Интересни находки от „Акве Калиде – Термополис"


Интересни находки от „Акве Калиде – Термополис
17 Ноември 2014, Понеделник


Изпод земята под археологическия комплекс „Акве Калиде – Термополис" край Бургаските минерални бани продължават да излизат интересни находки.

Автор: Десант

Знаковото място, посещавано в миналото от византийски и латински императори, от султани и номадски ханове,  предстои да бъде включено като ключов обект в туристическия пакет на региона.
В началото на ноември тук започна третият етап на проучванията, извършвани през настоящата година, който има за задача да провери пространството в най-западната част за наличието на археологически структури.

По време на досега извършените дейности, само за няколко дни са открити множество керамични фрагменти и съдове, преобладаващо от ранновизантийската епоха - от V-VІІ в., средновековни монети от бронз, сребро и една златна турска пара от ХІХ в.; пръстени, копчета и други метални предмети, както и две оловни пломби.
Продължава намирането на монети от ІV в., които дават най-добрата датировка за изграждането на ранновизантийската баня върху останките от римската. Средновековните монети пък дават информация за един от най-интензивните периоди от използването на термите и целия район – времето на византийското владичество. Засега по-скромно е намирането на монети от римския период.

Всички интересни находки ще бъдат експонирани in situ (на място) или в музейната част, която предстои да се изгради в комплекса „Акве Калиде – Термополис" едновременно с цялостното облагородяване на района и подобряването на инфраструктурата в него.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
18.11.2014 14:18:26
0
0
Радостно е,че археолози са открили нови археолог.материали край.бургаските минерални бани-Акве Калиде.Намерени са римска баня значи през тракийско време е имало селище завзето от римляните.Появили са се монети от ранно-византийска епоха и от българското царство.Кан Крум ок 812 год.е воювал край Бургаско ок.Созопол и Деблет ср.ромейските войски...При цар Симеон селищата край днешен Б-с.са били български в бълг.територия.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки