Лечебните качества на зехтина


27 Ноември 2014, Четвъртък


Благодарение на неговата употреба о. Крит се слави като мястото с най-дълголетните хора


Маслиненото олио (зехтинът) е познато в Средиземноморието вече повече от 4000 години. В Египет, 1300 година преди Христа, то е използвано като универсално лекарство при всяко здравословно неразположение.
Едно изследване, проведено успоредно в САЩ и на о. Крит, установява, че броят на починалите в резултат на сърдечен удар в Америка бил почти 11 пъти по-голям от броя на умрелите по същата причина сред жителите на острова. Според изводите от проучването това категорично се дължало на употребата на маслиненото олио на о. Крит.

Зехтинът намалява вредния холестерол, повишава нивото на добрия, като същевременно поддържа и равновесието между двата, което е от изключително важно значение за сърцето. За разлика от маслиненото олио царевичното, шафрановото и слънчогледовото масло намаляват и опасния, и полезния холестерол в човешкия организъм.
Приемането на само 1 с.л. маслинено олио е в състояние да премахне вредния холестерол, натрупан от яденето на 2 яйца. Четири или пет лъжици на ден драстично подобряват кръвната картина на сърдечно болни.

Освен това употребата на зехтин понижава кръвното налягане (при приемането на 1 с.л. на ден), пречиства кръвта, съдържа и химически съставки, които забавят развитието на рака.
Вероятността от рак на простатата, на гърдата и на червата намалява с цели 45 процента при приемането на 1 с.л. зехтин сутрин на гладно.

Независимо дали се консумира топло или студено, маслиновото олио предпазва стомаха от гастрит и образуването на язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Действа и като очистително, освен това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние.
Регулира секретирането на жлъчния мехур и предотвратява образуването на жлъчен камък. Отстранява токсините от черния дроб.

Доказано е също така, че хората, консумиращи големи количества зехтин в сурово или преработено (при готвене с него) състояние, са по-малко застрашени да заболеят от ревматоиден артрит.
С високото си съдържание на антиоксиданти маслиновото олио предотвратява  вредите от опасните вещества,  обновява клетките и забавя стареенето на тъканите и органите.
Според изследване, направено в Атинския университет, защитава невроните и сърцето. Това се дължи на веществата олеокантал – с мощно противовъзпалително действие, и олеосин, което е най-силното анктиоксидантно вещество на зехтина.

Няколко капки масло отнемат болката при ужилване от оси и пчели.
Витамините E, A, D и К, които се съдържат в него, подпомагат костното развитие при децата и възрастните. Също така предотвратява загубата на калций и подобрява минерализацията на костите.
Растителната мазнина помага при астма, изгаряния, разширени вени, суха кожа, напукани устни, екзема и други.

Освен в храната, зехтинът успешно се използва и в козметиката. Бръчките намаляват при използването му в разнообразни маски, тъй като неутрализира вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Поради това е използван и в профилактиката срещу увреждането на клетките.
Според учените не е далеч денят, в който преработеният зехтин ще влезе в аптеките като лекарство, което е вече факт в САЩ.

Начини за приложение
Рецепта 1 (за укрепване на имунната система): Прави се смес от лимонов сок, малко студено пресован зехтин и портокалов сок за сладост и се изпива на гладно преди храна.

Рецепта 2 (за подобряване работата на сърцето): Смесват се 200 мл зехтин, 200 г сурови тиквени семки, 200 г печен ориз и 200 г мед. От добре разбърканата смес се приема 3 пъти по една чаена лъжичка преди хранене.

Рецепта 3 (при гастрит и язва): 100 г жълт кантарион се нарязва много ситно и се залива с 500 мл зехтин. Държи се 20 дни на топло, след което се прецежда и се пие по супена лъжица 20 мин. преди хранене.

Рецепта 4 (против запек): Всяка сутрин, 20 минути преди хранене, се изпива по една чаена лъжичка зехтин.

Рецепта 5 (за прочистване на черния дроб): Приема се по 2 с.л., разреден с малко лимонов сок 2 пъти дневно 2 часа преди хранене. Наложително е обаче ограничаване приема на мазни, пикантни и сладки храни.

Рецепта 6 (за лечение на кашлица): Смесва се сок от лимон, зехтин, мед и 2 с.л. ром или коняк. Количествата на първите три съставки трябва да са равни, а към сместа се добавят и 2 индийски орехчета. Пие се вечер преди лягане.

Рецепта 7 (за лечение на увредена кожа, завехващи рани): Приготвя се мазило от 1 част пчелен восък и 2 части зехтин. Смесват се и се поставят на слаб огън, докато течността кипне. След като изстине, намазва се с нея раната .

Рецепта 8 (при изгаряне на кожата): Увреденото място се намазва със зехтин и се поръсва с печено мляно кафе.

Рецепта 9 (за кожата, против бръчки): Към половин разбит добре жълтък се прибавят 2 с.л. зехтин и се разбиват до получаване на смес с консистенцията и вида на майонеза. Тя се нанася върху кожата на шията и лицето с леко масажиране, без притискане. След двадесет минути маската се измива с хладка вода.

Рецепта 10 (за напукани устни):  При студено време преди излизане устните се намазват със зехтин.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Stevenres
25.03.2017 08:45:36
0
1
ЦЕЛЕВЫЕ БАЗЫ http://xurl.es/128 УЗНАЙТЕ ПОДРОБНЕЕ!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки