В чужбина съдят висши политици без да им мигне окото


21 Ноември 2014, Петък


В затвора влиза бившият икономически министър на Гърция, а експремиерът на Казахстан ще отговаря на обвинения в корупция


Бившият министър на икономиката и отбраната на Гърция Янос Папантониу и съпругата му  Ставрула Куроку бяха осъдени тези дни на четири години затвор условно за укриване на доходи в размер на 1,3 милиона евро, съобщи в сряда гръцкият вестник „Катимерини“. Заседанието на съда се е състояло във вторник.

Папантониу бе един от включените в т. нар. „Списък на Лагард“, който разкри имената на над 2000 гърци с големи депозити в швейцарски банки. Той бе предаден на Атина през 2010 г. от бившия финансов министър на Франция Кристин Лагард. Самото наличие на банкова сметка  зад граница не се явява престъпление, но мнозина от попадналите в този опис бяха заподозрени, че са натрупали състоянието си, следствие на укриване на данъци и неплащането им на територията на Гърция.

Специално Папантониу бе обвинен в това, че не е обявил в декларацията си за 2009 г. 1,3 милиона евро, които е държал в швейцарския клон на HSBC. Пред съда той заяви, че изобщо не е знаел за сметката на съпругата си.
Освен четирите години условно, магистратите разпоредиха съпрузите да платят и глоба в размер съответно на 10 и 15 хиляди евро, а също така уважиха гражданския иск за компенсация на държавата за 50 хиляди евро.

Янос Папантониу бе министър на националната икономика през 1994 г., министър на националната икономика и финансите в периода 1996-2001 г. и министър на националната отбрана през 2001-2004 г. С неговото име се свързва успешното влизане на Гърция в Еврозоната, което след няколко години доведе до дългова и бюджетна криза.
Пресата обвиняваше ексминистъра и в съпричастност към една крупна афера със сделки за доставка на оръжия за 70 милиона евро, но той категорично отрече това.

По същото време в една друга точка на планетата друг висш политик също си имаше неприятности с правосъдието. На бившия премиер на Казахстан Серик Ахметов бе предявено обвинение в корупция. За това бе съобщено също в сряда, 19 ноември, от сайта „Новости-Казахстан“, който се позоваваше на агенцията по работата на държавните служби и противодействие на корупцията в републиката.
„По отношение на него съдът към район Казъйбек в град Караганда постанови мярката домашен арест“ - отбелязват от ведомството. Останалата информация от следствието засега не е разгласена.

От антикорупционната служба уточняват само, че става дума за редица тежки корупционни углавни дела. Те са повдигнати срещу ексръководителя на Карагандинска област и Караганда, националната компания „Социално-предприемаческа корпорация „Саръй-Арка“, свободната икономическа зона на индустриалния парк „Металургия-Металообработка“ и организацията „КазАгроФинанс“.

На 23 септември тази година бе задържан бившият аким (т. е. началник на администрацията) на Карагандинска област  Бауржан Абдишев, припомня РИА „Новости“. По отношение на него има възбудени две углавни дела заради факти на злоупотреба, които са причинили тежки последствия. Бившият аким на Караганда Мейрам Смагулов бе арестуван през октомври 2014 г. по обвинения в злоупотреба с длъжностни правомощия.
Серик Ахметов бе премиер на Казахстан от септември 2012 г. до април тази година, след което бе назначен за министър на отбраната, който пост напусна на 22 октомври 2014 г. От ноември 2009 г. до януари 2012 г. той е работил в главната администрация на Карагандинска област.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
zad kulisite na kapitana pe
25.11.2014 07:55:10
0
0
ami pravilno e da sadjat tesi dlashnostni liza koito sa vsemali greshni reshenia ne e spored zakonite da sadjat tesi koito imat greshni mnenia
zashtoto togava poveshe ot polovinata svjat trjabva da bade saden i osven tova ima svoboda na mneniata koito vseki moshe da promenja ako iska i stotizi pati na den
1
Гошо
21.11.2014 17:59:24
0
0
Де и у нас такава правда?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки