Президентът на Турция Ердоган с незаконен сарай


Президентът на Турция Ердоган с незаконен сарай
Сараят на Ердоган
14 Ноември 2014, Петък


Докато той се шири в 1000 стаи, държавните институции плащат космически суми за наеми на офисите си

Автор: Христо Манолов

Турция се тресе от скандални разкрития за новата резиденция на президента Реджеп Ердоган. Грандоманският дворец Аксарай провокира напрежение в опозиционните партии и в обществото, което продължава да почита Ататюрк като основател на светската държава. Малкото неподчинени на управляващата ислямистка партия медии всеки ден разнищват сарая с огромната му площ и корпусите с над 1000 стаи.

През последните дни зачестиха протестите на опозиционни политици и браншовици. В Анкара членовете на Републиканската народна партия възроптаха срещу пренасянето на президента Реджеп Тайип Ердоган в новия президентски дворец. Според тях новата резиденция е незаконно построена. Сградата се намира в гората Ататюрк, която представлява защитена природна област. Административният съд в Анкара е разпоредил спиране на строителството на комплекса, но решението не било спазено.

Турски архитекти призоваха папа Франциск да не узаконява строежа, който е незаконен съгласно международните закони. Понтификът ще бъде първият гост в новия президентски дворец в Турция. Той ще посети страната в края на месеца.
Първи скочиха от камарата на архитектите в Анкара и сезираха прокуратурата и съда за незаконната резиденция. Под заглавие „Аксарай се оказа държавна тайна“  в. „Заман“ цитира председателя на камарата Тезджан Каракуш, който е шокиран от беззаконието около двореца. Според него за изграждането на пищната резиденция на терена на горския парк „Ататюрк“ няма издадено разрешително, нито заповед за настаняването на президентската администрация в сградата.

Първоначално камарата на архитектите се обърна към Голямата градска община  и поиска да се запознае с документацията. От администрацията на държавната строителна агенция ТОКИ отговориха, че тя е държавна тайна и огласяването й би застрашило сигурността, поради което на архитектите е отказан достъп. Според тях със сигурност настанителна заповед няма. Те отправиха ново запитване, този път в Министерския съвет, а отговорът, получен още същия ден, ги стъписа – в него също се посочва, че става дума за държавна тайна.

Тезджан Каракуш уточнява, че в отговора от строителната агенция в частта за терена от названието му е извадено името Ататюрк. „Безспорно е, че с решението на Общинския съвет при Голямата община името Ататюрк е заличено. В това няма нищо случайно. Държавните институции в Турция не ползват името на Ататюрк до следващо нареждане, но не признават открито това“, коментира председателят на камарата.

Последва и публичното уличаване на Ердоган в корупция заради новия президентски дворец. На бял свят излязоха документи, разкриващи корупционни схеми около изграждането му. Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу ги предостави за публикуване след заседание на парламентарната си група.
Той нарича двореца Аксарай „качаксарай“ заради шокиращите разлики в цените, предвидени за строителството му и реалните харчове, както и сумите, които фирмите-строители прибират за това. Разликите между единичните цени надскачат 1000%, най-ниската печалба за фирма е в порядъка на 230%, пояснява Кълъчдароглу.

Емблематичната за управляващата ПСР пищна сграда влезе и в дневния ред на преговорите за бюджета на държавата. Атакуван от настойчивите въпроси на опозиционните депутати, финансовият министър Мехмет Шимшек бе принуден да разкрие цената за строителството на президентския Аксарай – 1 млрд. и 370 млн. турски лири, като от тях 964 млн. лири са от бюджета на президента, а до космическата сума се е стигнало след приключването на строежа. Депутатът от РНП Али Сериндаг разкри пред бюджетната комисия, че за 11-годишния си премиерски период Реджеп Ердоган е присвоил по същата схема 6 млрд. и 424 млн. турски лири.

„Предишните премиери Тансу Чилер, Месут Йълмаз и Неджметин Ербакан за 10 г. направиха тайни плащания общо в размер на 312 млн. лири. Ердоган ограби 20 пъти повече от тези тримата премиери, взети заедно. Тайните бюджетни кредити е трябвало да покрият извънредните надбавки за фирмите“, твърди опозиционният депутат.
През седмицата зам.-председателят на Републиканската народна партия Сезгин Танръкулу отправи питане дали са верни твърденията за наличието на тайни подземни проходи под Аксарай, прочул се с огромната си площ и 1000 стаи и офиси в него. Той настоя да бъде огласена и цената за строителството на тунелите.

„Кое налага под резиденция на президент или премиер да се изграждат подобни пътища под земята? Каква спешна ситуация е предвидена, за да се ползват такива убежища за евакуация“, запита опозиционният лидер в турския парламент.
„Президентът се шири в огромни сараи, а държавните институции плащат космически суми за наеми на сградите. Всяка година разходите за тези наеми нарастват с 30%. През 2012 г. само за транспорт под наем от бюджета са платени 158,7 млн.лири, което е с 40% повече за същото перо през 2013 г. За сградите на държавната администрация през 2012 г. са похарчени 235,5 млн.лири, а през миналата година – 279 млн.“, посочва в.“Заман“.

До края на тази година държавата ще плати над 300 млн.лири само за наеми на сгради, транспорт по земя и въздух, за обслужващия персонал други 350 млн.лири, се подчертава в публикацията.  Уточнено е още, че сумите от около 1,1 млрд.турски лири, плащани от бюджета за въпросните наеми, са почти колкото е струвало изграждането на гигантската резиденция на президента. „Джумхуриет“ цитира енергиен експерт, който прогнозира, че месечните разходи ток за всичките 1000 стаи в Аксарай ще надхвърят 700 млн.лири.
(по материали от турския печат)


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки