В отговор на вашите въпроси


27 Ноември 2014, Четвъртък


Страдам от студова алергия. Има ли изпитан лек за това заболяване в народната медицина?
Васил Йорданов, СофияОт медицинска гледна точка става дума за студова уртикария. Когато човек се изложи на студ, той започва да се обрива. Появяват се издути червени петна със силно изразен сърбеж, като ужилено от коприва, откъдето идва и наименованието (urtica на латински означава коприва). Засегнати са онези части от тялото, които остават открити – уши, лице, ръце.
Много често обривите не излизат при непосредствен контакт със студа, а се появяват, след като кожата се затопли. Обикновено изчезват след половин - един час. Усещането обаче е много неприятно.
Протичането на носа в студено време не представлява симптом на това заболяване, то е нормално за всички хора.
Студовата уртикария е част от т.нар. физикална уртикария. Определени клетки в кожата, наречени мастоцити, стават склонни към освобождаване на гранулите в тях.
Това се провокира от различни физически въздействия – натиск, топлина, студ или вибрация. Вероятно се дължи на проблем в предаването на сигнали, но не може да се каже с точност как и защо става.
Приема се също така, че има известна фамилна обремененост, но тя не е толкова силно изразена както при атопичния дерматит например.

Ето три рецепти за справяне със студовата алергия.

Рецепта 1 (Мита Маринова): Излекувах себе си и много други хора, като комбинирах следното: 1 с.л. орехова шума, 1 с.л. коприва, 1 с.л. полски хвощ, 4 – 5 борови връхчета. Всичко това смесено се слага в 600 мл вряща вода и се оставя да ври 5 минути. Количеството се изпива за един ден – три пъти, един час преди хранене. За четири дни аз се излекувах.

Рецепта 2 (Кирилка Димова, с Лозенец, община Царево, Бургаска област): В 1 ч.ч. кисело мляко се слага 1/3 ч.л. сяра за пиене (от аптеката). Добавя се и 1 ч.л. захар и всичко се разбърква добре. Приема се всяка сутрин 30 мин. преди закуска цялото количество.

Рецепта 3 (Христина Колева, Сандански): При усещане на студ в крайниците, коленете, лактите и пръстите с китка коприва да се шибат студените участъци. След около 10 процедури алергията изчезва.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки