Скандалът със сарая на Ердоган се разраства


Скандалът със сарая на Ердоган се разраства
21 Ноември 2014, Петък


Изграждането на президентския мегакомплекс в Анкара е източило бюджетите на министерства и на държавната строителна агенция ТОКИ.


Опозиционните медии в Турция вече огласиха, че резиденцията Аксарай на Реджеп Ердоган е незаконно построена и я наричат „Качак сарай“.
След като бе огласен докладът на Сметната палата, според който дворецът е напът да фалира държавни ведомства, определението за него е „сарай на вересия“. От доклада става ясно, че резиденцията на Ердоган Аксарай дължи на ТОКИ  297 млн. лири, а на министерството на образованието – 171 млн. лири.

Депутатът от Републиканската народна партия Тургай Девели представи доказателства, че просветното ведомство е кредитирало сарая за изграждането на електрическата система на комплекса. Той подчертава, че ТОКИ е държавна агенция, която трябва да строи нискобюджетни жилища за хората с по-ниски доходи, а не свръхлуксозен палат за президента. Според него изграждането на пищната резиденция се е превърнало в тежък казус и заради факта, че тя е издигната незаконно върху защитения природен парк „Ататюрк“.

Депутатът подчертава, че президентът е пример за беззаконие. Общият размер на вземанията на ТОКИ до юли 2013 г. от търговете на държавните администрации възлиза на 10,8 млрд. лири. Министерството на здравеопазването дължи на агенцията 826 млн. лири за строителството на болници, други 574 млн. лири за изграждането на полицейски участъци трябва да плати вътрешното министерство. Скандален е и фактът, че  президентството надскача дълга на образователното ведомство, по поръчките на което са строени училища, както и че държавната агенция по строителството е превърната в кредитна институция.

Според доклада на Сметната палата мегакомплексът на Ердоган е със собствена електропреносна система, независима от националната, и ползва ток по специална цена. Тъй като агенцията ТОКИ не е специализирана в изграждането на елсистеми, са провеждани търгове за всяка отделна точка в сарая, което е в противоречие с турския закон за обществените поръчки.

Снимки на макета на внушителната с размерите си резиденция на президента Реджеп Ердоган пък разкриха, че до момента проектът е изпълнен наполовина. Пищният палат с 1000 стаи през последните дни е най-дискутираната и скандална тема заради вложените 1 млрд. и 370 млн. лири. и влезе в дневния ред на парламента. Изработването на макета на Аксарай е било възложено на архитектна компания в Истанбул в мащаб 1:500.

Компанията е поискала да си го получи, за да го представи на 22-ото международно изложение за строителни технологии и материали, ново строителство и реставрация, което се състоя в Анталия от 13 до 16 ноември. Президентството обаче е отказало разрешение за това с аргумента, че е негов поръчител и собственик. Така архитектите са били принудени да участват във форума с фотографиите на макета. Именно от тях става ясно, че проектът е изпълнен само наполовина.
Освен главния корпус с 1000 стаи, е предвидено изграждането на резиденция с 250 стаи, конферентни зали-близнаци, джамия с 4 минарета и кула, както и социални заведения за служителите в администрацията.
(По материали от турския печат)


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
21.11.2014 17:51:03
0
0
Наша милост, Ориента и Предориента, Доган и Цветан...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки