Общините потъват в заеми за стотици милиони


Общините потъват в заеми за стотици милиони
Сливен също чака пари от КТБ. Затова затъва в заеми
21 Ноември 2014, Петък


Но никой няма да обърне внимание как после ги харчат

Автор: Илияна Христова

Кредити за стотици милиони лева трупат българските общини в последните няколко месеца. Точната сума на поетите задължения ще бъде изчислена от Министерството на финансите в края на 2014 г., но отсега е ясно, че данъкоплатците ще бъдат натоварени с погасяването години напред.
Причините масово да се теглят заеми са както местните избори през 2015-а, които кметовете искат да посрещнат чрез ударно откриване на обекти, така и очевидният финанансов недоимък в цялата страна. Също и проблемите в КТБ, в която държат пари доста кметства.

Огромната задлъжнялост на общините обаче ще остане неглижирана  на фона на дълга, който поема държавата. Тези дни правителството тръгна спешно да подготвя 3 млрд. лв., с които да покрие дупката в бюджета. Сумата ще бъде търсена от чужди банки. Новият държавен кредит дори ще е още по-голям, тъй като други 1.5 млрд. се търсят от вътрешни източници.

При тази огромна задлъжнялост на правителството никой няма да се сети да проверява как и защо общините се нагърбват със заеми. Нито пък как ги харчат.
Тези дни Община Варна оповести, че ще поеме 43 млн. лв. нов дълг, които ще отидат за пречиствателни съоръжения, автобуси, ремонт на сгради, енергийна ефективност и нови площадки. 

По-голяма част от парите са нужни за съфинансиране по европейски проекти. Другият голям морски град – Бургас, също пое огромен кредит наскоро. 21-те милиона лева отидоха за покриване на изгорелите пари в КТБ. Общинската управа още не е дала смислено обяснение как толкова много пари на такъв значим град се оказаха вложени в една банка.
Община Белица, която също имаше пари в КТБ, изтегли 7 млн. лв. В края на октомври това направи и Сливен, който взе 4.8 млн. лв. от фонд “Флаг” за съфинансиране на водния си цикъл. Кметът Кольо Милев три пъти внасяше предложение с искане за кредит, но общински съвет го разреши едва на четвъртия. Сливен също чака пари от КТБ.

В последния ден от октомври с дългосрочен кредит от 10 млн. се нагърби и община Смолян. Борчовете на общината са двойно повече, парите ще отидат за погасяването им.
Пловдивчани пък  ще плащат 13 години 30-милионен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Със средствата ще бъдат ремонтирани булевардите "Руски", Коматевско шосе и "Шести септември". Жителите на Казанлък също трябва да изплащат кредит – 4 млн. лв.
Както се вижда от справката, почти всички от тези кредитите бяха поети в “междуцарствието” на служебния кабинет. Мътната вода е най-подходяща за заеми.


Отделяме от залъка си за Украйна

Че българите са милозливи и на помощ първи се притичват е безспорно. Те, като истински християни, ако имат две ризи, ще дадат едната на ближния си. Дори и една риза да имат, пак ще я свалят от гърба си заради другите.
Така и в момент, когато държавата посяга към нови кредити, за да закърпи продънения си бюджет, правителството ни реши да отпусне на братския украински народ хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Средствата ще се вземат от бюджета и ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст с цел облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Украйна.

Това реши кабинетът на своето заседание в сряда, 19 ноември. На него бе одобрено и ново Постановление за политиката на България за участие в международно сътрудничество за развитие, съгласно което от следващата година средствата за подобни помощи ще се предвиждат по бюджета на Министерството на външните работи.
Настоящата помощ от 50 000 евро ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември. В правителственото съобщение за тази благородна постъпка се изтъква, че тя е „израз на ангажираността ни към общите усилия на ЕС и международната общност за подпомагане на Украйна“.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мислещ за България
21.11.2014 17:57:13
0
0
Кой ще изплаща тези заеми? Ще фалира държавата. Приберете парите от длъжниците - влоговете им в банките у нас и по света, и недвижимото имущество, което са си построили незаконно. В България не остана работоспособно население, нямаме и икономика.Аз така виждам нещата, пък може и нищо да не разбирам.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки