Има ли таен план за национализация на частните пенсионни фондове


21 Ноември 2014, Петък




Автор: Десант

В началото на седмицата общественото мнение бе разбунено от публикации в медиите, че се готви национализация на частните пенсионни фондове. Имало скандален план за пренасочване на част от вноските от тези фондове към държавния Национален осигурителен институт.
Това е било обсъждано на 17 ноември на среща между финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, съобщава в. „Капитал“.

Целта на тайната сбирка е била държавата да получи по някакъв начин спешно пари, дори това да е в нарушение на Конституцията и на правата на осигурените лица. Затова управляващите хвърлили око на частните пенсионни фондове. Окончателно решение засега не е взето, но дори споменаването на думата национализация може да разклати цялата пенсионна система.

Съмнителната идея идва от финансовия министър и шефа на КФН, но е подкрепена и от заместник-председателя на осигурителния надзор Ангел Джалъзов. На обсъждането не са били поканени представители на сектора, синдикати или работодатели.
Междувременно от няколко работодателски организации обявиха, че от миналата седмица текат ударни проверки от КФН и ДАНС в пенсионните фондове, което може да се тълкува като подготовка за удар върху втория стълб на осигурителната система. Евентуално откритите нарушения биха били удобно оправдание на управляващите на национализацията на част от активите им.

Горанов и Мавродиев явно са се решили да вземат пример от действията на полските си колеги от преди година. Тогава правителството на Доналд Туск обяви, че близо 50 процента от активите на фондовете, които са основно в държавни ценни книжа, ще бъдат прехвърлени към държавата, а книжата – занулени.
Така през февруари тази година властта във Варшава получи извънредни приходи от 50 милиарда долара.

ГЕРБ не за първи път посяга на вноските на хората в пенсионните дружества. През 2011 г. първият кабинет на Бойко Борисов реши част от парите на осигурените в частните фондове, работещи тежък труд, да се национализира. Те бяха прехвърлени към НОИ, което да доплати изплащането на по-високи пенсии.
Впоследствие национализацията беше обявена от Конституционния съд за противоречаща на основния закон. Преведените пари бяха малко над 100 милиона лева, получени от НОИ в началото на 2011 г. След това изплащането на пенсии от професионалните фондове беше отложено за 2015 г.

Часове, след като изтече информацията за готвеното източване на вноските, от КФН се опитаха да замажат скандала с опровержение, пратено до всички медии. В него се казва, че „не е провеждана среща с участието на представители на КФН нито в посочения, нито в друг формат, на която да е обсъждана идея за промяна в тристълбовия пенсионен модел в България“.

По-късно пресцентърът на Министерството на финансите също обяви, че „подобна идея категорично не е предлагана от министъра на финансите Владислав Горанов и не е обсъждана“. В съобщението на ведомството се посочва, че намерение за национализация на средства от пенсионните фондове не съществува. Финансовият министър Владислав Горанов засега би отбой, но явно желанието му, подобно на неговия предшественик Симеон Дянков да сложи ръка върху парите на обикновените трудови хора, няма да свърши дотук. Ако това се случи, национализацията ще убие вярата у малкото останали оптимисти у нас, че има надежда един ден да получат съразмерна на стажа си пенсия.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки