Прекроен бюджет: По 40 лв. за някои пенсионери и още 125 милиона за МВР


Прекроен бюджет: По 40 лв. за някои пенсионери и още 125 милиона за МВР
Пенсионерите бедстват, но не рекетират никого
21 Ноември 2014, Петък


В парламента се формира интересно плаващо мнозинство, а в правителството – съветнически кабинет от бивши министри

Автор: Анна Александрова

Най-после българското Народно събрание демонстрира  ползата от многообразието на партии и платформи, загатна за възможностите на така нар. плаващо мнозинство и отново приклекна пред незаобиколимата роля на ДПС. Депутатите от тази партия подкрепиха ГЕРБ и реформаторите, за да не минат на първо четене двата законопроекта за отпадане на плоския данък и възстановяване на прогресивно подоходното облагане, подкрепени от Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ, както от и вносителите на двата закона от БСП-Лява България и „Атака”.

Веднага след гласуването, в обяснение на отрицателен вот, Йордан Цонев от ДПС изтъкна от трибуната, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепата на Движението, именно неговата парламентарна група е направила така, че двата законопроекта да бъдат спрени.
Което не е изненада или е по-малка изненада от общата подкрепа, която ДПС и отцепниците от НПСД Корман Исмаилов, Касим Дал и пр. реформатори дадоха на назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

Назначението на този „безпартиен” водач на листа на Реформаторския блок, както и редови потребител на „Фейсбук”, ползващ турски вместо български език, показа колко важно е съгласуването на назначенията в едно правителство на малцинството.
Говорим за прецедента Орхан Исмаилов, но всъщност иде реч за принципи. И щом опряхме до нарушаването на принципи, не можем да не споменем изваждането от пенсионерското му битие на компрометирания бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров и назначаването му за шеф на Държавната автомобилна инспекция. Която и без това е споменавана от мнозина като агенция „ДАЙ!” (подкуп). Спомнете си за арестите на шефове и служители на това ведомство в Габрово, Търново и Плевен – все за корупция и подкупи.

Няма как да не стигнем и до рушветите, любителските видеа и практическата безнаказаност на подкупни полицаи. Имаме пример за уловена дребна риба, както и очеваден акт на реабилитация на „кит”.
Как да не се сети човек за онази умилителна с примитивния си пиар снимка отпреди години на господата Цветанов (вътрешен министър), Флоров (шеф на ГДБОП) и Маринов (придворен певец на МВР), правещи сутрешното си кросче по алеите на комплекса „Албена” в компанията на подтичващи около тях охранители от НСО?!

Днес Цветанов за пореден път се отказва от имунитета си, защото има три дела на различни инстанции, но пък вече е председател на ПГ на ГЕРБ.  Добрият му приятел Станимир Флоров е с неизяснени взаимоотношения с правосъдието, но изтупва нафталина от цивилния си костюм, за да оглави ДАИ. А Веселин Маринов все така изкарва хляба си с пот на чело, дори когато не пее „Нашата полиция ни пази”…

Корен квадратен от бюджет и на корена – ряпа

Вече споменахме, че в осемпартийното 43-то обикновено Народно събрание често ще се оформят коалиции по интереси или т. нар. плаващи мнозинства. 
И както е видно от примера с оцеляването на плоския данък – въобще не е гарантирано гласуването под строй на партиите и формациите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов.
Няма как да бъде отхвърляна и подкрепата на ДПС за управлението, дори и Борисов да роптае „проформа” срещу нея. И няма как да бъдат гарантирани гласовете на формации като Патриотичния фронт, които се ръководят в действията си от своите програмни приоритети и поетите обещания пред избирателите.

При гласуването на първо четене на ремонта на бюджетите на републиката и НЗОК нямаше изненади в парламентарното разпределение на силите, нито дори в числата, както и в някои тревожни тенденции, които продължават година след година.
Добрата новина, дошла буквално часове преди гласуването на първо четене на измененията и допълненията в законите за държавния и на Здравната каса бюджети, бе ангажиментът на премиера Борисов да има по 40 лв. коледни добавки към парите на около 1,3 млн. пенсионери, получаващи пенсии под 286 лева, колкото е линията на бедността в момента.

За целта са нужни около 50 млн. лева, пресметнаха заедно и поотделно премиерът Борисов, финансовият министър Владислав Горанов (ученикът на Симеон Дянков бе категорично против даването на тези добавки!), както и председателката на временната комисия по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова.
Но забележете – изобщо не бяха изприказвани толкова приказки за поредните 125 млн., които се добавят към първоначалния бюджет на МВР, който за 2014 г. бе около 1 млрд. лева, но започна да бъде допълван още през януари, като до 18 юли сумата на добавките достигна 154 млн. лева.

Всичко това не попречи от януари, та и до момента, непрекъснато да се говори, че финансовото състояние на МВР е много тежко, а в дните преди и след актуализацията на бюджета – че без нея няма да има пари за изплащане на заплатите в системата за месеците ноември и декември.
На практика се оказва, че близо 1,3 млрд. лева са малко пари за около 60 000 служители на МВР и средствата все не достигат за нормални възнаграждения, прилично облекло и съвременна материално-техническа база, за доплащанията за храна и облекло, за заплащането на извънредния труд, за заплатите – по една за всяка прослужена година в МВР – при пенсиониране и т.н.

Ако се гледат данните за престъпността – тези над милиард български лева категорично не достигат и за изпълнение на функцията „Нашата полиция ни пази”.  И дори немотията (кое друго) подтиква полицаите всекидневно, според признанието на министър Вучков, да си искат и да получават подкупи.

Жалба за едната справедливост

А пенсионерите бедстват, но не рекетират никого. И когато се говори, че няма пари за пенсии, никой не надига глас, за да изкрещи истината, че на тези хора десетки години са им удържани пари за пенсия; че те нямат вина за състоянието на НОИ и на бюджета; че те продължават да връщат най-малко 20 % от доходите си в хазната, плащайки ДДС, като всички други; че повечето от тях не дължат нищо нито на държавните, нито на частните фирми, продаващи вода, ток и топлоенергия, докато държавата дължи милиарди и продължава да задлъжнява.

Колкото и да са дилетантски тези разсъждения за държавния бюджет и многото пари, които не стигат за МВР, както и за малкото пари, нужни за пенсионерски добавки – изводът е един: нереформирани са системите на държавата (в цялост) и на МВР (в частност), а не „чиповете” на пенсионерите.

Може да се каже и по друг начин: държавата все така не носи отговорност, когато харчи повече, отколкото има, докато данъкоплатците носят. Формалният изказ е, че Брюксел може и вероятно ще наложи на българската държава санкции за свръхдефицит, (тъй като с актуализацията на бюджета той ще надхвърли 3,7% от брутния вътрешен продукт), но санкциите ще бъдат плащани от данъкоплатците, както и от пенсионерите, а дори и от бебетата. Които още не са проговорили, за да попитат дали някой ще яде наакани памперси заради липсата на 6-валентни ваксини, например…

Що се отнася до ремонтирания бюджет – той не носи повече имане, а повече задлъжнялост. Което финансовите чиновници евфемистично определят като спокойствие за необходимите разходи.
И така, с подкрепата си за бюджета „Горанов” депутатите от всички партии без БСП, ДПС и „Атака” одобриха поемането на нов външен дълг в размер на 4,5 млрд. лева.
От тях 3 млрд лева ще са външен дълг, който ще бъде изтеглен до края на годината чрез заем от няколко международни банки. Още 1,5 млрд. лева ще бъдат поети като вътрешен дълг чрез емисии на държавни ценни книжа.

Предвиденото ново дългово финансиране включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева. По този начин максималният размер на държавния дълг към края на годината може да достигне 22,5 млрд. лв.
На извънредно заседание на бюджетната комисия беше даден мандат на правителството да води официални преговори с международните банки. Депутати изразиха мнение, че поемането на външен дълг чрез т. н. "синдикиран заем", както планира финансовото министерство, ще излезе по-скъпо на държавата от евентуална облигационна емисия. За такава обаче няма време, тъй като краят на годината чука на вратата.

Апропо: ако все пак питате кой е виновен – има и отговор. От парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов обвини предишните управляващи в силно надценени приходи и прекомерни харчове, като за пореден път заяви, че този ремонт на бюджета узаконява това, което се е случило през годината.
От своя страна, опозицията сподели опасенията си, че с ремонта на бюджета се „оправят” надлимитните харчове на служебното правителство, както и че този огромен нов дълг се тегли, за да се „покрие” проблема КТБ, чийто фалит изисква попълването на Фонда за гарантиране на депозитите с почти 3 млрд. лева, за да се изплатят гарантираните от закона 100 000 евро от всеки влог, надвишаващ тази сума.

Гледна точка за парите и за „мама” в Брюксел

"Изпратил съм 5-6 министри в Брюксел, неспасяемото да се спаси. Ще го ударим на молба е най-точната дума”. Това съобщи преди заседанието на правителството в сряда премиерът Бойко Борисов.
Министър-председателят допълни, че сутринта министърът на културата Вежди Рашидов му е докладвал, че няма пари за заплати в областта на културата, че бюджетът е на нула. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков също информирал, че в МВР няма пари за заплати.

„Ще обясняваме на какъв хал сме. Ако проявят непроявявана досега добрина и човещина към България, дано да успеем”, изтъкна още премиерът Бойко Борисов.
Някои заядливи критици на държавното управление биха припомнили заглавието на прочутия за времето си руски филм „Москва не вярва на сълзи”, а други биха допълнили, че Брюксел дава, но в кошара не вкарва.

Въпрос на гледна точка. Нека на този етап повярваме изцяло в добрите намерения на премиера Бойко Борисов, както и на възможностите на проводените в Брюксел Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Илияна Василева (ако ви изглеждат по-малко от 5-6,  вината не е в авторката).
Важното е да се каже, че и тримата министри са се срещнали още в сряда със заместник-председателката на ЕК и еврокомисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева, която също като Господ е българка – поне така биха рекли някои футболни коментатори.

А иначе Борисов си прави кабинет от ексминистри

Вероятно следите с огромно внимание кого премиерът Борисов ще назначи на вакантните 11 съветнически места в новия си политически кабинет. И определено ви е по-лесно, отколкото когато брояхте 22-та съветници на служебния му предшественик Близнашки.
Е, свободните места вече са само 8. В последните дни за съветници на премиера бяха назначени министърът на отбраната от предишното правителство на Борисов – Аню Ангелов, както и министърът на спорта Свилен Нейков, а също и социалният министър Тотю Младенов – и ресорите на всички тях съвпадат с министерските им отговорности отпреди години.

Дали да не очакваме и завръщането на Симеон Дянков като съветник по въпросите на постната пица, многократното излизане от кризата и стягането на коланите?
Както и да е! Докато се чудите дали да заложите на тази вероятност, правителството смени и шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, при това по негова молба.
Новият председател на УС на Фонда, който съвсем скоро ще трябва да е в състояние да изплаща от седмия ден нататък гарантираните пари във всяка закъсала банка, доскоро бе директор в столичната Общинска банка, която за известен период от време бе известна и като банката на Христо Ковачки. 

Казва се Радослав Миленков и в периода 2003-2011 г. е заемал редица ръководни длъжности в Първа инвестиционна банка, вкл. и като член на нейния управителен съвет. Което пък надали го прави по-голяма бомба със закъснител, отколкото е Станимир Флоров…


Йордан Цонев от ДПС се похвали от трибуната, че именно неговата партия е помогнала законопроектът за плоския данък да бъде спрян 1,3 милиарда лева не стигат „нашата полиция“ да ни пази

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
21.11.2014 18:02:22
0
0
У нас няма да има коледни добавки, защото държавата трява да запълва дупките на банкерите с тези пари. И понеже са съвсем недостатъчни, ще вземем външен заем, колко му е?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки