Ще закриват тролейбусите и в Габрово


Ще закриват тролейбусите и в Габрово
И тролеите на Габрово май ще останат в историята, както това вече се случи в Добрич, Казанлък, Велико Търново и Пловдив
27 Ноември 2014, Четвъртък


Граждани от Габрово алармират за очертаващо се закриване на тролейбусната мрежа в града. Според тях действащата от края на 80-те години до настоящия момент



тролейбусна мрежа е застрашена от ликвидиране, по примера на много други градове в България.
Ето какво разказа един от разтревожените граждани: „При строителството на новото кръгово кръстовище при Консултативна поликлиника още в началото преди започването на строителните работи научих от пресата какви са предвижданията за това кръстовище. В една от точките се споменаваше за поставяне на стълбове за тролейбусна контактна мрежа.

По време на строежа забелязах, че се изливат фундаменти именно за такива стълбове и се зарадвах. Кръгът започна да придобива форма, получи и асфалт, и пътни знаци, и тротоари, и озеленяване, но без следа от стълбове. Преди няколко седмици видях, че започват изправянето на малки стълбове, които са само за помощно осветление. Казах си: „Добре, така или иначе бяха направили над 15 фундамента за стълбове. Малко ще е пресилено всички да са за контактна мрежа. В неделя, минавайки от там видях, че почти всички малки стълбчета са монтирани на местата за големите стълбове.  Това според мен е неспазване на проекта, а и начин за унищожаване на тролейбусния транспорт в града.”

Всичко това се случва въпреки изричната препоръка в доклад-анализ на Министерството на транспорта за развитие на тролейбусния транспорт в страната. Документът, в който се коментират всички предимства на тролейбусите, е изпратен през 2012 г. до всички общини с тролейбусна мрежа у нас. Докладът е подписан от г-н Камен Кичев, който по това време (2012 г.) е бил заместник на тогавашния и настоящ министър на транспорта Ивайло Московски. Любопитен факт е, че и настоящият кмет на Габрово Таня Христова също е избрана от листата на ГЕРБ. Описаното е ясен признак за сериозно противоречие във вижданията и политиката на членовете на една и съща партия.

Тролейбусната мрежа в „града на мостовете” е изградена в края на 80-те години. Жителите на общината доброволно са плащали по-високи данъци, за да се съберат средства за изграждане на контактната мрежа. Освен това, с доброволен труд са прокопани каналите за полагане на захранващите кабели.
Ние питаме – противоречат ли действията на общината на тенденцията в цяла Европа, където се запазват и развиват всички видове електрически градски транспорт? Ще има ли официална позиция от страна на г-жа Христова, както и обществено обсъждане, за да могат всички габровци да решават съдбата на тролейбусната мрежа, изградена с техните данъци.

Гражданска инициатива
„Обществен релсов транспорт“


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки