Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
21 Ноември 2014, Петък


Няколко весели и тъжни истории от различни части на планетата


Куче стана кмет за един ден

Куче от порода чихуахуа, наричано Фрида, стана за един ден кмет на Сан Франциско, съобщи „Лос Анжелис таймс“. Стопанинът на четириногия градоначалник е купил опцията на аукцион в подкрепа на бездомните животни, което е позволило на питомника му да заеме високия пост.

По думите на представителя на департамента по грижи и контрол за животните на Сан Франциско Деби Кемпбел, това нещо се случва за първи път в историята на града. 
Собственикът на Фрида е платил 5 хиляди долара, за да закупи въпросния лот на търга в подкрепа на бездомните животни. Всички средства от него ще отидат за издръжка на приютите за животни в калифорнийския град.

Кучето е било представено на членовете на Надзорния съвет на Сан Франциско в зданието на местното кметство. Очаква се шефът на Съвета да изрази благодарност за дейността на чихуахуата на кметския пост.
Най-вероятно Фрида ще получи като подарък специален комплект, съдържащ постелка, играчка и кошница, пълна с кучешки деликатеси.


В Русия разрешиха носенето на оръжие за самозащита

С указ от 8 ноември, който стана известен едва тези дни, правителството на Русия е разрешило на обикновените граждани да носят оръжие за самозащита. Досега това бе забранено на всички, които не са служители на армията, МВР и другите специални служби, освен по време на лов, спортни мероприятия и учебни стрелби. С минимална поправка към този текст от правилата е добавено: „а също и с цел самозащита". Промяната не важи за чуждестранни граждани, на които е забранено да носят за самозащита оръжие с дълга цев.

Руснаците обаче ще могат свободно да се разхождат с т.нар. оръжия с ограничено поражение - пистолети и револвери с травматични, газови и светлинно-звукови патрони, газови пистолети, електрошокови устройства и сълзотворен спрей.
Улеснява се и превозването на спортно, ловно и сигнално оръжие, за което досега се изискваше специален режим, дори то да е разглобено и прибрано в калъф. Вече е възможно различни организации да превозват до 20 единици оръжие и 20 000 патрона без съпровождаща въоръжена охрана.

Остават забраните да се носи оръжие на митинги и масови мероприятия, в училища и университети, в заведения за развлечение и отдих, в местата за производство на алкохол, както и под въздействието на алкохол.


Кандидатите за убежище в ЕС са се увеличили почти двойно

През последните пет години търсещите убежище в ЕС са се увеличили почти двойно, като Германия е поела около 29 процента от тях миналата година, съобщи германската статистическа служба, цитирана от ДПА.
По данни на службата „Дестатис“, общият брой на кандидатите за убежище, които влизат в 28-те страни от ЕС всяка година, е нараснал от около 226 000 през 2008 г. на около 436 000 през 2013 г.

Поради разрастващите се кризи в различни точки на света през 2013 г. броят на подадените за пръв път молби за убежище в Германия е достигнал 109 600, което е най-високият показател от 1996 г. насам. „Дестатис“ посочва, че се очаква числото на търсещите убежище отново да нарасне и тази година. До момента само в периода януари-септември са били подадени 116 700 първи молби за убежище.
При положение че средната стойност за ЕС е 0,86 на 1000 жители, прави впечатление, че в Швеция миналата година убежище в скандинавската страна са потърсили 5,69 кандидати на 1000 жители


Втори французин бе разпознат сред палачите на „Ислямска държава“

Втори французин бе разпознат сред джихадистите, извършили масовото убийство на сирийски военни и американски заложник, заснето на видео от „Ислямска държава", предаде „Франс прес”, като се позова на източник, близък до следствието.
Разпознатият е 22-годишният Максим Ошар от Вилие сюр Марн, в Парижка област. Той приел бойното име Абу Осман. През 2012 г. е заминал за Мавритания, където попада под влиянието на ислямистите и през август 2013 г. заминава да воюва в Сирия.

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че на видеозаписа с екзекуцията е „имало и двама французи, като единият е разпознат и се работи по разпознаването на другия".
Видеото, разпространено в неделя, 16 октомври, показва ужасяващото убийство на американския заложник Питър Касиг от 16 бойци на „Ислямска държава", разкри още Оланд и уточни, че на кадрите може да се видят и „други жестоки, непоносими сцени - на обезглавените сирийски войници".


Русия и Китай планират съвместни военноморски учения

Русия и Китай се договориха през 2015 г. да проведат съвместни военноморски учения в акваторията на Средиземно море и в Тихи океан. Това съобщи министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу след проведени преговори с генерал-полковник Чан Ванцюан, предаде РИА „Новости“.

По думите на руския военен министър, двете страни са констатирали, че спектърът на съвместните мероприятия във военната област „значително са се разширили и са придобили системен характер“. Той припомни още, че през май тази година е преминало успешно третото руско-китайско военноморско учение „Морско взаимодействие“, в хода на което военните моряци от двете страни за първи път са отработвали учебно-бойни задачи в състава на смесени отряди кораби.


ООН праща Пхенян в Международния наказателен съд

ООН предприе първата стъпка към изправянето на Северна Корея пред Международния наказателен съд (МНС) за престъпления срещу човечеството, съобщи „Франс прес“.

След бурни дебати Комисията по правата на човека към Общото събрание на ООН одобри тези дни резолюция, която призовава Съвета за сигурност да отнесе въпроса за тежкото положение с човешките права в Северна Корея пред Международния наказателен съд, отбелязва и „Асошиейтед прес“.

Резолюцията е приета със 111 гласа при 19 „против" и 55 „въздържали се“. През декември текстът ще бъде разгледан от цялото Общо събрание. Резолюцията се базира на доклад от 400 страници на специална анкетна комисия на ООН, огласен през февруари, който заключава, че потъпкването на човешките права в Северна Корея е „без аналог в съвременния свят". В течение на година разследващите събираха свидетелства за севернокорейски изгнаници, свидетелства за случаи на изтезания, за екзекуции по бързата процедура и за изнасилвания и документираха широка мрежа от затворнически лагери с до 120 000 души. След появата на доклада Северна Корея предприе ожесточена дипломатическа офанзива ключовите положения в доклада да бъдат оттеглени.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки