„Швейцарецът с българско сърце" обикаля България


„Швейцарецът с българско сърце
Момент от заснемането на филма
23 Ноември 2014, Неделя


На 14 октомври се състоя премиерата на новия документален филм, създаден от екипа на сайта „Българска история“, озаглавен „Швейцарецът с българско сърце“.

Автор: Десант

 Главен герой в него е швейцарският спортист и учител Луи Айер.
След представянето си в София кинолентата пое на мащабна обиколка из страната, като бива прожектирана от град на град с вход свободен. Досега документалната киносага е гостувала в Пловдив, Търговище, Стара Загора, Шумен, Варна, Благоевград, Якоруда, Пазарджик, Плевен, Лом, Велико Търново и Русе. На 21 ноември предстои да я видят и зрителите от Бургас. А до финала на кинотура й остават прожекциите в Смолян, Перник, Гоце Делчев и Силистра.

Възстановките на живота и делото на Луи Айер – швейцарецът, отдал живота си на България и поставил основите на спорта в страната ни, са заснети през август тази година. В тях са взели участие 20 статисти. За цялостното реализиране на проекта си екипът на "Българска история" изминава общо близо 10 хиляди километра, като достига дори до родното място на Айер в Швейцария, където се среща с внука му.

„Подготовката за заснемането на военните възстановки беше най-трудната част от снимачния процес", споделят авторите на документалния филм. За снимките в родопското село Хвойнае издигат например полеви лазарет. Там са заснети последните часове на швейцарския учител, загинал на фронта, биейки се за България.
Още по-трудна задача е било изкопаването на окоп, дълбок два метра, който става сцена за пресъздаването на една битка от Първата световна война, в която Луи Айер предвожда българския Юнашки легион срещу французите - народ, който говори майчиния му език.

Освен тези драматични сцени, пресъздаващи кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век, филмът представя и различни интервюта.
Създавайки визуалния разказ, екипът на „Българска история" цели да предизвика чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса: „Щом един швейцарец някога е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?".

Консултанти по проекта са доц. Лозан Митев и доц. Марина Гевренова – преподаватели от Национална спортна академия "Васил Левски", доц. Владимир Станев – преподавател от Софийски университет "Св. Кл. Охридски", и Иво Антонов – главен експерт „Войнишки паметници" към Министерство на отбраната (и чест автор на статии в „Десант“), които чрез серия от интервюта играят водещи роли във филма.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
24.11.2014 19:03:24
0
0
Луи Айер е бил швейцарец с топло-сърце обичащо свободата на родната си страна и на приятелската за него България.Швейцария е била държавица-обединени кантони-окръзи на немци,италиянци и французи,които не са могли да живеят в условията на Зап.Европейския Феодализъм в своите Германия-зо-сет немски княжества и кралска Франция,кадето деспотизма на графове и херцози е тъпкал обикновения човек-селянин...Л.Айер е бил роден през 1865 год.и загинал в 1916 година-живял е 50-сет пълни със смислен живот години отдадени на спорта и треньорската професия с швейцарската и българската младеж.През 1893 год Луй Айер е бил поканен от бълг.просвет.министър да основе професионалн.спортно образование в България.През 1894 г.Айер е бил треньор по бокс и гимнастика в гр.Лом-учил е местни младежи от елита на града на самозащита от нападател с боксови умения...В 1909 год.Л.Айер е преподавал в гр.Русе-щанги,бокс и борба...През 1912-1913 години в Балк.и Междусъюзнич.войни Луй Айер е бил доброволец в български полкове.През 1915 год.той сее включил с офицерски чин в свищовския полк в Първата Св.война,зада защити бълг.кауза за Македония,като бълг.земя...През 1916 год.при отбраната на Дойран Л.Айер е загинал тъй,както смело загива един български офицер.От неслучаен свободолюбив-швейцарски корен щее бил Л.Айер,че да обича и бълг.свобода в Македония...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки