Родното изкуство и традиции завладяха Челси


Родното изкуство и традиции завладяха Челси
Теодосий Спасов на сцената на Лондонския фестивал на българската култура
17 Ноември 2014, Понеделник


На 20 октомври прочутата зала „Кадоган хол“ в британската столица, намираща се в сърцето на аристократичния квартал Челси, отвори врати за официалното откриване


на Лондонския фестивал на българската култура. За трета поредна година на него бяха нашенските традиции и успешната им интеграция на сцената на световната столица на изкуството.

Вечерта започна с концерт, акомпаниран от опитните музиканти на знаменитата Кралска филхармония. Публиката останата очарована от пленяващия глас на живеещото в Лондон сопрано Ваня Ватралова – Станков. След това на сцената излезе главният диригент на Софийската филхармония. Под неговите напътствия Кралската филхармония изпълни композиции от родните класици Марин Големинов, Красимир Кюркчийски и от нашумялата млада българска композиторка с номинации за „Грами“ Добринка Табакова. Акцент на вечерта стана авторската композиция на Мартин Пантелеев „Български танц“, която многообразната публика почете с мощни аплодисменти.

Кулминацията на концерта настъпи с появата на Теодосий Спасов на сцената, който бе посрещнат с бурни овации и ставане на крака от зрителите. Виртуозният майстор на кавала омая присъстващите с изящно изпълнени български народни мотиви, джаз мелодии и импровизация, съпроводена от тънко чувство за хумор. Дори музикантите от Кралската филхармония спонтанно потропваха с крак и ръкопляскаха заедно с публиката след всяко изпълнение на прочутия кавалджия.

Проявите в рамките на Лондонския фестивал на българската култура ще продължат до средата на декември и ще включат над 20 събития, обхващащи шест раздела на изкуството – класическа музика, поп и джаз, фолклор, кино, театър и живопис.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки