Бургас даде под наем за жълти стотинки плажа и парка си


Бургас даде под наем за жълти стотинки плажа и парка си
Какви приходи от туризъм очаква общината, като феновете не ползват услугите нито на местните хотели, нито на ресторантите, а спят под открито небе
28 Ноември 2014, Петък


За пет декара златна земя организаторите на следващото издание на „Спирит ъф Бургас“ ще плащат в разгара на лятото смешните 415 лева

Автор: Георги Ваташки

След една година на тишина и спокойствие живущите в централните части на Бургас отново ще имат съмнителната чест да са домакини на широко рекламирания като „най-големия музикален фестивал у нас” – „Спирит ъф Бургас“, или казано на български: „Духът на Бургас“.

За седемте си години на съществуване, откакто бе първото издание феста, той се превърна  в сбирщина от наркомани и алкохолици, тълпяща се пред сцените, разположени право върху пясъка и дюните на Централния бургаски плаж. През тази година бургазлии си спестиха разходите за любимото на кмета Димитър Николов (ГЕРБ) събитие и най-вече за разчистването на планините отпадъци след него, заплащано щедро с общински средства. Но през 2015 г. фест ще има.

Това е напът да стане реалност, след като герберското мнозинство в Общинския съвет на морския град гласува под строй скандална докладна записка на бургаския градоначалник. В нея се предлага пет декара от най-атрактивната част на Приморския парк, заедно с плажната ивица, да бъдат дадени под наем на частна фирма за десет дни в разгара на летния сезон, за да организира тя тук, уж за своя сметка, музикалния форум.

Отдаването на „Спирит ъф Бургас“ „под наем“ всъщност означава, че цели десет дни в разгара на сезона някой ще може да се разпорежда със златния терен на Централния плаж в така наречения „най-добър град за живеене“ за смешната цена от 415 лева. Това е наречено от общинската администрация с благовидното „ползване на марката „Спирит ъф Бургас”.
Според текста на предложението обаче единственото задължение на организатора е да сложи нейде рекламни материали с логото на феста. И толкова.

Всъщност в докладната записка изобщо не е вменено на частника, че трябва да събира музикални звезди, да им плаща хонорари или пък да чисти след феновете. Нищо подобно – той преспокойно може да отвори поредната кръчма на бреговата ивица и да печели от кебапчета и чалга. Единственото, което  трябва да направи, е да окачи някъде табела с надпис Spirit of Burgas. За абсурдното предложение на хората на кмета Димитър Николов алармираха съветниците от групата на  „Национален фронт за спасение на България“ и партия „Средна европейска класа“.

„Докладната записка на Димитър Николов е нелепа, глупаво написана и който я е писал, е  искал да прикрие следващата далавера. Ами ако се яви трето лице и загради имота, като сложи табели със „Спирита“, но реши да направи нещо друго?“, категоричен бе Георги Дражев от групата на патриотите.
След намесата на съветниците на НФСБ мнозинството добави изискването частната фирма  все пак да ползва Морската градина с цел организирането на „музикален фестивал“.

Герберите и кметът обаче не се вслушаха в разумните доводи на родолюбците да бъдат точно определени какви са реалните ползи за жителите на Бургас и приходите в общинския бюджет и да бъдат добавени ясни критерии за избор на организатор.
„Трябваше ли седем години да се нагледаме на тези наркомански сборища и да подлагаме бургазлии на шумов терор, за да направим една марка, която общината да дотира, а сега да я продаваме на търг за 415 лв. начална тръжна цена. По-голяма глупост с изразходване на публични средства не съм виждал“, заяви лидерът на СЕК Георги Манев.

Истината е, че за нито едно от изданията до момента организаторите не са показали на основния си партньор Община Бургас дори примерен разчет на приходите и разходите около организацията на феста. А бюджетът на фестивал от мащаба на „Спирита” е не по-малко от 3 милиона лева.
Вместо това шефът на дирекция „Общинска собственост“ Ташо Желев се опита да оправдае провеждането на феста през 2015 г. с мотива, че видиш ли Бургас щял да има „косвени приходи“.

Под това странно понятие местната власт обяви, че разбира евентуални приходи от туризъм, тъй като гостите на феста щели да харчат парите си в местните хотели и ресторанти. Не стана ясно как ще стане това, защото досега така наречените „меломани“ спяха под открито небе в храстите на парка, а около тях се стелеха единствено празни бутилки и спринцовки.

Именно заради това групата на Националния фронт предложи  да се изиска от фирмата, която спечели търга за „Спирита“,  да смени и таргет групата на фестивала, за да дойдат край морето по-платежоспособни туристи и дори цели семейства. За пример бе даден ежегодният рок фестивал в Каварна, но мнозинството от ГЕРБ отхвърли доводите на родолюбците.

Общинарите за пореден път не можаха да внесат яснота и по въпроса какви са били реалните разходи на бургаската управа около провеждането на форума в периода 2008-2012 г. Единственото сигурно е, че всяка година досега от джоба на бургазлии излизаха над 300 000 лева под формата на субсидия, гласувана от хората на Бойко Борисов. Така за седем години в „Духа на Бургас” са потънали общо 1,5 млн. лв. Освен това, пак за сметка на местните данъкоплатци, кметската администрация се нагърбваше с подготовката и изграждането на инфраструктурата за нуждите на фестивалното градче, изграждането на площадки за сцените, доставка на ток, вода, цялостно почистване и извозването на тонове боклуци, оставащи по пясъка на Северния плаж и из Морската градина от хилядите фенове на „Спирита” след края му.

Разходите на организаторите според експертите рядко са надвишавали сумата от 500 хиляди евро, и то в най силните години. Те се покриват само от сумите, дадени им от множеството рекламодатели, които пък си ги избиват от продажбите на стоките си във фестивалната зона. При това – без да издават касови бележки. Въпреки това, частниците, организиращи мероприятието, вече седем лета (макар да сменят името на фирмата си) отчитат загуба и настояват всяка следваща година за още по-висока субсидия от общинската хазна.

Многократно през годините съветниците от групата на НФСБ предлагаха част от парите, отделяни за „Спирита“, да отидат за издигането на паметници на видни български патриоти. Подобен е случаят с все още не реализирания, гласуван иначе, мемориал на писателя Николай Хайтов, пред чийто проект се измислиха различни бюрократични спънки само и само да не се осъществи.

В опит да се оправдае отдаването под наем за жълти стотинки на бургаския плаж, шефът на „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров заяви: „Идеята е по този начин да върнем Спирита от най-добрите му времена“. Реално обаче, единственият резултат от фестивала ще бъде унищожаване на Морската градина и природните дадености на плажната ивица.


След края на бургаския фестивал по плажа остават само боклуци, които се чистят с парите на данъкоплатците Продължава наливането от пусто в празно в прословутото обновяване на култовия централен бургаски площад „Тройката“. Досега неведнъж новите плочки бяха изваждани и наново пренареждани поради ред причини. Сега пък се работи по ставащия все по-актуален почин „Първо правим площад, после го разравяме, за да полагаме кабели под новата настилка“. След като една част от „Тройката“ бе застлана с чисто нови плочки, тези дни те се изваждат, за да могат от EVN да си подменят кабелите Текст и снимка: Янко Георгиев

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки