Министър Танева: Заемаме се с интензивните сектори


Министър Танева: Заемаме се с интензивните сектори
25 Ноември 2014, Вторник


„Основните политики, които ще следваме, са балансирано развитие на модерно земеделие и подкрепа за пазарно ориентираните


и конкурентоспособни производители“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на политическия си екип.
Тя допълни, че предвид неравномерното развитие на отрасъла сред приоритетите ще са интензивните сектори - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие.

„Трябва да стимулираме там, откъдето идва по-висока добавена стойност, както и тези, които през годините не са били подпомогнати справедливо. Стартирането на Програмата за развитие на селските райони е основен приоритет за нашия екип – това трябва да се случи възможно най-скоро“, обяви Танева.
Тя допълни, че се надява до края на годината да има неофициално одобрен документ от Европейската комисия, защото програмата е обект на огромен интерес от сектора и е основен инструмент за инвестиции и подобряване на конкурентоспособността на техните земеделски стопанства.

Министър Танева припомни, че програмата беше изпратена в последния възможен момент – юли 2014 г., и ни беше върната с над 400 бележки. Екипът на МЗХ ще работи активно и за изработването на нови политики, които да осигурят повече заетост в селските райони.
Сред акцентите в областта на горите ще са намаляването на незаконната сеч, развитието на горските предприятия в обществен интерес и осигуряването на публичен и равен достъп на фирмите при изпълнението на горскостопанските дейности.

По отношение безопасността на храните приоритет ще е скъсяването на веригата от производителя до потребителя и осигуряването на пряк достъп на фермерите до пазара. „По този начин за хората ще има качествени храни на добра цена“, изтъкна Танева. Тя обяви, че в работата си ще разчита на открит диалог с всички браншови организации. „Нашето най-голямо желание е да бъдем щедри на изпълнени ангажименти, а не на обещания. Това дава сигурност и прогнозируемост на държавната политика в отрасъла”, допълни още Танева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки