Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
14 Ноември 2014, Петък


Нови пари, нови кражби и нови вредители


„Ислямска държава“ ще има своя валута

Ръководителите на "Ислямска държава" (ИД) са решили да въведат собствена валута. Монетите ще се наричат динар и ще се секат от чисто злато и сребро, както се е правело по времето на ранния ислям, оповести тези дни британският всекидневник "Дейли мейл". По  информация на ТАСС до няколко седмици новите пари ще се пуснат в обращение из териториите под контрола на радикалната групировка.
Като образец за парите джихадистите ползват кръглите монети, пуснати през 30-те години на седми век по времето на халиф Оман. Златната монета с тегло около 4,3 грама се е наричала ислямски динар, а сребърната от 3 грама - ислямски дирхам.

Създаването на "ислямска валута" се финансира от приходите от продажбата на петрол, както и от приходите от рекет, ограбване на банки и вземане на заложници, посочва ТАСС.
По мнението на експертите радикалните ислямисти си докарват по около два милиона долара дневно от продажбата на петрол, добит от завзетите от тях петролни кладенци.
При цена на петрола, варираща от 25 до 50 долара за барел, джихадистите реализират дневно средно по 30 хил. барела.


Плъхове нападнаха съд в Рим

Няколко заседания в Апелационния съд в Рим бяха прекратени, тъй като в храма на Темида бяха открити... плъхове. Както се изяснило на 6 ноември, гризачите си основали колония в тръбите под площад „Клодио“, при което повредили вентилационната и отоплителната система в съдебната палата и направили водата непригодна за пиене.

В резултат на това магистратите прекратили работата си и болшинството от съдебните зали остават заключени поне за един месец, за да има достатъчно време вредителите да се унищожат и да се направи нужният ремонт. На обновяване подлежи и кафе барът, както и кабинетите на съдиите.

Решението да се намали драстично броят на съдебните изслушвания несъмнено издига препятствие пред тези, които търсят справедливост с помощта на и без това мудно работещата италианска правова система. На Ботуша минават средно 2866 дни, за да се минат всички етапи по едно дело. За сравнение – средният показател в Европа в това отношение е 616 дни.

Заради плъхове през 2011 г. временно преустанови експлоатацията на един от своите самолети австралийската авиокомпания Qantas, след като преди излитане от Сидни на борда му в един от шкафовете, в които се съхранява комплектът с дефибрилатора, се бяха разположили като у дома си пет гризача.


Русия поиска помощ от Интерпол заради
контрабанда на хранителни продукти


Росселхознадзор се е обърнал към Интерпол и Европейската комисия да му бъде предоставена информация, засягаща контрабандните доставки на продоволствия в Русия. Ведомството привежда за пример случаи с внос на бразилско свинско месо от територията на Литва чрез подправени документи, отбелязвайки че импортът на мръвка от Бразилия е забранен за всички страни на ЕС.

От Росселхознадзор твърдят, че в рамките на тази афера в началото на октомври в Русия са били вкарани около 7,5 хиляди тона месо. Камионът е преминал през Беларус и по документи е бил предназначен за Казахстан.
Припомняме, че от началото на август Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страните на ЕС и някои други държави, като тази мярка бе предприета в отговор на икономическите санкции срещу нея, въведени от Евросъюза и САЩ.


Немци в затвора за кражба от Хеопсовата пирамида

Съдът в Гиза осъди трима граждани на Германия на пет години затвор заради кражба на артефакти от Хеопсовата пирамида. Германците свили части от древен свитък, върху който стои печатът на фараона Хеопс, а също и образци от камъните, с които е изградено легендарното съоръжение.

Освен тях, и шестима египтяни трябва да излежат аналогичен срок зад решетките – това са трима сътрудници на министерството по древностите, двама охранители на пирамидата и директорът на туристическата агенция, чиито клиенти се явяват немските граждани. На всички тях бяха повдигнати обвинения в подпомагането на грабежа. 

Самата кражба е открита в края на 2013 г. През август тази година египетските власти заявиха, че изчезналите артефакти са били върнати на мястото си. Гражданите на ФРГ са обяснили, че са изследователи и задигнатите неща им били нужни, за да установят истинската възраст на построяването на пирамидата и самите артефакти.
Пирамидата на Хеопс е най-голямата от всички египетски пирамиди. Нейната височина е около 140 метра.


Страните от ЕС вече може да отказват помощи на имигранти

Съдът на ЕС прие закон, който постановява, че страните членки могат да откажат помощи за безработица на имигранти, които пристигат в страната и не полагат усилия да си намерят работа, съобщи Voice of America.
Във вторник Съдът на Европейския съюз прие, че страните членки могат да откажат социални помощи на безработни имигранти в границите му, без да се нарушават правата им на свободно придвижване. 

Решението на съда подкрепи решение на германската социална служба, която отказа да даде социални помощи на безработен румънски имигрант. Съдът постанови, че страните членки на ЕС не са задължени да отпускат социални помощи на граждани на други страни членки през първите три месеца на пребиваването им на чужда територия в рамките на Съюза.

Допълнително беше прието, че след изтичането на този срок, ако имигрантите желаят да продължат престоя си в страна членка на ЕС, те трябва да разполагат с достатъчно средства, за да им бъде позволено постоянно пребиваване.
Политически анализатори са да мнение, че тази мярка е вследствие на злоупотреби със социалното подпомагане, направени от имигранти, идващи от по-бедните страни членки на ЕС.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки