Новините на турски език ще изчезнат от ефира на БНТ


Новините на турски език ще изчезнат от ефира на БНТ
Премахването на новините на турски от ефира на БНТ бе едно от условията, при които патриотите се съгласиха да подкрепят коалиционния кабинет на ГЕРБ и РБ
14 Ноември 2014, Петък


Свалянето на скандалната новинарска емисия е по инициатива на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и залегна като един от приоритетите на новия кабинет

Автор: Десант

След повече от 15 години новините на турски език, излъчвани ежедневно по Българската национална телевизия, са напът да бъдат свалени от екран. Срамната за всеки истински българин емисия на чужд език по единствената държавна телевизия вероятно ще премине в регионалните канали на БНТ. Това ще стане реалност благодарение на родолюбците от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, в чиято програма това бе сред основните приоритети.

Патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ и телевизия СКАТ от години отстояват позицията, че новинарската емисия на турски език не само противоречи на конституцията на страната и спомага за капсулирането на населението в така наречените смесени райони. Това пък е от пряка полза за антиконституционната ДПС, под чийто натиск през 1999 г. бяха въведени новините на турски език.

Премахването на емисията от националния канал на държавната телевизия бе и едно от условията, при които патриотите се съгласиха да подкрепят коалиционния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок. Пред медиите на 8 ноември вицепремиерът по коалиционната политика и държавна администрация Румяна Бъчварова заяви, че управляващите възнамеряват да преместят емисията на турски език в по-малко гледаемите регионални програми на БНТ.

„Оказа се обаче, че това е един доста скъп продукт и за да се реорганизира тази дейност, трябват допълнителни средства" – уточни все пак Бъчварова.
Безсмислието на преведените на турски език новини на националната телевизия потвърди и Мария Станева – член на Съвета за електронни медии. „Във вида си, в който е в момента емисията - 10 минути в 16 ч - те са по-скоро безполезни. Ако целта им е да информират населението, то тогава тя не се постига. В 16 ч малко хора стоят пред телевизора и очакват да чуят какво се случва в България. В сегашния си вид тези новини само създават напрежение и основателно дразнят мнозинството от българския народ“, категорична бе Станева.

Не закъсня и първата реакция срещу инициативата на Патриотичния фронт, която бе на самия президент Росен Плевнелиев.
„Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на българина, ще станем по-демократични и ще развием икономиката, ще създадем работни места и ще живеем по-добре. Не разбирам, защо през ХХІ век – века на интернет и комуникацията, ние трябва да си служим със забрани. Днес е толкова лесно да си осигуриш новините на всякакъв език“, изплака едва ли не на 10 ноември пред журналисти държавният глава.

След това той призна, че освен новините в българските медии, би чел и такива на езика на Ердоган. „Ако знаех турски или гръцки език, щях да чета новини и на тези два езика“, продължи да хленчи Плевнелиев, явно забравяйки че трябва да бъде „обединител на нацията“.
Заявлението на президента бе последвано и от заплашително размахване на пръст от страна на лидера на ДПС Лютви Местан.
„Новините на турски език имат не само информационна, а в пъти повече символна стойност, защото представят уважението към етнорелигиозното многообразие. Това е много опасно Точно това не е патриотизъм и противоречи на националния интерес, защото България е суверенна, единна и неделима и не е проява на патриотизъм чрез радио и тв сигнал да чертаете етнически територии върху картата на България“, заяви на 12 ноември лидерът на протурската формация от трибуната на Народното събрание.

След което продължи да плаши и манипулира, че спирането на новинарската емисия на турски език е насочено срещу така наречения „етнически мир“. „Това е всичко друго, но не и правилно разбиране за национален интерес. Ние сме против замяната на интеграционния модел със сепариране и чертаене на граници. Само 25 години след началото на прехода се правят опити за отнемане на вече отвоювани права на цели групи от населението на страната“ - продължи с обвиненията той.

В заключение Местан не пропусна и да похвали президента Плевнелиев за това, че се е проявил като защитник на ДПС. „Ние отправяме искрен призив да преосмислите тази позиция и се вслушате в изключително отговорната, цивилизационно издържаната позиция по този въпрос на държавния глава Росен Плевнелиев“ - бяха неговите думи по този повод.


В категории: Политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
DARJAVNA GLAVA
18.11.2014 09:42:46
0
0
MNOGO SE KEFİTE CHE TURSKİ NİAMA DA İMA AMA OT DRUGA STRANA PROPUSKATE CHE DARJAVATA Vİ SE PREVRASHTA NA SİGANSKA OBSHTNOST,TOGAVA İMA DA REVETE MNOGO POVECHE OT SEGASHNOTO :)
2
Мунчо
17.11.2014 15:23:44
0
0
Кое говедо изобщо позволи да се предава на турски език? Та сега да негодуват и да си въобразяват, че са им нарушени права? Ама че некадърници!Който не разбира български, да си заминава за Турция, щом е турчин. Прав беше Тодор Жиевков.
1
бай кольо аркадаш наа турците.
16.11.2014 18:33:54
0
0
НИКЪДЕ В ЦИВИЛИЗОВАНТИ ДЪРЖАВИ НЯМА ПРЕДАВАНЕ НА ДРУГ ЕЗИК ОСВЕН НА НАЦИОНАЛНИЯ/ССАЩ,РУСИЯ АНГЛИЧЯ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ.ДАЖЕ И В ТУРЦИЯ В КОЯТО ИМА 14 млн кюрди,а в франция 4 Млн турци.така че дпс да не реве на умряло.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки