Български градове измиват срама от челото


21 Ноември 2014, Петък


Току в средата на тази седмица от Брюксел долетяха няколко благи вести. Варна бе избрана за Европейска младежка столица за 2017 г.

Автор: Яна Славянска

По същото време в ЕП София почули официално наградата си за Европейска столица на спорта за 2018 г., а Бургас – за спортен град на Стария континент за 2015 г.
С това нашите градове, които в най-близко бъдеще за по една година ще се изживяват като  европейски столици, стават общо четири на брой, като към карето следва да се добави и Пловдив, който пък неотдавна спечели надпреварата за Европейска столица на културата за 2019 г.

Ами какво по-хубаво от това – макар и за кратко, ще привлечем вниманието на европейците, ако не към страната ни като цяло, то поне към най-големите й градове. В тяхното обновяване и разхубавяване по повода, естествено ще се вложат и немалко пари. Кой ще ги даде е друг въпрос. Важното е, че ще има нещо насреща.

Също като в доброто старо време, както се вика. Поколенията, расли преди така наречените демократични промени, много добре си спомнят как през 80-те години на миналия век из страната ни шестваше една инициатива, известна като „посещение на Дипломатическия корпус“. Та тя, подобно на добрата магьосница от приказките, като с вълшебна пръчица променяше облика на градските ни площади – те се застилаха с лъскави мрамори, фасадите наоколо блесваха в нови премени, пристягаха се занемарените знакови градски забележителности и задължително се издигаха нови култови сгради, толкова грандомански, че аха – и щяха да надхвърлят боя и мащаба на столичното НДК.

Безспорно, тук-таме остана и по някое друго ценно наследство от тези посещения, идеята на които бе да се внуши на чуждестранните амбасадори как цъфтим и връзваме под майчинските грижи на народната власт. Като например Кукления театър в Стара Загора с уникалния си часовник с излизащи приказни герои на всеки час; забележителия шадраван и водни каскади в Плевен, грандиозния нов център на Смолян и т. н.

Така бяха обновени и Габрово, Ловеч, Велико Търново, Добрич, Русе и, разбира се роднот село на някогашния Първи – Правец, станало град малко преди краката на дипломатите да стъпят в него и да си кажат наздраве в легендарната му „Шатра“.
Настъпването на Десети ноември тури шокиращ край на тази практика и Шумен и Бургас, които чакаха реда си да посрещнат посланиците с нова визия и чудесии, останаха с пръст в устата и с купища излят бетон и недовършени постройки, та вече четвърт век не могат да решат какво да правят с тях.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки