Пак ще плащаме на Европа за шмекериите си


Пак ще плащаме на  Европа за шмекериите си
Логото на Киргизстан (вляво) и рекламният символ на нашата страна, заради който сега ни глобява ЕК
14 Ноември 2014, Петък


От септември 2013 г. България трябваше да започне да използва новото си туристическо лого, на което се възлагаха надежди да увеличи броя на чуждестранните туристи

Автор: Яна Славянска

поне два пъти, а приходите от туризъм да скочат с 25 %.
По-паметливите обаче си спомнят, че то предизвика едва ли не международен скандал, тъй като мнозина забелязаха в него покъртителни прилики с логото на Киргизстан, официално регистрирано през септември 2012 г. Срам, не срам, още през зимата на миналата година тогавашният икономически министър Делян Добрев разпореди графичното изображение да се преработи, но без да даде конкретен срок, в който това трябва да стане.

Резилящият ни проект бе финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“, като за него бяха похарчени 1,6 милиона лева. В разработването на „разноцветната конфета“, както бе наречено логото от културния ни министър, взеха участие немски дизайнери, но така и не стана ясно те ли са дали идеята за наглото плагиатство или то си беше чисто нашенско дело.

Според предварителните планове новият туристически символ на България трябваше да направи премиерата си на международното изложение в Берлин през март 2013 г., но заради разразилото се обществено недоволство срещу спорния рекламен символ страната ни се яви на форума със старото си лого с розата, което впрочем ползва и до ден днешен. То е създадено още по време на правителството на Сакскобургготски.

Не ни стига позора с обвиненията в кражба на чужда идея, ами тези дни стана ясно, че страната ни ще понесе поредната санкция от Европейската комисия по повод този проект. Глобата е в размер на 10% от средствата, платени за проекта за туристическото лого и бранд на страната, които така и не бяха приети и вече почти две години не се ползват, съобщи в. “24 часа”, като цитира отлично информирани източници. Това ще рече, че Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, което е организирало търга за изработването им, трябва да брои 160 000 лева за това, че предложенията не се ползват все още.

Съвсем друг е въпросът дали „раждането“ на скандалното недоносче на принципа на кукувицата, дето снася яйцата си в чужди гнезда, струва такава огромна сума, за която дори водещи световни дизайнери биха създали цяла плеяда от подобни рекламни символи – кой от кой по-оригинален и по-впечатляващ.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
111
15.11.2014 08:09:17
0
0
Тоя Делян Добрев не знае ли, че за всяко нещо се поставя срок. Некадърник! До кога ще сме на загуба заради некадърници. Но много артистично позират за снимки. Който допринесе за финансова загуба на държавата, размерът й да плаща партията му. До кога бе, хора? Всеки ден плащаме глоби. Но вие си преизчислявате заплатите нали? Затова нямате желание да работите в интерес на държавата. Не ви е приоритет. Мислите само за политика, като че ли има някакво значение. Важна е икономиката.Като не правите нищо за развитието на икономиката, защо само дрънкате от трибуната?????????????????????????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки