Как пчеларите ще си възстановяват платеното ДДС


Как пчеларите ще си възстановяват платеното ДДС
25 Ноември 2014, Вторник


Въвеждат нови изисквания за кандидатстване по националната програма


За да бъдат допустими направените разходи за данък добавена стойност, стопаните не бива да са регистрирани по ДДС. Това разясни по време на информационния ден за пчеларите в Пловдив началникът на отдел "Месо и пчеларство" в ДФ "Земеделие" Кирилка Янина.
Задължително условие обаче е доставчиците, от които се купуват препарати, кошери, отводки или пчелни майки, да бъдат с регистрация по ДДС и да издават фактура с начислен данък добавена стойност, обясни тя.

На базата на тези документи ще се възстановява платеният от пчеларите данък добавена стойност и така няма да се повтори ситуацията от 2013 г., когато ДДС-то остана за тяхна сметка поради липсата на достатъчно предварителни разяснения.
Над 3,1 милиона лева са усвоени по Националната програма по пчеларство през миналогодишната кампания, съобщи зам. изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Подпомогнати са 1315 стопани.

Приемът на документи за новатакампания започна на 17 ноември и ще продължи 10 дни. Експерти от отдел „Месо и пчеларство” уточниха, че документите по мерките за борба с вароатозата, физикохимичен анализ на пчелния мед и купуване на кошери, отводки и пчелни майки трябва да се подават лично или чрез упълномощено лице.
Те ще се приемат в 28-те областни дирекции на ДФЗ по адрес на регистрация за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица. Експертите допълниха, че часът на подаване на документите няма да бъде водещ критерий за класирането.

Формуляри за кандидатстване по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” ще се подават в централното управление на ДФ „Земеделие” в София.
Новото за кампания 2015 г. е, че поради успешното прилагане на мярката общият й бюджет е увеличен от 150 хил. лв. на 350 хил. лв. Средствата ще покриват разходи за информационни материали, организиране на пресконференции, наем на зали и щандове, участие в международни изложения и др.

Кандидат може да бъде браншова пчеларска организация, асоциация или сдружение на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Бюджетът по четирите мерки е малко над 4,4 млн. лв. По мярка Б "Борба срещу вароатозата” се финансират до 80% от разходите за закупуване на препарати за борба със заболяването. Те трябва да са одобрени по Закона за ветеринарно-медицинската дейност и да бъдат купувани от лицензирани аптеки.

По мярка В "Мерки за подкрепа на извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед” ще се финансират изследванията на меда в акредитирани лаборатории по различни показатели. Покриват се също 80 на сто от одобрените разходи.
А по мярка  Г "Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността” ще се финансират три различни дейности.

За закупуване на нови кошери за подмяна на стари или увеличаване на пчелина кандидатите могат да купуват толкова, колкото са пчелните семейства в пчелина, но не повече от 50. Необходимо условие е пчеларят да има поне 20 и не повече от 150 семейства.
Финансират се няколко системи кошери, изработени от сух чамов материал: "Лангстрот – Рут" - комплект с два и с три корпуса, "Дадан Блат" - комплект с един магазин или един корпус и с два магазина или два корпуса, както и кошер "Фарар" - комплект с 4 корпуса.
Новото е, че стените им трябва да са с дебелина поне 25 мм и повече, а не точно 25 мм, както се изискваше миналата година, обясни пред пчеларите Янина. Всички комплекти за различните модели кошери имат дъно, покривна табла, капак и рамки. Поемат се 60 на сто от направените разходи.

По дейност 2 - "Разходи за поддържане и увеличаване броя на пчелните семейства", кандидатите имат право да купуват отводки, но не повече от броя на наличните пчелни семейства в пчелина, като таванът е 50 бр. Ще се допускат кандидати, които имат поне 20 пчелни семейства.

Отводките трябва да са купени от регистрирани по Наредба 47 в ДФ "Земеделие" пчелини. Програмата покрива до 70 на сто от одобрените разходи. Толкова е и размерът на финансовата помощ по дейност 3 от мярката - "Разходи за закупуване на пчелни майки". Те също трябва да се купуват от регистрирани пчелини.
Кандидатите по мерките на Националната програма по пчеларство могат да бъдат физически или юридически лица, регистрирани като земеделски производители с пчелни семейства.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки