Филип Златанов май ще бъде оневинен


Филип Златанов май ще бъде оневинен
Филип Златанов Снимка БГНЕС
21 Ноември 2014, Петък


След изчезването на прословутите му тефтери за бившия шеф на КПУКИ “проработи” и една отхвърлена графологична експертиза

Автор: Ани Петрова

Поръчковият и услужлив спрямо бившите управляващи ексшеф на КПУКИ  Филип Златанов може да се окаже роден под щастлива звезда. Или пък марионетка, чието възнаграждение за старанието и страха е… оправдание поради липса на доказателства. А това нагледно показва, че нещо в нашата съдебна система все така куца – при това в ущърб на правосъдието и в угода на онези, чиито адвокати знаят къде и с какво да атакуват Темида.

На заседанието на Софийския апелативен съд в четвъртък по делото срещу Златанов съдебният състав отхвърли графологичната експертиза на вещото лице Валери Костадинов, правена върху тефтерчетата на подсъдимия. Което само формално няма нищо общо с кражбата на два от бележниците на Златанов от личния автомобил на друго вещо лице, натоварено също с графологична експертиза – Стефан Бенчев. Факт е, че тефтерите вече ги няма, а с това и основните веществени доказателства срещу Златанов.

След като той бе осъден на 3,5 години затвор на първа инстанция, стана ясно, че самият подсъдим не е виждал прословутите си тефтери вече повече от година. Което вероятно е възможно, щом е съдебно признат и документиран факт, но не е цялата истина. Част от нея, която бе изяснена в съдебната зала, е, че и експертът, натоварен с графологичната експертиза, не е виждал оригиналите на скандалните бележници от септември 2013 г., когато му е възложено да направи експертиза на почерка.

И така графологът-съдебен експерт Валери Костадинов, по собствените му думи пред съда, е работил по впечатленията си, които е придобил, правейки експертиза по време на досъдебното производство и без да е виждал втория тефтер.
Боже, какъв голям късмет не само за Златанов, но и за хората с инициали Б.Б., Ц.Ц., И.Ф., за поръчителите на действията срещу хора с други инициали – срещу които е отбелязано „да се удари”, „да се отложи”, „да не се пуска на сайта” и т.н.

Сами разбирате, че нова графологична експертиза, която да замести компрометираната работа на Валери Костадинов, не може да се възложи – нито на този, нито на друг експерт – поради кражбата на двата бележника на Златанов. Същата тази кражба, която от ГЕРБ и от Реформаторския блок определиха като политическа машинация и като  „Костинброд-2”, а от левицата – като опит на ГЕРБ да се отърве от воденичния камък Филип Златанов и неговите бележници, разкриващи технологията на властта и на нейните репресивни възможности върху неудобните свои и чужди.

Ако се върнем към съдебното заседание на 20 ноември, трябва да отбележим, че осъденият на първа инстанция Златанов направо е изправил „гребена”, възстановил е „гарда си” и вече не изглежда като Кубрат Пулев след мача с Кличко. Разбира се, той не е станал особено словоохотлив – както защото има доста лабиринтно и повече от скромно слово, така и защото осъзнава, че е ценен с мълчанието, което пази от началото на съдебното дирене срещу него. Но все пак уведоми съдебните репортери още преди началото на заседанието, че не е виждал собствените си тефтери вече повече от година, както и че е „един обикновен човек”, който не разбира защо е осъден на три и половина години затвор.

По време на заседанието неговите адвокати изразиха съмнения в коректността на експерта Костадинов и поискаха разпечатка на разговорите му с подсъдимия, за да се установи кога обвиняемият е дал образец на почерка си пред вещото лице.
Така или иначе важното за делото, ободрителното за Златанов и затормозяващото за съдебното дирене е, че съдът отхвърли заключенията на графолога Валери Костадинов и на този етап не разполага с основните си веществени доказателства.

Между другото, важно е да се припомни, че на първа инстанция Златанов поиска процес по съкратената процедура и се отказа от разпит на свидетели като по този начин успя да запази своите срамни тайни и дела за себе си.
На 20 ноември в САС това упражнение се повтори с голяма доза театрален ефект. След като повече от два часа подсъдимият участва активно в съдебното заседание и се консултираше активно с адвокатите си, изведнъж му стана лошо и се хвана за сърцето, щом разбра, че делото може да приключи в рамките на едно заседание.

Попитан дали ще дава обяснения пред съдебния състав, Златанов информира колко зле се чувства, а адвокатите му настояха за почивка и лекарски преглед. Измерването на кръвното налягане на Златанов обаче не показа тревожни отклонения от нормата. След това театро той поиска делото да се отложи за друга дата, когато ще се чувства по-добре. Но получи само нова почивка, както и забележка от съдията, че според заключението на прегледалия го лекар е в добро физиологично състояние, а проблемът му е психологически.
Всъщност това със сигурност е така. Златанов се страхува както от затвора, така и от вероятността завесата на мълчанието му да бъде повдигната с факти и доказателства, събрани по друг начин.

Но на този етап звездите, вещите лица и веществените доказателства работят в полза на бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов. И независимо от твърденията на главния прокурор, че кражбата на два от прословутите му тефтери няма да попречи на делата срещу него, на практика се случва нещо друго.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пръвка
21.11.2014 18:11:44
0
0
Не виждам в какво е виновен Златанов. Всеки може да си води всякакви бележки.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки