Бой до смърт за шепа стотинки


Бой до смърт за шепа стотинки
Тримата остават в ареста с решение на Окръжен съд - Хасково
21 Ноември 2014, Петък


Къде са сега защитниците на човешките права, негодуват хората в село Малко Градище, където трима роми пребиха старци за пари

Автор: Христо Христов

Действието се развива в хасковското село Малко Градище. Датата е 3 ноември, около 23,00 часа е. Възрастни съпрузи - Мавруда Добрева на 77 г. и Боню на 82 г., гледат телевизия в къщи. Вълнуват се около новините за съставяне на правителство. Двамата не подозират, че след малко самите те ще влязат в информационните емисии и че близо месец по-късно в района още ще се говори за тяхната жестока драма.
Като в брутален филм трима маскирани мъже нахлуват в дома им откъм задния двор на къщата. Докато Мавруда и Боню разберат какво става, непознатите ги връзват за леглото. Така започва среднощният ужас за бедните старци.

Изтезанието е садистично и продължително. Маскираните налагат жертвите си с чукове, заплашват ги, че ще им отрежат главите с резачка, ако не кажат къде са си скрили парите от мизерните пенсийки. После влачат за краката изтощените тела по пода в стаите. Кръвта на Боню Добрев е изпръскала стените и мебелите...

За да спаси живота на мъжа си, Мавруда измъква скътани 2500 лева – цялото им „богатство“, и го дава на злосторниците. Можела е и по-рано да го направи, да спести адските мъки и за двамата, но заради шока не се е сетила.
Левчетата са заделяни с години от миньорската заплата на съпруга. С тях старците имали намерение да си платят един ден за достойно погребение, без да бъдат в тежест на най-близките хора.

Преди на напуснат дома, престъпниците режат кабела на стационарния телефон и задигат мобилния. Окървавените тела на старците са проснати на пода. Така остават цели 7 часа, в битка между живота и смъртта. Докато Мавруда събира сили и закрепва дървена летвичка вместо шина на ръката на мъжа си, а собствените си две омотава в престилка, за да спре кървенето. Довлачва се до портата на съседката, която звъни на телефон 112.

Лекарите в болницата установяват множество фрактури по целите тела и при двамата. По-тежка обаче е психическата травма. Възрастните хора все още не са в състояние да дадат подробни обяснения за случилото се пред разследващите полицаи. 
Неотлъчно до тях са дъщеря им Ана и внучката Венета, която е оставила малкото си бебе на роднини, за да помага с каквото може на баба си и дядо си. В момента Мавруда и Боню се възстановяват в дома на Ана в Свиленград, за нищо на света не искат да се върнат в Малко Градище.

Хората в селцето още са в ужас, страхуват се да не ги сполети и тях същата съдба. В някои от къщите отдавна не живее никой, в обезлюденото селище са останали предимно стари хора.
Цели две седмици трябва да минат от злокобната нощ, докато вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че по случая има задържан. Но е пестелив в думите си и отказва да съобщи подробности.

Още три дни по-късно става ясно, че зверското престъпление е извършено от трима цигани – Васил Атанасов, Иван Георгиев и Стойчо Огнянов, посочен като тартор на бандата. Полицията стигнала до тях след като разпитала над 100 души свидетели.
Сред доказателствата е приложен запис от видеокамера в свиленградска заложна къща, където Огнянов предал откраднатия мобилен телефон. След като медиите огласиха случая със старците, той се притеснил, че чрез устройството ще стигнат до него и се върнал да си го вземе. Счупил го, но части от телефона били открити при обиска в дома му.

Полицаите са намерили и моторната резачка, с която са били заплашвани възрастните хора. Тя пък била скрита в жилището на 30-годишния Васил Атанасов, известен с прякора си Дамския. Те двамата издали и 44-годишния Иван Георгиев.
Освен това криминалистите намерили маска, която един от арестуваните ползвал, както и колата, с която се придвижвали. В автомобила има следи от кръв, на която тепърва ще се направи ДНК анализ. Разследващите смятат, че тези факти ще заковат циганите на процеса в съда.

„Грабежът се характеризира с изключителна жестокост, дързост и арогантност“, каза прокурорът по делото Антон Попов. В ареста, с решение на Окръжен съд-Хасково от 17 ноември, остават Стойчо Огнянов, който е разследван за 24 кражби и грабеж, Иван Георгиев, също заподозрян за кражби, и Васил Атанасов, осъждан за кражби, грабежи и измами.
Прокуратурата им повдигна обвинение по член 199 от НК, който касае нанасяне на тежка телесна повреда при грабеж. Законът предвижда за това престъпление затвор от 5 до 15 години.

Макар и в начален етап на разследването, въпросът защо са нападнали пенсионерите, вече има отговор. Стойчо Огнянов е бил наеман на два пъти да работи за семейството. Той бил нает от сина на Боню и Мавруда - Тодор, който от години живее в Испания, да разчиства двора на селската къща. За работата си циганинът получавал по 50 лв. на ден. Вероятно затова предположил, че старците са богати и решил да вземе парите им накуп, без да работи.

Селото на Мавруда и Боню нашумя като първото в страната, което си бе наело частна охрана. От известно време обаче хората не ползват тази услуга, защото не могат да отделят по 10 лв. на месец.
„Всички ме питат дали е възможно да върнем частната охрана, това ще решим на общоселско събрание”, каза още кметицата Татяна Топалова след инцидента. Докато частни гардове пазеха хората в селото, там бяха задържани трима крадци от ромски произход. В момента в селцето живеят 650 души. Повечето от тях искат изселване на ромските фамилии-дървосекачи, които работят там. На пресконференция пък от полицията съобщиха, че са увеличени автопатрулите в селото.


„Ето още трима „интегратори” с културни особености. С любезното съдействие на БХК” – това написа евродепутатът Ангел Джамбазки като коментар към новината за циганското трио. След разчуването на новината, че има задържани, хората в Малко Градище пък си задават въпроса - къде са сега защитниците на човешките права?


Боню Добрев Мавруда Добрева Къщата на семейството, което бе нападнато в началото на месеца

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Eu escrevo a partir do estrang
06.08.2016 17:39:37
0
0


Acho que precisamos : paz na terra e boa para o povo
1
само мое мнение
06.08.2016 17:39:11
0
0
Имам чувството, че вече често, каквото и престъпление да стане медиите все изкарват (и твърдят), че извършителя или извършителите са цигани (а при терористи, инциденти и т.н- вярващи мюсюлмани (а те реално да не са)- а може, истинските им мотиви да нямат никаква връзка с исляма, Ислямска държава и т.н), а като ги покажат по новините- те са хора от бялата или монголоидната раси (а не с по-тъмна кожа - примерно мургави), а видимо истинските роми (цигани) са с по-тъмна кожа (примерно мургави) - а това според мен се прави умишлено за да се изкарва, че всички (или повечето) престъпници в България (и въобще) са цигани и тъмнокожи хора (а при терористи, инциденти и т.н - вярващи мюсюлмани (а те реално да не са)- а може, истинските им мотиви да нямат никаква връзка с исляма, Ислямска държава и т.н)- а ромите (цигани) и тъмнокожите хора реално предполагам оцеляват главно от най-долното : гей проституция и/или просия (и с децата си) и може би и прочие
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки