ВиК-Добрич – черната каса на няколко правителства


ВиК-Добрич – черната каса на няколко правителства
Инж. Юлиян Иванов е поредният уволнен шеф на ВиК-Добрич
21 Ноември 2014, Петък


Водното дружество се източва години наред, днес е на ръба на фалита

Автор: Пламен Николов

Най-ветровият пост в Добрич се оказва този на управителя на местното ВиК. А имената на тези, които са го заемали, са до едно свързани с корупционни скандали и съмнения за далавери. Истината е, че през изминалите две десетилетия на криминален преход неведнъж ВиК-Добрич бе ползвано като партийна касичка от различни управляващи.
Амортизираната водопреносна мрежа, непрекъснатите аварии и огромният размер на неплатените сметки за консумирана вода само задълбочават проблемите в държавната фирма.

Затова и поредната смяна на шефския пост тези дни бе съвсем очаквана, но този път – с интересна предистория. През септември 2012 г. за 40 дни начело на ВиК-Добрич бе инж. Юлиян Иванов, бивш шеф на Тервелския район в дружеството. Той бе сменен скоропостижно от Радослав Русев – прехвален експерт, работещ по онова време в регионалното министерство.

Русев бе командирован в добруджанския град, за да стабилизира закъсалото предприятие. През август 2013 г. обаче и той бе отстранен с мотива несправяне с възложените му задачи. Като управител се върна инж. Юлиян Иванов, който пък преди време е осъждан заради липсващи тръби в Тервелско.
Във водното дружество бе направена серия от проверки, които установиха редица нарушения, следствие на които Радослав Русев бе даден на прокуратурата. Образувано бе досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Вместо да търка пейките в съда обаче, през юли т.г. Русев изненадващо бе издигнат в йерархията до поста зам.-министър на регионалното развитие в служебното правителство.

На овакантеното място във ВиК-Добрич бе назначен инж. Димитър Радушев, който също има интересна професионална биография. Той бе привлечен като главен инженер във водното дружество от Юлиян Иванов и остана на тази позиция и по времето на Радослав Русев. След като Иванов обаче се върна в шефския кабинет, първата му работа бе да уволни Радушев заради „незадоволителни резултати от работата му“.

Поредната кадрова промяна отново разбуни духовете и предизвика за пореден път въпроси кои са причините за тежкото финансово състояние на добричкото водно дружество и има ли виновници за перманентната криза, в която е изпаднал местният воден оператор.
Част от служителите на ВиК – Добрич застанаха зад досегашния управител, заявявайки, че Юлиян Иванов е направил немалко за стабилизиране на дружеството и е повишил заплатите на работещите. Стигна се дори до гладна стачка. Започна я багеристът Бирол Алитов, който е диабетик. Заместник-управители и шефове на райони също подадоха оставки. Причините – подозрения, че подмяната на шефовете е задкулисна игра, дирижирана от Радослав Русев.

Служителите там припомнят, че проблемите на добричкото водно дружество започват именно след неговото назначение за зам.-министър. Последователно се работи дружеството да не функционира и да бъде фалирано. Разследването на далаверите във водното дружество през последните 3 години е пратено в глуха линия. А данните от извършените проверки на Инспектората към Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция навеждат към съмнения за злоупотреби за стотици хиляди лева. 
Изводите от проверката са, че дружеството формира незадоволителен текущ финансов резултат. През 2011 г. ВиК има непокрити загуби от предходни години в размер на 5,449 млн. лв. и  на практика се намира в скрита несъстоятелност.

Задълженията на ВиК към 31 август 2013 г. възлизат на 27,291 млн. лв. Несъбраните суми от клиенти за изразходвана вода и други вземания са за 14,013 млн. лв.
В рамките на проверявания период ВиК-Добрич системно изостава с плащанията си към „ЕНЕРГО-ПРО” за консумирана ел. енергия. Към 31 август 2013 г. натрупаните дългове към енергоразпределителното дружество са почти 4 млн. лв. Заради растящите задължения, през септември 2013 г. бе спряно ел. захранването в обекти на ВиК и имаше реална опасност от воден режим в Добричка област.

Междувременно ВиК трупа дългове и по кредити. Отчита се и нисък коефициент на събираемост на вземанията. При извършената инвентаризация е установено несъответствие между водените и фактически наличните дълготрайни материални активи.
Редица нередности са установени и по отношение на проведените в дружеството обществени поръчки по време на управлението на Радослав Русев. Разделят се поръчки, за да се заобиколи закона, нарушава се равнопоставеността на участници и др.

Особено интересен е случаят с бракуването и продажбата на водопроводни тръби от трасето за водоснабдяване от терасите на р. Дунав.  Строителството на мащабния обект започва през 1980 г. като алтернатива за водоснабдяване на Добричка и Силистренска област. То е спряно през 1993 г. През изминалите две десетилетия тръбите, инертните материали и металните елементи от съоръжението са системно разграбвани.

Общата дължина на наличния водопровод в областите Добрич и Силистра е 43 384 м. Радослав Русев предлага тръбите от водопровода да бъдат продадени чрез Софийска стокова борса. В доклада от проверките има данни за несъответствие при извършените оценки в дължината и дебелината на тръбите.
То дава отражение върху крайното количество скрап, което би могло да бъде извлечено от бракуваното съоръжение. Разликата е от над 1400 тона, което при цена от 108 лв. за тон прави над 150 000 лв.

В края на януари 2013 г. е сключен договор за продажба със  „Стил трейд България” ЕООД за сумата от 1 300 800 лв. Едва през август 2013 г. става ясно, че е имало оферта от друга фирма – „Екодепор” – Козлодуй, която още през лятото на 2012 г. е предлагала да закупи бракуваното съоръжение за 3 млн. лв., които да плати еднократно, а не на части, както предвижда договора с избрания през борсата купувач. Не става ясно кой носи отговорност за пропуснатите от добричкото водно дружество приходи от над 1,6 млн. лв.

Според одита, Радослав Русев не е предприел никакви действия за излизането на ВиК на свободния пазар на ел. енергия, което би довело до месечни икономии в размер на 166 000 лв. от сметки за ток. Установено е още, че към мрежата, собственост на ВиК са присъединени 355 потребители, които ползват безплатно ел. енергия и се обогатяват незаконно за сметка на дружеството. Радослав Русев е бил на пълна издръжка от закъсалото дружество.
С пари на ВиК са плащани наема на квартирата му, сметки за газ, ел. енергия, кабелна телевизия, интернет, та дори и 20 лв. за вода, която водното дружество е платило само на себе си.

Най-голямата сума, с която се е облагодетелствал бившият управител обаче е в размер на 3500 паунда (8 113 лв.) за дистанционното му обучение в The University of Warwick – такса за учебната 2012/2013 г.
Инж. Юлиян Иванов е внесъл в Районен съд – София иск срещу Радослав Русев за възстановяване на сумата от 13 695 лв., които ексшефа на водното дружество е ползвал неправомерно.
В началото на 2013 г. Радослав Русев в качеството си на управител на ВиК – Добрич сключва поредица от договори със софийската адвокатска кантора „Попов и партньори”, в която работи съпругата му.

Партньорските отношения с кантората са еднолично решение на управителя, без да бъде проведена процедура за обществена поръчка и без срок на действие, което е задължителен реквизит по Закона за задълженията и договорите, сочат констатациите от проверките.
От касата на закъсалото финансово ВиК на столичните адвокати са платени над 52 000 лв. 
От регионалното министерство тези дни обясниха, че последната смяната на управителя е продиктувана от сериозно влошаване на финансовото състояние на ВиК-Добрич. Негативният финансов резултат на водното дружество за първото полугодие се е увеличил почти десетократно спрямо същия период на миналата година, като за 2014 г. загубата възлиза на 1,6 млн. лв.

„Паралелно с това са се увеличили загубите на вода и консумацията на електричество. Инж. Димитър Радушев познава в детайли работата на ВиК-Добрич и притежава опит и качества за стабилизиране на експлоатационното и финансово състояние на предприятието. Намаляването на разходите от загубата на вода и електроенергия при експлоатацията на дружеството ще бъде една от основните задачи на новия управител“, се казва в прессъобщение на МРРБ.

„Приходите на дружеството са намалели поради независещи от нас обстоятелства – бедствието от юни, слабия туристически сезон, неблагоприятните метеорологични условия. Въпреки тежката бедствена ситуация и залетите помпени станции, за броени дни успяхме да възстановим водоснабдяването. Понесените от дружеството щети от наводнението са за 5,8 млн. лв. и не сме получили една стотинка от държавата за възстановяването им“, посочи инж. Юлиян Иванов.
„Вярно е, че за деветмесечието е формирана загуба от 184 000 лв., но с предприетите от нас мерки, които сме заложили, до края на годината ще бъдем на печалба в размер на 60-80 000 лв.”, каза още той.

Не става ясно обаче ще продължи ли и по какъв начин разследването на сериозните данни за нарушения във ВиК – Добрич. Отстраненият управител твърди, че целта на смяната му е да се прикрият следи, да изчезнат документи. Виновници за източването на ВиК – Добрич по правило не е имало никога. Остава да видим дали ще е така и сега.


Бившият служебен зам.-министър на регионалното развитие Радослав Русев бе даден на прокурор заради съмнения за източване на добричкото ВиК Служители на държавната фирма организираха подписка в подкрепа на отстранения управител Диабетикът Бирол Алитов обяви безсрочна гладна стачка заради нерешимите проблеми във водопреносното дружество

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки