Свинско задушено с бяло вино


21 Ноември 2014, Петък


За неделния обяд през студените дни


Продукти:
1 кг свинско от бут или филе
1-2 глави лук
1 к.ч. бяло вино
1 с.л. доматен сос
1-2 дафинови листа
3-4 с.л. мазнина
моркови
чесън
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Свинското месо се измива добре и се оставя да се отцеди от водата. За по-сигурно се попива с мека кърпа. Внимателно с тънък и много остър нож се шпикова с парченца моркови, цели скилидки чесън и черен пипер на зърна. Колкото по-нагъсто е шпиковано, толкова по-вкусно става.
Месото се пържи в мазнината, докато се зачерви добре от всички страни. Изважда се в чиния и се посолява.
Лукът се нарязва на филийки и се задушава в същата мазнина, в която е било свинското. Прибавят се един-два моркова, нарязани на тънки колелца, и 4-5 накълцани скилидки чесън.

Щом зарзаватът поомекне, слага се отново месото в мазнината и се залива с гореща вода колкото да го покрие. Държи се на умерен огън.
Когато месото поомекне, добавят се виното, доматената салца (може консервирани домати или пък настъргани пресни) и дафиновите листа. Опитва се на сол и се оставя на котлона, докато месото стане напълно готово за консумация.
Накрая се изважда и пак с остър нож се нарязва на филийки. Залива се със соса и се поднася с пържени картофи или домашно приготвено пюре, задушени зеленчуци, задушен ориз, по избор. За гарнитура могат да се използват и леко запържени пресни гъби с клонче мащерка, босилек или риган.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки