Вкусни сарми с кисело зеле


28 Ноември 2014, Петък


В дните преди Коледа


Продукти:
1 кг свинско месо
1/2 кг телешко месо
1 голяма или 2 малки зелки
2 к.ч. ориз
2 гл. лук или два стръка праз
червен пипер
зелев сок
чубрица
клонче сминдух (рогата мерудия)
сол
масло

Начин на приготвяне:
Свинското месо и телешкото се смилат с машинка. Прибавят се ситно нарязаният лук (в пъти по-вкусно става, ако се ползва праз), чубрицата, червеният пипер, малко сол и всичко се размесва много добре. Добавят се една-две кафяни чашки зелева чорба и олио.
Каймата се задушава на средно силен огън, като енергично се разбърква, докато заври, за да не стане на бучки. Чак тогава се прибавя и предварително изчистеният и измит много добре ориз. Долива се още една чашка зелева чорба и се оставя да къкри на бавен огън, докато сместа поеме всичката чорба, а оризът леко набъбне.

Готовата плънка се оставя настрани да почива, докато се приготвят зелевите листа.
Една голяма или две по-малки втасали зелки се разделят на листа. Изрязват се твърдите части, за да не пречат при завиването. Големите листа се нарязват на четири части, малките – на две. Идеята е – повече месо, по-малко зеле.
Във всяко листче се слага по една лъжица смес и се увива грижливо на правоъгълна сармичка.

Сармичките се нареждат плътно в тенджера, на дъното на която предварително се слага ситно нарязаната зелева среднина. Накрая се притискат с чиния и се заливат с вода и зелев сок по равни части, колкото едва да се покрият.
В тенджерата се пуска клонче сминдух (рогата мерудия), което придава неповторим аромат на сармичките. Вари се на умерен огън.

По-добре е, разбира се, да се наредят по указания начин в глинен гювеч, който после се пъха в слабо нагрята фурна и се държат там на съвсем минимална температура 5-6 часа.
Сармичките се поднасят топли, наредени в голяма чиния и полети с препържено и оцветено с червен пипер масло. Или със сос бешамел. Въпрос на вкус.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки