Кои са солунските атентатори


Кои са солунските атентатори
Атентаторът Костадин Кирков (момчето горе вляво) на снимка от 1896 г.
21 Ноември 2014, Петък


Редовен читател съм на в.“Десант“. В бр. 43 от 31 октомври 2014 г. на стр. 38-39 прочетох хрониката „Солунските атентатори“ с автор



доц. Йордан Василев, д-р по история. Веднага трябва да кажа, че съм близък роднина на Костадин Кирков, Павел Шатев и Тодор Органджиев от Велес – Македония. Моят баща е също от Велес.
Костадин Кирков му е братовчед, с когото е роден и израснал в една и съща къща.
За солунските атентатори зная от 10-годишна възраст. Чел съм не веднъж „В Македония под робство“ от Павел Шатев. През 1963 г. бе прожектиран филмът „Солунските атентатори“. Забележките ми по публикувания от Вас материал са следните:

- За първи път чувам за надпис „Да живее свободна България“. Нека авторът доц. Йордан Василев да уточни, откъде го е прочел.
- Имената на ръководителите са объркани. Орце Попйорданов не се казва Попдимитров и Константин Кирков не се казва Киряков, както е писано във вестника. В цяла Македония не би могло да се намери човек с име Киряк или Киряков. Това име се среща между тракийците от Западна Тракия (Гърция).

Третият ръководител на атентатите се казва Павел Шатев, а не Шотов.
- Константин Кирков е загинал при опит да взриви пощата, а не другаде. Чудно ми е, откъде доц. Йордан Василев е черпил материали. Достатъчно е било да прочете цитираната книга на Павел Шатев.
Независимо от това, че Костадин Кирков е първи братовчед на баща ми, братът на Костадин Кирков и сестрата на Павел Шатев са кумове на баща ми и майка ми. Братът на К. Кирков (зет на Шатев) е кръстник на брат ми, а техният племенник е кръстник на мен. Тодор Органджиев (не е описан в материала) е девер на сестрата на баща ми.

Изпращам ви снимка на семейството на прадядо ми Андон Кирков и прабаба ми – Мария. На нея горе вляво се вижда Костадин Кирков. Младата двойка са Иван и Султана – родители на К. Кирков. Иван е брат на моя дядо – Пане. Момичетата Анисия и Благородна и момчетата Андон и Диме – всички те първи братовчеди на баща ми.
Минчо Кирков,
Кърджали


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки