Почитаме мъдрата света Екатерина


Почитаме мъдрата света Екатерина
24 Ноември 2014, Понеделник


На 24 ноември, празника на светицата, жените не трябва да работят, иначе децата им ще се разболеят от шарка


На 24 ноември Българската православна църква почита света великомъченица Екатерина. Родена в Александрия, Египет, в края на III век, още приживе се е славела със своята любознателност и изключителна начетеност. Затова тя е покровителка на всички учени, студенти и ученици.
На 18 години тя вече била толкова необикновено начетена и мъдра, че всички младежи в града искали да я вземат за жена. Родителите й разбирали какво богатство е дъщеря им и затова добре премислили бъдещето й.

Те решили, че Екатерина трябва да се посвети на Божията вяра и мъдрост, които момичето приело с радост и смирение. Девойката обикнала Христовата вяра и й се отдала напълно.
Когато за това разбрал императорът – тогава Максимилиан, той я хвърлил в тъмница и наредил да я измъчват, за да пречупят волята й. Тя обаче не се отказала и била осъдена на смърт – първо чрез разпъване на колело, което обаче загадъчно се разпаднало преди екзекуцията, а после чрез обезглавяване.

В българските традиции този ден е познат като Катерининден. Старите българи са вярвали, че света Екатерина ги закриля от болести като бяс, шарка, треска, че била защитник на майчинството и на здравето на хората.
На празника жените не трябва да работят, за да предпазят децата си от шарка. Също така не бива да си служат с остри предмети като ножица, нож, куки и други, защото вярвали, че ако си убодат пръста, раната се възпалява.

Рано сутринта домакините замесвали тесто с мълчана вода от кладенец или извор, с което разделяли на две части. С едната омесвали кравайче, което, след като опичали, намазвали с мед и го слагали на горния праг на вратата или го хвърляли на покрива на къщата, като го наричали „дар за баба Шарка“. С другата част омесвали питка, която още докато била топла, намазвали с мед и изнасяли навън, за да раздадат за здраве на децата. От същата питка давали и на кучетата, за да не ги хваща бяс.

Особено важен този ритуал бил за младите булки, които имали малки деца. Те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач сам да си отчупи от питката, като го подканят с думите: „Ха вземи за света Катерина, да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!”
Всеки трябвало да отчупи парченце, да се прекръсти и три пъти да изрече „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!” Жената отвръщала: „Амин! — дай, Боже!“.

Младите булки броели минувачите, които си отчупвали от питката, като се стремели последният почерпен да бъде нечетно число от бройката, за да се пресекат болестите в къщата. След като са извършили правилно всичко, жените вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата им ще са здрави.

Из някои части на страната на тази дата се празнува Мишинден – жените трябва да намажат огнището с кал, да запушат всички пукнатини и дупки из къщата и да раздадат варена царевица и боб, за да заситят мишките, та гризачите да не пакостят повече в дома.
В Източните Родопи и Сакар светицата се тачи, за да се избегнат треска и огън (висока температура). Жените не се докосват до вълна през целия ден, за да не боледуват децата и „да не се запали къщата“.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки