно образование има в САЩ и Канада, но се смята за изключение”, казва читател. “Да, там съществува, защото има огромни слабонаселени територии и това е единствената реална възможност за обучение в тях”, добавя друг.
“В Австрия има такова обучение, но в Германия няма”, обажда се трети. Така става ясно, че практиките в западните държави са различни, домашното образование е по-скоро изключение. Ние го въвеждаме или на принципа “чула жабата… и  вдигнала крак”, или за пореден път сме като полигон за нововъведения.

Втората предлагана форма на обучение от вкъщи – дистанционната, също съдържа скандални моменти. Тя се въвежда  от VIII до XII клас. Отнася се за деца със здравословни проблеми и със специални образователни потребности (отново не оспорваме), както и за такива, чиито семейства трайно  живеят в чужбина (емигранти) или трайно извършват някакво обучение в странство?

Два са спорните моменти. Първият – емигрантите ще вземат българска диплома формално, без да стъпят в българско училище. Вторият – ученик отива да учи в Англия например. Трайно е уседнал там, не се прибира с месеци. Ако досега той все пак трябваше да се върне, за да довърши родното образование, сега вече няма да го прави, защото ще учи българските учебници “по интернет”. Така категорично се насърчава изтичането на мозъци.

Български ли е законът за образование, внесен от ГЕРБ?
Няма нужда да обсъждаме подробно самото качество на дистанционното обучение. При него  уроци се преподават чрез скайп, електронна поща или “Фейсбук”, ученикът праща домашните си пак чрез тях, изпитването става по “технологичните канали”. Оценките се вписват в електронен бележник.

Преподавателят не знае дали пратеното по пощата домашно е писано от ученика, дали при скайп връзка друг до него не подсказва. Или пък сам не подписва електронния бележник. Жабата ще пропищи и това нововъведение, но засега е глупава, за да го проумее.
Предлаганият от ГЕРБ закон съдържа още доста спорни моменти. Половината от текущите изпитвания трябва да бъдат “въз основа на проекти”.

Но що значи проект – не е ясно.
Училищата получават права сами да определят учебната програма, съобразявайки се с хорариума, а занималнята ще обхване дори и осмокласниците. На книга всичко това звучи прекрасно, но на практика ще накара всяко школо да тича подир родителски и детски прищевки, да поема неизпълними ангажименти.
С приетите преди 7 години реформи от Даниел Вълчев училищата бяха накарани да се борят за ученици, което ги превърна от образователни институции в търговци, мамещи клиенти.

Новият още по-либерален закон стимулира тази тенденция.
Либерализацията тече и по отношение на частните училища и детски градини. От 2018 г. те ще получават държавна субсидия и ще се разкриват вместо чрез разрешителен, по регистрационен режим. Гаранция за качеството на предлаганото образование няма.
Новият министър на образованието Тодор Танев, който бе предложен от Реформаторския блок, се прочу с няколко неща до момента. Веднага след назначението каза, че няма идея кои ще му бъдат заместници.

След внасянето на закона той заяви, че знаел за промените, били съгласувани с него, но пък не знаел кога точно ГЕРБ и Милена Дамянова ще ги входират в парламента. Изненадан се оказа човекът. Разбира се, в аналите ще остане изречението – “Борисов резонира по моите собствени трептения на съгласие”.
На ход са депутатите. При този министър в тях е надеждата. Дано малцина резонират със същите трептения.

Анализирай това
Документът бе приет в края на миналия парламент, но реално не влезе в действие. За автор се смята “образователния корифей” на ГЕРБ Милена Дамянова, която бе зам.-министър в първото правителство на Бойко Борисов, а сега е депутат от същата партия. Срещу закона скочиха преподаватели и родители, а сега той се внася втори път “след корекции”. Новият текст обаче е още по-абсурден.



И Световната банка се обади

Изминалата седмица бе гореща за българското образование, с позиция за него излезе дори Световната банка. Питате се какво разбира тя от образование и в каква връзка се меси в родната просвета? Никой не знае, което  не й пречи да раздава акъл.
Банката излезе с няколко препоръки. Публикуваме една поради “фундаменталния” й характер. Препоръката гласи, че учениците следва да се разпределят по училища на по-голяма възраст. Сега, както е известно, това най-често става в 7 клас.

“В училищата се концентрират ученици със сходен социално-икономически статус, националният изпит в 7 клас на практика “сортира” учениците не по знания, а по социален статус”, анализира банката. Т.е. изпитът след 7 клас събирал богати деца с богати, разделял от тях бедните и т.н. Как се е стигнало до този извод и как изпит в 8 или 9 клас ще реши проблема, не е ясно. Но… важното е препоръки да се дават.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Една майка
03.12.2014 15:33:05
0
0
Мисля ,че идеята е много напредничава, стига да да се намерят правилните начини тя да се приложи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки