Розови фламинги „превземат“ Атанасовското езеро


Розови фламинги „превземат“ Атанасовското езеро
Розово фламинго
23 Ноември 2014, Неделя


Екзотичните птици все по-често се виждат край Бургас, където намират изобилие от любимата си храна –  червеното солнично раче

Автор: Десант Снимки: БДЗП

Розовите фламинги, населяващи Атанасовското езеро край Бургас, вече са пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно толкова голям брой от екзотичните птици в плиткото езеро е наблюдаван през 1985 г., когато там са се подвизавали цели шест екземпляра.

Според очевидци, към първите две розови хвъркати, наблюдавани през октомври миналата година в лагуната, където останаха почти година, сега са се присъединили още три дългокраки пришълци. Две фламинги от петорката са яркорозови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

Бежовият цвят е характерен за малките на розовото фламинго, които не са достигнали полова зрялост. Понякога те могат да бъдат и мръснобели. С нарастване на възрастта им обаче тяхното оперение се сменя с бяло, което в определени моменти става яркорозово. Този характерен цвят на перата, дал и името на вида, се засилва в зависимост от храната, която използва птицата. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-наситен и контрастен. А Атанасовското езеро понякога буквално почервенява от щедро изобилстващата популация на този представител на зоопланктона, така че предоставя богато угощение на розовите си гости.

По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция, като езерото Керкини, където през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук, е относителното спокойствие, което намират птиците в този плитък и солен воден басейн.

По време на последния мониторинг на езерата  е наблюдаван и козодой, който е известен още и като нощна лястовица и както подсказва това му название, представлява нощна прелетна птица. Неговото присъствие в лагуната също е необичайно, но и много интересно. След залеза на слънцето той излиза от укритията си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличието на обилна храна.


Атанасовското езеро понякога буквално почервенява от  червеното солнично раче – основна храна на дългокраките екзотични птици

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки