Една българка в мъгливия Лондон


Една българка в мъгливия Лондон
Милена Везенкова във фоайето на едно от училищата си
17 Ноември 2014, Понеделник


Милена Везенкова е създала в британската столица две български училища и единствената книжарница за наша литература

Автор: Никола Филипов

За мен Милена е и културното, и търговското аташе на България в Лондон. Тя е директор на учредените от самата нея две български училища и е собственичка на складове и магазини за български продукти и стоки, снабдяваща цялата българска диаспора в Лондон с лютеница, кебапчета, луканки, баници и всякакви други български вкусотии. Но и първата и единствена книжарница за българска литература в Лондон е също нейно дело. И няма мероприятие в областта на културния живот на българите тук, в което да не се чувства нейната намеса.

Милена Везенкова е родена през 1975 г. в карловското село Войнягово. Там, където е учителствал Васил Левски и където е организирал първия си таен революционен комитет. Село с изявени поборнически и новаторски традиции.
Тя завършва в Пловдив техникум по хранително-вкусова промишленост, а след това социология и политология в Пловдивския университет. Ветровете на демокрацията я отвяват на запад, в Лондон, където пуска дълбоки корени.

Милена има известен принос и за отпечатването на нашумялата моя книга „Що е то Лондон и що прави нашенецът там”. То към кое ли мероприятие на българската общност в Лондон тя няма принос? Било с финансиране, било с конкретна организаторска или друга дейност…
В нейните училища, освен обучението по майчин български език, по българска история и литература, децата получават знания и за различни български традиции и занаяти.
Правят мартенички, тъчат черги, точат баници. И често правят изложби, възстановки и драматизации.

По нейна инициатива и под нейно ръководство в Лондон биват представяни български книги и техните автори. Така например гост при представянето на изданието „Картини от три Българии” бе неговият автор – известният телевизионен коментатор Петко Бочаров, както и собственичката на едно от най-реномираните български издателства Божана Апостолова.

Милена е дарила две хиляди лева за изграждането на паметник в Карлово на родените там големи български дарители, построили Софийския университет „Св. Климент Охридски”, братята Евлоги и Христо Георгиеви. В родното си село Войнягово пък тя е построила детска площадка и редовно подпомага финансово и с материали църквата и другите обществени организации и учреждения.
В тесен контакт с Националната фондация „Свети Никола”, всяка есен тя организира благотворителна акция за събиране на топли дрехи за децата от детските домове в България. „Коледа в кутия” и  „Топла зима” са наречени тези нейни инициативи в последните години.

Милена Везенкова не подминава с безразличие и построяването на българска чешма в лондонския Хайд парк в навечерието на олимпийските игри, в което начинание също взима участие.
Тя разчита много на съпруга си Николай, който е дясната й ръка. Той я подкрепя в инициативите и непрекъснато й помага, като взаимно се радват на успехите и на двете си прекрасни деца.

А инициативите и хрумванията на Милена са от интересни по-интересни. За обогатяване на асортимента в лондонската си магазинна мрежа тя обявява конкурс за намиране на български продукт, който да липсва в складовете й. За друг един неин конкурс участниците трябваше да отговорят на въпроса „Какво бихте направили с хиляда паунда за българската общност в Лондон и Англия?“ Той бе спечелен от Васил Лефтеров, който предложи идея за създаването на нов интернет портал, обслужващ българите на Острова – една информационна услуга с цел сплотяване и развитие тамошната общност на нашите сънародници.

Така успялата бизнесдама и училищна директорка Милена Везенкова не спира и до днес да се труди за благото и добруването на българите, които по стечение на обстоятелствата и волята на съдбата днес живеят в мъгливия Лондон, далече от родината си.


В алеите на известния лондонски Хайд парк бе построена чешма с надписи на английски и български, че е дар от България

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки