Кой вкара Орхан Исмаилов в отбраната на България


Кой вкара Орхан Исмаилов в отбраната на България
Спорната фигура на Охран Исмаилов е напът да разклати кабинета
21 Ноември 2014, Петък


Патриотите обявиха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, Бойко Борисов има седмица срок да отзове скандалния зам.-министър

Автор: Янко Георгиев

Провокация, равна на назначението на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС (предизвикало масови граждански протести през юни 2013 г.), е на път да свали втория кабинет на Бойко Борисов. Родолюбивата коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ обяви, че ще оттегли своето доверие и подкрепа за правителството, след като стана ясно, че за заместник-министър на отбраната е назначен Орхан Исмаилов от протурската Народна партия „Свобода и достойнство“, която е част от Реформаторския блок. Неин основател е Касим Дал, бивш съратник на Ахмед Доган в ДПС и много близък до властите в Анкара и турските тайни служби.

Позицията на патриотите предизвика спешна среща между лидерите на ПФ и министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе в късните часове на 19 ноември. Ще изчакаме една седмица преди да свалим подкрепата си, ще дадем време на ръководството на ГЕРБ да се запознае с нашите доводи против назначението на Исмаилов, каза след продължилите няколко часа разговори съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Подхождаме изключително отговорно. И точно защото сме отговорни патриоти, не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента. Но в същото време няма да отстъпим от нашата програма и от принципите, които са заложени в нея. Основният от които е, че партии, изградени на етнически принцип и защитаващи външни интереси, не бива да имат представители във властта“, категоричен бе Валери Симеонов.

Патриотите подчертаха, че не са против етническия произход и името на Орхан Исмаиалов, а са срещу НПСД и връзките на тази политическа формация с ислямисткия президент на Турция Реджеп Ердоган. От тази гледна точка, заемането на такъв възлов пост от Исмаилов, какъвто е този на зам.-министъра на отбраната, създава голяма опасност за сигурността на страната.

„Исмаилов е бил член на ДПС в миналото, но се е отцепил заедно с Касим Дал и сега е член на Народната партия "Свобода и достойнство”. Национално предателство е турски агент да заема поста зам.-министър на отбраната. Това е гавра с българския народ. Този човек е позор за Министерството на отбраната“, посочи Валери Симеонов.
Той добави, че ПФ не е против българските мюсюлмани и тяхното участие в управлението на България. „Ние уважаваме различните етноси. Но Орхан Исмаилов не може да бъде в отбранителното министерство заради принадлежността му към една протурска партия.

Всичките му текстове, публикувани на профилната му стена в социалната мрежа „Фейсбук“, са на турски език, което само по себе си е скандално. Да сте чули ние да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена? Да сте чули да сме казали нещо против Вежди Рашидов? В Националния фронт членуват и немалко турци, и цигани и в това няма нищо лошо“, каза още съпредседателят на патриотите.
Ако направим компромис с него, значи да се откажем от това, което сме, добави той.
Името на новият заместник-министър на отбраната не за първи път е замесено в скандал.

През 2003 г., едва 24-годишен, той е назначен за заместник-председател на Комисията за сигурността на информацията от квотата на ДПС. Тогава правителството на НДСВ и партията на Ахмед Доган закрива Комисията по досиетата, ръководена от днешния депутат от ГЕРБ Методи Андреев и на нейно място създава тази, в която Исмаилов прекарва четири години.
В периода 2007-2012 г. той отново е сложен на важен държавен пост. Назначен е за зам.-шеф на създадената от кабинета на Сергей Станишев Комисия по разкриване архивите на бившата Държавна сигурност.

По това време в медиите излизат разкрития, че юридическата диплома на Исмаилов е фалшива. Според неговите обяснения, той е магистър по право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, но се е дипломирал за четири години. Юристите обаче се обучават пет години плюс още една, през която трябва да специализират. Скандалът бе неглижиран от дясната ръка на Ахмед Доган – Камен Костадинов, с думите: „Нашият човек е подходящ, дипломата му не ни интересува. Щом казва, че има такава, значи е така.“

По време на парламентарния вот през май 2013 г. партията на Корман Исмаилов е в коалиция с НДСВ, а Орхан Исмаилов е водач на листата в Омуртаг. След един предизборен митинг той гордо пише в своя профил във „Фейсбук: “В него  взеха участие депутатите от парламента на Турция Хюсеин Бюрге и Седат Казалджъклъ. По думите им, турският премиер Реджеп Ердоган е изразил подкрепата си за Народна партия „Свобода и достойнство.“

На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври Орхан е водач на листата на Реформаторския блок в Търговище, но не успява да стане депутат.
С днешна дата топлата връзка между депутата от РБ и колегите му от ДПС явно не е прекъсната. Хората на Лютви Местан първи защитиха Исмаилов, като изпревариха дори лидерите на Реформаторския блок и на НПСД.

От протурската партия отново започнаха да плашат с етническата карта: „Осъждаме ксенофобския акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов. Българският етнически модел е сериозен капитал и ресурс за развитие и стратегическа ценност за България. Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратния случай по презумпция е асимилация“, изръмжа от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той не пропусна отново да предложи етническата формация за коалиционен партньор на ГЕРБ: „Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с демократичните ценности и основни права и свободи, би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност и затова, ако е нужно, да се обърнат към проантлантическите сили (разбирай ДПС, б.а.).“

Яростната защита на Исмаилов от ДПС обаче доказа правотата на доводите на Патриотичния фронт, че НПСД също служи на интересите на югоизточната ни съседка.
„Видя се, че двете етнически партии - ДПС и тази на Корман Исмаилов, всъщност са двете страни на една и съща монета. Те играят една обща игра, така че много внимателно трябва българските политици занапред да си определят отношението към тях. Явно, че това са две протурски партии, които работят в синхрон“, подчерта съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов.

След ДПС, новият заместник-министър получи защита и от шефа си Николай Ненчев, който определи искането на Патротичния фронт като „опасно“: „Подобно решение, взето под натиск, може и да е опасно за националната сигурност, защото застрашава етническия мир. Нямам нито едно основание да го освободя от поста на мой заместник.“
Към хора на адвокатите на Исмаилов се присъедини и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в опитите да оправдае слагането на човек на Касим Дал във военното министерство достигна още по-далеч: „Не е вярно, че е бил човек на ДПС. Познавам биографията на Исмаилов, той изнесе сериозна битка в предизборната кампания с ДПС и затова ще се опитаме да убедим колегите си, че не са прави. Единственият му грях е, че е с турско име.“

Твърденията на Кънев за дискриминация бяха категорично опровергани от лидера на ВМРО и съпредседател на Патротичния фронт Красимир Каракачанов пред Нова ТВ на 20 ноември: „Ако заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов беше предложен от друга партия в "Реформаторския блок", а не от протурската "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, нямаше да имаме нищо против него. Въпросът е принципен - партии на етническа основа нямат място във властта. Проблемът не е персонален, религиозен или етнически и не става дума за името на човека.“

Междувременно самият Исмаилов започна да дава заден ход и обяви готовност да се оттегли от поста: „За мен не е никакъв проблем да си подам оставката. Това не е проблем. България в момента има нужда от стабилно правителство и кабинет, трябва да се направят реформи. Аз не очаквах подкрепата на ДПС.“
Дали премиерът Бойко Борисов ще се вслуша в разумните доводи на Патриотичния фронт, ще разберем след седмица, но по-важното е, че родолюбивата коалиция доказа за пореден път, че няма да прави компромиси с националните интереси и своите принципи, за да защити страната от влиянието на Турция и нейните емисари у нас.

Лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Корман Исмаилов показа ново желание да сипва масло в огъня. Този път, без съгласуване с партньорите си от Реформаторския блок, той е депозирал името на човек от партията си за поста заместник областен управител на Кърджали. Според публикация в местен сайт, това е 35-годишната Нурай Себахатин Тефик от село Солище, община Кърджали.
Фаворитката на Исмаилов е напълно неизвестна сред политическия елит на областта.

Както се твърди в публикацията на сайта „Ардинонюз“, досега тя е трупала стаж като счетоводител във фирма „Мараш”- магазини за хранителни продукти. На всичкото отгоре, номинираната от НПСБ за високия пост е в майчинство.
Всъщност по-известният в семейството е съпругът й Мехмед Тефик. В града край Арда го наричат Мехмед Антиката заради неговата страст към античните предмети.
С това си увлечение той е известен и на органите на реда, като се твърди, че срещу него има образувани няколко досъдебни производства, включително и за фалшифициране на документи.


Двете етнически партии - ДПС и тази на Корман Исмаилов, всъщност са двете страни на една и съща монета, каза Валери Симеонов

В категории: Политика , Горещи новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
ASPARUH
25.11.2014 20:23:22
0
0
KAKVO KATO GO NAZNA4AT V MINISTERSTVOTO NA OTBRANATA ,ARMIA LI IMAME?AKO BE6E PO VREME NA JIVKOV RAZBIRAM,NEMA MESTO ZA TAKIVA KATO TOZI,NO SEGA OBSTANOVKATA E DRUGA.NEMAME NITO VOENNI SAMOLETI,VERTOLETI,BOINI KORABI TANKOVE ,TAKA 4E NEMA STRA6NO ZA BALGARIA.
PO DOBRE DA SE RAZPRASNE TAZI NEKADARNA ARMIA I PARITE DA SE HAR4AT ZA OBIKNOVENNIA BALGARIN.NE SAM LI PRAV?
9
българин
25.11.2014 06:06:41
0
0
ДО КОКОТО РАЗБИРАМ ОТ БИРГРАФИЯТА НА ОРХАН ,НЕ Е ГОЛМ СПЕЦИАЛИСТ ВЪВ ВОЕННИТЕ НЕЩА,НО Е ИНТЕЛЕГЕНТЕН.ДА ГО НАЗНАЧАТ В ДРУГО МИНИСТЕРСТВО ,А НЕ В МВР,МНО,МВНР.ВСЕ ПАК Е ТУРЧИН.НАШИЯ НАРОД ИМА НЕДРВЕРИЕ /500г са ни трепали/
8
българин
25.11.2014 06:06:40
0
0
ДО КОКОТО РАЗБИРАМ ОТ БИРГРАФИЯТА НА ОРХАН ,НЕ Е ГОЛМ СПЕЦИАЛИСТ ВЪВ ВОЕННИТЕ НЕЩА,НО Е ИНТЕЛЕГЕНТЕН.ДА ГО НАЗНАЧАТ В ДРУГО МИНИСТЕРСТВО ,А НЕ В МВР,МНО,МВНР.ВСЕ ПАК Е ТУРЧИН.НАШИЯ НАРОД ИМА НЕДРВЕРИЕ /500г са ни трепали/
7
до патриота
23.11.2014 17:24:22
0
0
научи се да пишеш правилно ве ,тайба и у патриота
6
Никола Ников
23.11.2014 10:57:47
0
0
Справедливата държава затова се нарича справедлива, защото провежда принципна кадрова политика.основана на показаните добродетели и способности. С това българските държавници са били известни сред просветените европейски среди, за което свидетелства през шести век еископът на готите Енодий:

„Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал. Народ, при който този е получавал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, в който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение. Те са народ, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои.”
Из панегерика на готския епископ Енодий към своя крал Теодорих, 505г.

Кадровото израстване на Орхан Исмаилов не се различава по нищо от това на всички млади и агресивни службогонци по време на прехода, издигали се по йерархическата стълбица с партийна подкрепа, като Гроздан Караджов, Владислав Горанов, самият министър на отбраната Николай Ненков и всеки, когото посочите произволно - Николай Василев, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски, Емил Кошлуков и т.н и т.н.

На този кадрови подход трябва да бъде сложен край. На висши административни длъжности следва да бъдат издигани хора от кариерата, предварително преминали определена подготовка на принципа: всеки началник с трима заместника. Ако това не направи днешният министър-председател Бойко Борисов, то Той ще вземе голям грях на душата си и ще бъде прокълнат от хората, които са възлагали трайни надежди върху него.
5
лт Делов
22.11.2014 20:04:18
0
0
Орлин може но Орхан не може...Орхан е пътииииии по честен и работлив от крадеца,престъпника Орлин...факт е и примери многооооо...[puke]
4
обективен.
22.11.2014 07:32:51
0
0
ВАЛЕРКА И МАКЕ.ЕДЕТЕ БОЙКО ДА НЕ НАЗНАЧАВА КОЙТО И ДАЕ ТУРЧИН НА МИНИСТЕРСКИ ПОСТОВЕ ОСОЬЕНО В/МВР,МНО,МНВР.ВСЕ ЕДНО ТУРЦИЯ ДА ИМА МИНМСТЪР КЮРД/ПРИ 25 млн.кюрди/ или сърбия албанец.
3
обективен.
22.11.2014 07:32:51
0
0
ВАЛЕРКА И МАКЕ.ЕДЕТЕ БОЙКО ДА НЕ НАЗНАЧАВА КОЙТО И ДАЕ ТУРЧИН НА МИНИСТЕРСКИ ПОСТОВЕ ОСОЬЕНО В/МВР,МНО,МНВР.ВСЕ ЕДНО ТУРЦИЯ ДА ИМА МИНМСТЪР КЮРД/ПРИ 25 млн.кюрди/ или сърбия албанец.
2
патриот но не националист.
22.11.2014 07:26:45
0
0
НЕ СМ ПРООТИВ ОБТЪИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ.ТЕ СА ТРУДОДЮБИВИ,СТРАДЩИ ОТ ВЪРХУШКАТА НА ДПС КОИТО СА СЪЗЛАДНЪЕНИИОТ БКП И СЕГА СЛУЖАТ НА ИЕНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ.ТЕ НАСХСКВАТ ОБИКНОВЕННИТЕИТУРЦИ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ.НО НЯМАМЕ СИЛНИИРЪКОВОДНИ РКОЫОДИТЕЛИ ДА САРАТ ТОВА.ЧАКАТ КАКВО ЩЕ ИМ НАРЕЯТ ОТ ВАШИНГТОН ИЛИ МОСКВА.
1
патриот но не националист.
22.11.2014 07:26:44
0
0
НЕ СМ ПРООТИВ ОБТЪИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ.ТЕ СА ТРУДОДЮБИВИ,СТРАДЩИ ОТ ВЪРХУШКАТА НА ДПС КОИТО СА СЪЗЛАДНЪЕНИИОТ БКП И СЕГА СЛУЖАТ НА ИЕНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ.ТЕ НАСХСКВАТ ОБИКНОВЕННИТЕИТУРЦИ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ.НО НЯМАМЕ СИЛНИИРЪКОВОДНИ РКОЫОДИТЕЛИ ДА САРАТ ТОВА.ЧАКАТ КАКВО ЩЕ ИМ НАРЕЯТ ОТ ВАШИНГТОН ИЛИ МОСКВА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки