Спират с таблети рушветите на пътните полицаи


Спират с таблети рушветите на пътните полицаи
От ГД „Охранителна полиция
21 Ноември 2014, Петък


Нараства броят на жертвите по шосетата на България. На този кошмар трябва да се сложи край – категорични са катаджиите

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Стаблети държавата ще бори корупцията по пътищата между шофьори и катаджии. От началото на септември т. г. моделът пилотно се изпробва в Плевен и Пловдив. С новата система практически става невъзможно да бъде прикрито нарушение на пътя и да има неизпълнение на задача от пътния наряд, да не говорим за даване на рушвет.
С таблетите се прави автоматичен запис на дейността и генериране на сведение, което означава, че не може да се прикрие установено нарушение, заяви във Велико Търново Васил Василев, началник-отдел „Контрол на пътното движение" в Главна дирекция „Охранителна полиция".

Той не пое ангажимент от кога таблетите ще станат задължителен атрибут на катаджиите, нито колко ще струва това на държавата и данъкоплатците. В момента се разработва и единна система от 194 стационарни камери, разположени по пътните участъци с висока концентрация на катастрофи. За една година, откакто активно навлязоха електронните фишове, жертвите на пътя са намалели с 400, посочи Васил Василев. Той отчете като успешен проект въвеждането на системата за отчитане на средната скорост с камери и компютърната проверка на застраховката „Гражданска отговорност“ на третия тунел на магистрала „Люлин".

„Вече имаме и шампион, засечен от системата. 22-годишен водач с мощното си „Ауди" има четири нарушения на въпросния тунел, като рекордът е преминаване със скорост от 186 км в час при ограничение от 80 км/ч“ – разказа Василев.
На срещата беше дискутирана и националната програма за пътна безопасност, според която до 2020 г. жертвите при катастрофи по българските шосета трябва да намалеят наполовина, а броят на ранените да се редуцира с 20 %. Към днешна дата смърт-та си на пътя през тази година са намерили 585 човека, като загиналите са с 60 повече от същия период на м.г. В черната класация на ЕС по убити при ПТП на 1 млн. души жители България е на 7-о място.

„Безопасността е функция на състоянието на държавата. 80 на сто от катастрофите може да бъдат избегнати“, коментира Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП).
Поне 1 млрд. евро е годишната загуба за българската икономика от изгубената работоспособност на ранените при катастрофи, а за целия ЕС тази стойност е 250 млрд. евро. „Имаме проблеми със състоянието на пътищата, с автопарка и с времето за оказване на спешна медицинска помощ“, признава Кесяков.

Съгласно изнесената от него статистика, всеки четвърти, загинал при инцидент на пътя в България, е изгубил живота си при катастрофа на завой. 25 на сто от ПТП са т. нар. фамилни катастрофи, при които мъж убива жена си или син затрива майка си. Кесяков призова за нулева търпимост към махленските катастрофи.
В малките градчета и по селата всеки знае кой пие и кара, но си затваря очите, а когато стане белята, всички вкупом правят траурен ден. На този кошмар може и трябва да се сложи край, категоричен е секретарят на ДОККПБДП.

Той изнесе и данни, според които за последните три години при пътни инциденти у нас са нанесени 30 751 травми, като най-много от нараняванията – 10 041 или почти една трета, са черепно-мозъчни.
„Управляваме енергийни бомби – шофьорите трябва да знаят, че катастрофа със скорост 80 км/ч се равнява на падане от 25 метра височина, а при 140 км/ч – все едно сме полетели надолу от 77 метра“, направи сравнение Кесяков.
Експертите са единодушни, че за намаляване на трудовите катастрофи – на път за и по време на работа, бизнесът трябва да въведе стандарта ISO 39001:2012 за управление на безопасността на движение.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки