Издирват 12 имигранти побойници от Харманли


Издирват 12 имигранти  побойници от Харманли
Най-сериозно пострадалите в мелето на 5 ноември са настанени в хасковската болница. По думите на лекарите няма опасност за живота им
14 Ноември 2014, Петък


Възможно е избягалите след масовия бой в тамошния лагер да са екстремисти

Автор: Христо Христов

Близо 10 дни полицията в Хасково е на крак и издирва 12 бежанци, които предизвикаха масово меле. Инцидентът, при който има ранени и голяма част от инвентара на общежитието в Харманли е потрошена, стана на 5 ноември в полунощ. Тогава на спешния телефон 112 се получава сигнал, че група сирийци и афганистанци се бият до кръв и охраната на лагера не е в състояние да овладее ситуацията.

Към мястото веднага са насочени служители на РУП-Харманли и група „Специализирани полицейски сили” от ОДМВР-Хасково. Те успяват да потушат спречкването и да не допуснат ескалация на напрежението, обясниха за „Десант” от полицията. 
Разследването до този момент е установило, че случаят има предистория. Малко по-рано група сирийци вечеряли в харманлийски ресторант. Там имало и няколко афганистанци. Един от тях поканил на танц единствената жена в двете компании. Сирийката обаче отказала и това станало повод за словестно спречкване. Мъжете си обещали, че ще продължат да се изясняват, след като се приберат в лагера.

Около половин час след полунощ двете враждуващи групи се сбили. При мелето, в което участие са взели близо 50 души, са пострадали сириец и трима афганистанци, като единият от чужденците е бил откаран в хасковската болница с опасност за живота. При скандала е разрушена голяма част от имуществото на общежитието – счупени са  27 прозореца, изкъртени са метални тръби за легла и са разбити 10 врати.
Оттогава се губят следите на 12 души. Четирима от тях са определени като най-виновни, каза за „Десант” началникът на приемателния център в Харманли Марко Петров. Оказва се, че избягалите, които били инициатори на скандала, са в рисковата група, защото се предполага, че са въоръжени.

В момента ситуацията в лагера е спокойна. Една част от харманлийци, които от началото бяха против неговото изграждане в града им, се страхуват. Те се опасяват от възможността избягалите да са екстремисти. Обясняват, че всички са млади мъже, нито един от тях няма статут, всички са пресекли държавната граница сами и нямат близки и роднини в България.
Намеренията им остават неизвестни.

Една от версиите е, че избягалите вече не са на територията на Хасковска област, коментират неофициално полицаи. Вероятността да се върнат е почти нулева, още повече, че са научили за заканата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), че ще бъдат изгонени и върнати в родината им. Марко Петров заяви, че ако виновните бъдат хванати, те ще бъдат депортирани в Турция и от там в Сирия и Афганистан. От полицията пък съобщиха, че е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК и виновните ще бъдат изправени на съд.

Във вторник Марко Петров информира, че щетите от поломяването на инвентара са за 1000 лв., което звучи изключително нелогично. Първоначално след боя бяха взети мерки и влизането и излизането на бежанци от лагера бе забранено. През тази седмица от ДАБ пък заявиха, че не са въвеждали подобни мерки. Достъпът на журналисти до лагера също беше затегнат.
Неофициално се споменава, че преди време инциденти с бежанци е имало и в дома в свиленградското село Пъстрогор. Този факт обаче засега никой не потвърждава.


В момента в лагера в Харманли има настанени 1700 души. В нощта на инцидента са били около 2000. От ДАБ твърдят, че тук може да бъдат настанени още близо 2000 човека. „Десант” научи, че част от бежанците, идващи в България през т. нар. „зелена граница”, масово режели с ножици оградата, която бе издигната по границата с Турция. Други пък я прехвърляли като използвали стълба.


32 208 чужденци са опитали да влязат в България

32 208 души са опитали да влязат на територията на България от началото на 2014 г., съобщи на пресконференция в Хасково главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. На границата ни с Турция опитите са 30 047, което е с 2,6 пъти повече в сравнение със същия период на 2013 г. На зелена граница са задържани 3264 лица, а на КПП - 1254. От турска страна пък задържаните са 5099. Сами са се върнали обратно 20 430.
Опитите да влязат в страната през Гърция са 2161, което е повишение с 88% в сравнение с миналата година. 277 са задържаните от наша страна, 407 от гърците, а 1477 са се върнали обратно сами.


В категории: Общини , Рожденици

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Т_Живков
17.11.2014 15:18:35
0
0
А как само оревавхте орталъка, че "лошите комунисти" охранявали турската граница стреляйки на месо! Със какъв хъс, само, преди 20ина години се нахвърлихте да рушите граничните заграждения, пък сега, видите ли - "олеле"! Е "олеле, де "олеле"! Не само ще ги хрантутите "бегълците", ще започнат и да ви съвокупляват! Е, наслаждавайте се пълноценно на успехите на "демокрацията"
2
доде
15.11.2014 13:13:23
0
0
ама те не могат да ги намерят. избяга ли са ...
1
Михо
15.11.2014 07:56:21
0
0
Тази ограда не е преграда, беше очевидно.Поне да течеше ел.ток по нея. Кога ще се връщат бежанците? Не ги пускайте и към Еропа. Работят ли нещо, да си изкарват разноските? Защо не ги организирахте да засаждат есенници и гори? Те са готованци, а пък вие нищо не правите.Чужденец се храни само един ден и после му се създава работа да си изкарва хляба./Петър Дънов/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки