Признание за музейното дело у нас


Признание за музейното дело у нас
Специалната награда „Жива“
16 Ноември 2014, Неделя


Регионалният музей в Русе получи международна награда от Международния форум за славянски култури

Автор: Десант

Регионалният исторически музей в Русе бе удостоен със Специалната награда „Жива“ за внимание и отзивчивост към посетителите. Призът се връчва за първи път от Форума за славянски култури (ФСК) и от Европейската музейна академия (EMA). Той е част от системата на международната награда „Жива“ за най-добър музей на славянските страни.
Церемонията се проведе на 7 ноември 2014 г. в Скопие, Република Македония.

Международното жури в състав Биляна Брайович (Черна гора), Бранислав Светозаревик (Македония) и Симонида Мильковик (Македония) е оценявало кандидатите по система от критерии, като са изследвали степента на креативност, водещата роля в културното дело в дадения регион, умението на музейните работници да представят историята на експонираните експозиции, творческото ползване на наличните ресурси и отзивчивостта към посетителите. А също и творческото ползване на колекциите, съчетано с иновативен интерпретативен подход, както и социалната отговорност на музея към местни, регионални и национални общности.

Особено внимание е обърнато и на реализираните музейни педагогически програми за деца, младежи и възрастни. Регламентът включва и посещения в музея, като е оценена работата със специфични аудитории и значимостта на културната институция на местно ниво.
„Тази награда е огромно признание за труда на колегите. Отношението към публиката и посетителите винаги е било основно в нашата работа“, заяви уредникът Искрен Великов след награждаването.

„Щастлив съм, като русенец, а като кмет съм горд с това, което прави музея. Само за два месеца от откриването на Екомузея, имаме вече първата награда. Ние трябва да се показваме навсякъде, по Европа и по света. Това е много важно за Русе“, коментира и кметът на града Пламен Стоилов.
Другите специални награди получиха Националният технически музей в Прага (Чехия), Музеят на съвременното изкуство на Република Сръбска (Босна и Херцеговина), „Негошмузей „Билярда“ (Черна гора) и  Словенският етнографски музей в Любляна (Словения). Голямата награда „Жива“ бе присъдена на „Галерия Матица сръбска“ (Нови Сад, Сърбия).

Призът „Жива“, носещ името на едноименната славянска богиня, е създаден през 2012 г. по инициатива на експертна група по проект на Форума за славянски култури и е предназначен да поощрява постиженията в движимото и недвижимо наследство в Европа, както и да насърчава най-добрите практики в представянето на материалното културно богатство на дадена славянска страна. Чрез това отличие се цели и стимулирането обмена на знания и опит в европейските страни.

Наградата за РИМ – Русе, която той спечели, преборвайки конкуренцията на други 11 музея от 9 държави, е още едно признание за високото ниво на музейното дело у нас и големия професионализъм на работещите в тази област. Тя говори и за нарасналия интерес към българската история.


Славянската богиня Жива (също Żiwia, Dziva, Sieba или Razivia, на латински – Siwa) заема особено място в културно-религиозните традиции на предците ни. В славянската митология Жива олицетворява плодоносната сила, младостта и красотата на цялата природа и човека. Тя е богиня на живота и покровителка на света.
Според някои предположения е жена на Дажбог. Съществува версия, че е дъщеря на Лада и майка на Перун.

Жива властва, когато се раззеленяват полетата и горите; когато зацъфтяват градините и дърветата; когато хората, отърсили се от унилия зимен сън, сякаш за първи път виждат красотата на пролетната природа, на разцъфтяващата младост и за пръв път познават прелестите на любовта и нежността.
Славяните са вярвали, че именно през пролетта Жива може да се види, заедно с младите си помощнички, които като прекрасни деви се реят над земята, хвърляйки й такива ласкави погледи, че тя още по-пищно започва да цъфти и зеленее. 

Нашите предци са възприемали кукувицата като въплъщение на богинята. Долитайки от Ирий – подземния свят, откъдето идват душите на новородените и където се оттеглят починалите, кукувицата отброява часовете на раждането, живота и смъртта.
Персонажът Жива е споменат и във „Веда Словена“ от ХІХ в.


Искрен Великов по време на презентацията

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки