Безпринципни кадрови решения вече ерозират правителството


Безпринципни кадрови решения вече ерозират правителството
28 Ноември 2014, Петък


След скандалното назначение на Орхан Исмаилов в Министерството на отбраната, протурската партия НДПС наложи свой човек и за областен управител на София

Автор: Анна Александрова

Поне така коментира ситуацията съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов в сряда, часове след като стана ясно, че правителството сменя накуп 24 областни управители, а сред новоназначените е и Веселин Пенев, който е зам.-председател на НПСД.
„Патриотичният фронт няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството”, заяви Красимир Каракачанов пред журналисти, когато научи за назначението на Пенев след срещата си с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Която среща определено може да се нарече безплодна, защото и на нея стана ясно, че премиерът Борисов държи Орхан Исмаилов да остане зам.-министър на отбраната.
Каракачанов определи назначаването на Пенев като поредната неприятна новина и като стъпка, която допълнително усложнява нещата. Съпредседателят на ПФ припомни, че още при преговорите за съставяне на кабинет са знаели много добре кои партии участват в РБ и многократно са заявявали, че представители на НПСД е неприемливо да бъдат на подобни ръководни постове.

По думите на Каракачанов нещата започват да изглеждат като съзнателна провокация от страна на премиера към патриотите, сякаш „нарочно се налива масло в огъня, за да оттеглим подкрепата си от правителството и мнозинството в парламента”.
Което вече не би било изненада, така както няма да е и спонтанна реакция.

В сряда ситуацията бе обсъдена за пореден път от ръководството на Патриотичния фронт и парламентарната група, а предстои и поне още едно обсъждане в същия формат преди да се вземе решение за евентуално оттегляне на подкрепата към правителството.
„Ние не искаме да дестабилизираме правителството в навечерието на зимата, но в същото време не можем да отстъпим от принципите си и от своята програма”, заяви на свой ред другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Липсва доверие между партньорите

Липсва достатъчното доверие между партньорите. Това призна вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова малко след поредната кадрова въртележка в сряда, довела до напрежение в отношенията между Патриотичния фронт и управляващите.
Тази оценка на социоложката, която бе началник на кабинета на Бойко Борисов при първия му премиерски мандат, бе допълнена с принципната констатация, че е важно да се изяснят позициите между коалиционните партньори, за да не се правят хаотични движения в резултат на някакви недоразумения и неизяснени позиции.

Което в случая не е съвсем коректно, тъй като позицията на Патриотичния фронт, че е нежелателно присъствието на хора от НПСД по високите етажи на властта, многократно е ясно заявявана и не може да бъде тълкувана като неизяснена.
Така, както не могат да бъдат тълкувани като лично мнение, различно от позицията на Бойко Борисов и думите на Бъчварова, че „кадровите назначения трябва да следват логиката на компетентност в съответствие на характеристиките на съответния пост и като такава кандидатура възприемаме и назначението на зам.-министър на отбраната. Ние нямаме колебание в кандидатурата на Орхан Исмаилов.“

Бъчварова побърза да декларира, че ГЕРБ няма да имат нужда от подкрепата на ДПС, ако Патриотичният фронт оттегли своята.
„Ние заявихме, че ще работим с т. нар. „гъвкави мнозинства“, че обединението на четирите политически сили в различна интензивност на обединение и подкрепа ще бъде по приоритетите на програмната декларация, на една обща програма, която споделяме, общи управленски решения.

Оттук нататък всяка една политическа партия остава с възможността да устоява своята политическа идентичност“, витиевато коментира Румяна Бъчварова. След което демонстрира истински пирует на мисълта, от който стана съвсем ясно, че ГЕРБ вече разчитат на подкрепата на ДПС.
„Ние очакваме по определени теми да ни подкрепи, ако реши ДПС, ако решат могат да ни подкрепят и от БСП. Време е да преминем от този модел, при който всичко се отричаше, просто защото се представяше от политическия опонент”, каза Бъчварова.

Тя призна, че ако тази форма не сработи добре, ако се провали или работи относително кратко, означава, че тя не е най-подходящата и „тогава, ако се стигне до нови избори, ще отидем на нови избори, което може би ще е неизбежно при такова едно развитие, избирателите трябва да преценят.“
Може би е необходимо да се уточни, че това впечатляващо умозаключение принадлежи на Румяна Бъчварова, а не на Цветан Цветанов, примерно...

Кадровата метла мина и през енергетиката

Докато вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова правеше тези дълбокомислени заключения и прогнози в студиото на bTv, до медиите стигна съобщението, че новоназначенията в сряда не се изчерпват със смяната на 24 от 28-те областни управители (осем от които смени и служебното правителство на Георги Близнашки, но тогава още не се търсеха места за хора от Реформаторския блок и АБВ).
Огласени бяха и кадрови промени в ръководствата на редица държавни енергийни дружества. Изпълнителен директор на НЕК става Петър Илиев, който и преди е бил част от ръководството на енергийното дружество.

Георги Христозов и Георги Златев са освободени от Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД, а на тяхно място, в ръководството на държавното въгледобивно предприятие влизат Диян Червенкондев и Николай Диков. Извършени са промени и в състава на управителния съвет на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков.
В държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

Промените ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписвания. Смените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние, твърдят от БЕХ.

Което ни подсеща, че загубите само на НЕК вече са около 3 млрд. лева. Това не звучи толкова стряскащо на фона на новия заем от 4,5 млрд. лева, одобрен от Народното събрание като част от ремонта на бюджета за 2014 г. – звучи апокалиптично. Защото според една неотдавнашна прогноза на служебния министър на икономиката и енергетиката догодина по това време загубите на НЕК вече ще са 5 млрд. лева.
Ето ви и едно (само едно!) обяснение защо в бюджета за 2015 г. се предвижда вземането на още 8,1 млрд. лева държавен дълг.

Но не си мислете, че умът ви изневерява, ако имате усещането, че влизаме в ситуация, наподобяваща пълненето на каца без дъно. В България продължава да има няколко нереформирани сектора и институции, които са в състояние да изхарчат целия БВП на Китай например. Или поне да натрупат дългове колкото САЩ, които ще завещаят на внуците на днешните български данъкоплатци.
Казаното дотук по никакъв начин не обяснява защо депутатите отпуснаха още 100 млн. лева на НЗОК без никакви дебати, но пък се изпокараха по предложението на АБВ да има коледни добавки към всички пенсии и не го подкрепиха.

Става все по-ясно, че е по-лесно да се събере плаващо мнозинство, за да се подкрепи наливането на 2 млрд. лева във Фонда за гарантиране на влоговете заради катастрофата с КТБ. Или да се даде мандат на финансовия министър Владислав Горанов да вземе едни 3 млрд. лева нови заеми от западни банки, като част от тези 4,5 млрд., с които се увеличава дълга за тази година и се влиза в свръхдефицит.
Избраните банки са UniCredit, CITI, Societe Generale и HSBC Bank PLC. Те ще предоставят и краткосрочен мостови заем на България при унифицирани условия, който ще бъде погасен с постъпленията от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015 г.
За всичко това плаващо мнозинство се намери, а за пенсиите – не.

Лоши вести и от Брюксел

Ако вече сте забравили, някъде около 20 ноември премиерът Борисов изпрати в Брюксел 4-5 министри, вкл. и вицепремиера Томислав Дончев, със заръката да провокират непроявявано досега от ЕК човеколюбие и доброта към България – сиреч да ни отблокират еврофондовете. Независимо от този десант на български министри в столицата на евроинституциите, 2014 г. остава нулева за еврофондовете – поне така коментира Томислав Дончев.

Само че това не са единствените лоши вести, които дойдоха бързо от Брюксел в София.
В сряда Европейската комисия изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури. Те са свързани с пътната безопасност, енергийната ефективност, замърсяването на въздуха и управлението на въздушното движение.

България е една от страните, които не обменят информация за нарушенията на правилата за движението по пътищата с останалите държави в ЕС. Този обмен е задължителен и засяга прояви като шофирането с превишена скорост или в нетрезво състояние. Съответната директива позволява водачите да бъдат идентифицирани и подвеждани под отговорност там, където са извършили нарушенията.

Втората процедура е свързана с изискванията за енергийната ефективност. Според тях до 2020-а година всяка страна трябва да постигне определени икономии чрез целенасочени политики за енергийна ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта. България не е представила информация какво е предприела в тази посока.
Нивата на серен диоксид в околната среда са третата процедура, по която получаваме последно предупреждение. Комисията настоява България да намали излагането на гражданите на този риск, който е особено висок в източната част на страната.

Последната наказателна процедура е заради неприлагане на правилата за санкции за авиокомпании, които нарушават европейските норми за управление на въздушното движение.
И по четирите случая страната ни има двумесечен срок за реакция, иначе рискува дела в Европейския съд.

Но преди да стигнем до тях е редно да цитираме и вицепремиерът Миглена Кунева, според която Румъния има всички шансове да влезе в Шенген догодина, докато ние ще продължим да гледаме бленуваното членство през крив макарон. И все така ще сме подложени на мониторинг за евентуално съвпадение между обещания и дела, както и за наличието на съдебна реформа, която вече е в предродилна зала, образно казано.

«Don't Worry, Be Happy»

Няма начин да не сте я чували тази песен. Нейното послание е да не се кахърите, а да бъдете щастливи.
Шокиращото обаче е, че според едно ново международно изследване, е направо невъзможно човек да бъде щастлив в Европа като цяло и в Европейския съюз, в частност. 
Възможно е да си богат в богата Европа (това се отнася и за няколко хиляди българи), да си първенец по доходи на глава от населението, дори да си жител на Швейцария – тази китна България в Алпите – и пак да не си щастлив.

В това ново изследване, цитирано от "Дейли мейл",  се твърди, че най-щастливи са жителите на Коста Рика, Виетнам (?!) и Колумбия.
В топ десет на най-щастливите страни в света след тези три се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала.
Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството – степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.
Ако все пак питате на кое място е България – отговорът е: на 123-то място.
И това при положение, че щастието не е в парите...


Реформаторите натресоха за областен управител на София бившият пиар на ДПС и настоящ член на ръководството на НПСД Веселин Пенев Липсва достатъчното доверие между партньорите, призна вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки