Тефтерчето на Златанов – „пито-платено“


Тефтерчето на Златанов – „пито-платено“
Филип Златанов вече може да спи спокойно - няма доказателства, няма вина
14 Ноември 2014, Петък


В така нар. „кражба“ личат милиционерски сценарий и почерк, но „пешкирът ще бъде изпран“ от прокуратурата и съдебната власт

Автор: Ани Петрова

Има всички основания да се твърди, че прословутият тефтер с политическите поръчки на Филип Златанов не е изчезнал в началото на ноември 2014 г. от колата на някакъв графолог, а цели седем или повече месеца по-рано. Случилото се сега е просто официализиране на един план, начертан много по-рано и целящ потулване на скандала с политическите поръчки, изпълнявани от бившия шеф на зловещата КПУКИ. Както и оневиняването на самия Златанов, макар и след осъждането му на първа инстанция.

Вероятно повечето от читателите на „Десант” си спомнят, че в началото на април 2014 г. Филип Златанов бе осъден от Софийски градски съд (СГС) на 3,5 години ефективно  лишаване от свобода, въпреки че прокуратурата предлагаше условна присъда.
Може би мнозина си спомнят също така, че Златанов прояви чудеса от храброст, за да няма публичност на зулумите му и най-вече около поръчителите им – същите тези инициали в прословутия бакалски тефтер на шефа на КПУКИ – И. Ф., Ц. Ц., Б. Б., Делян Пеевски (изписан, а не с инициали), Емил Димитров (бивш депутат от ГЕРБ) – както и по същината на действията – „да се удари”, „да се оправи”, „чака се”, „да се решава бързо”, „да не се закача”.

В резултат на тези чудеса от храброст делото се гледа по съкратената процедура и без разпит на свидетели.
„Черешката на тортата” обаче се крие в нещо, на което вероятно малцина са обърнали внимание на 3 април 2014 г., а в момента никой не припомня. Но в доста от информациите за процеса срещу Филип Златанов в СГС присъства изречението:
„В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Което е повече от странно, тъй като преди година на своя пресконференция прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. ”

Хипотеза с два отговора

Хипотезата е, че тефтерът на Златанов е бил скрит още в ранната пролет на 2014 г., за да се блокира гледането на делото в СГС. Първият от отговорите на тази хипотеза е, че номерът не е минал. Но не бива да се забравя, че по това време управляваше правителството на Орешарски, което имаше интерес от раздухването на случая, разбира се до определени граници, защото в българската политика свързаните лица често изненадват с интереси, различни от публичните им действия и образ.
Вторият отговор на хипотезата е, че на хватката с изчезването още не й е било дошло времето.

Така  липсата на прословутия тефтер на Филип Златанов сред веществените доказателства по делото изобщо не попречи на СГС да го осъди за това, че в периода от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г., като шеф на КПУКИ, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави облага за едни лица, а на други да причини вреди.
От тези му действия били настъпили "немаловажни вредни последици" за Комисията – "разколебаване на доверието на обществото в дейността ѝ и резултатите от нейната работа като независим орган", както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

Тази присъда категорично опровергава твърденията на сериозни хора – от премиера Бойко Борисов, та до депутата от Реформаторския блок и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, че с изчезването на основното веществено доказателство процесът се компрометира и няма как Златанов да бъде осъден и на втора инстанция.
Вярно е, че на 20 ноември предстои гледането на делото в Софийски апелативен съд, но също така е вярно, че на първа инстанция – в СГС – Златанов е осъден въз основа на записаното в тефтера (който отдавна е копиран страница по страница) без наличието на това основно веществено доказателство.

На този етап от съставянето на уравнението е редно да прибавим и коренно променената политическа ситуация – в управлението на страната отново има хора, чиито (предполагаеми) инициали присъстват в прословутото тефтерче. И чиито отношения със съдебната власт са твърде усложнени и в много отношение – неприключени.

Ако някога весдесъщата Искра Фидосова вече е не само извън сцената, но и извън зоната на видимост; ако Емил Димитров (Емо Ротманса, Емо Фаса) отдавна не е публична личност и още по-отдавна не е плашил с документи и самопризнания, депозирани при нотариуси зад граница; то Цветан Цветанов отново е в политиката – вече като председател на ПГ на ГЕРБ, и отново главният прокурор му иска имунитета, и освен това вече има една ефективна присъда на първа инстанция.

След дъжд – графологична експертиза

Някои ще попитат защо се е наложило правенето на графологична експертиза на записките в тефтера (всъщност те са два бележника и една тетрадка) на Филип Златанов чак на втора инстанция и ще са прави. Официално не се е чуло самият Златанов да се отрича от написаното, въпреки умението му да дава неразбираеми отговори и на елементарни питания.

Този въпрос има формален отговор. По време на делото в СГС тефтерите на Златанов се водят част от материалите по друго досъдебно производство, което е срещу неизвестен извършител и чиято цел е да се стигне до кукловодите над шефа на КПУКИ.
Това обстоятелство служи и като довод на прокуратурата да не предостави тефтерите на Златанов на временната парламентарна анкетна комисия по случая, въпреки че нейният председател Николай Добрев твърди, че ги е виждал. 

Междувременно стана ясно, че първоначалната графологична експертиза е правена по ксерокопие от ксерокопие на тефтерите. Така на 16 октомври Софийският апелативен съд назначава графологична експертиза и я възлага на вещото лице Стефан Бенчев, пенсиониран служител на Института по криминалистика и криминология към МВР.
Той я прави. Което, между другото, би трябвало да потвърди автентичността на копията, ползвани досега, освен ако Бенчев не излезе със заключението, че почеркът в тефтерите не е на Златанов.

На 6 ноември Бенчев тръгва да връща оригиналите в Столичното следствие без да поиска специална кола или охрана. И едва ли не пред вратите на столичното следствие апаши му приложили номера със спуканата гума. Така, докато Бенчев  се суетял със смяната на гумата, крадците взели от колата му чантата с тефтерите и 180 лева. А пък старото ченге Бенчев се оплакало от кражбата цели 24 часа по-късно и то без да изтъква с каква безценна находка са се сдобили крадците.
И още нещо: оказа се, че новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков е научил от медиите за изчезналите тефтери на Златанов.

Истина ли е когато всички говорят едно?

Защото всички, без разлика в партийната си принадлежност, твърдят, че изчезването на тефтерите е пошла инсценировка и политически скандал. Пръв го каза депутатът от Реформаторския блок и бивш шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов.
После същата формулировка – „пошла инсценировка” – употреби на брифинг в Народното събрание зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя го направи с уточнението, че това е дело на сценаристите на аферата „Костинброд” и нарече изчезването на тефтерите от колата на съдебния експерт „Костинброд-2”.

Един само съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се усъмни в кражбата. „Позорно е изчезването на тефтерчето на Филип Златанов, ако наистина е изчезнало”, коментира той. Който е прав, освен всичко друго, защото прокуратурата и съдът разполагат с множество копия на прословутите тефтери, както и с копия на копията, с дигитални записи и снимки и т. н. – все пак сме ХХІ век, нищо че вещите лица се хващат на номера със спуканата гума.

Или някои се хващат на номера на пенсионираните служители на МВР. За тях ли беше приказката, че бивше ченге няма?
Е, в по-ново време се действа по опорни точки. Дори и да приемем за случайност, че експертът по национална сигурност ген. Атанасов и депутатката Караянчева наричат случилото се пошла инсценировка, то няма никаква случайност в еднаквостта на квалификациите, употребени от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева и лидера на ПГ Цветан Цветанов.

Единствената цел на всичко с тефтерите на Филип Златанов беше да се дискредитира президентът заради неговата обективна позиция, която е имал за политическата ситуация в страната, коментира Цветанов пред парламентарните репортери. „Беше част от сценария „Костинброд“ и това (изчезването на тефтерите) можем да го водим като „Костинброд“ – 2“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

След което допълни, че всичко, което трябваше да се случи от това тефтерче като ефект и пропаганда, беше направено умело в периода, в който ГЕРБ бяхме в опозиция.
Всъщност пръв сравни кражбата на тефтерите (ако изобщо е имало такава) с аферата „Костинброд” премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Който говори по темата на първото заседание на новия кабинет и заподозря, че тефтерчетата на Филип Златанов са фалшиви и затова са изчезнали.

„Говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес (срещу Златанов) е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже – коментира Борисов пред министрите си. – Давам само хипотеза. Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без… Аз не мога да го разбера…”, призна той.

Единство на противоположностите

Има такъв закон в диалектическия материализъм, с който са възпитани и изучени повечето участници дори в най-новата българска политическа сцена.
В резултат на което, хора и партии с формално противоположни интереси в аферата с тефтерите на Филип Златанов виждат инсценировка и опит за блокиране на процеса срещу бившия шеф на КПУКИ.

Изчезването на тефтерите е амнистия за Филип Златанов, твърди Кирил Добрев от БСП, който бе шеф на парламентараната анкетна комисия, разследвала Златанов и търсила кукловодите му. „Това прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. В новото правителство имаме вицепремиер, който присъства в този тефтер“, заяви още Добрев. И заключи, че ГЕРБ е същата партия, която беше и преди две години.
„Случаят с откраднатите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов показва отчетливи проблеми на съдебната система”, коментира Татяна Дончева. И демонстрира същото мнение за съдебната система, каквото многократно е заявявал Цветан Цветанов.

„Щом съдебната система позволява това да се случи – дали по небрежност, или защото някоя куха лейка е позволила изнасянето на веществени доказателства, това е достатъчно да приема, че съдебната система, особено наказателната й част и прокуратурата, трябва да бъде реформирана, въпреки съпротивата на Цацаров”, коментира Дончева. Според нея този казус е ярко доказателство за това как една по принцип прекрасна идея за борба срещу конфликта на интереси може да бъде „чудовищно извратена” чрез институция, която е най-корупционен инструмент.

Така стигаме до въпроса „Кой има интерес от изчезването на тефтерите на Златанов”? Колкото и парадоксално да звучи, отговорът е: всички!
За ГЕРБ случилото се е опит да се прикрие фалшификацията с тефтерите и да се възпроизведе скандал, съпоставим с аферата „Костинброд”.
За БСП това е опит да се избегне разплитането на механизмите, чието действие се вижда в тефтерите и постъпките на Златанов, както и да се възстановят практики от времето на предишното управление на ГЕРБ.

Съдът и прокуратурата трудно ще могат да бъде обвинени, ако не доведат докрай нито разследването (на поръчителите), нито осъдят Филип Златанов, защото какво ще е това разследване и този процес при липсата на най-важните веществени доказателства.
Президентът Плевнелиев, чието име също се споменава както в тефтерите, така и в материалите по делото, ще има един проблем по-малко в битието си на човек, който иначе разказва как на 10 ноември е бил на митинг, който всъщност се е състоял седмица по-късно.

Филип Златанов? Колцина познават по физиономия този усърден послушко, комуто липсват само черни ръкавели, за да заприлича на допотопен писарушка отпреди век?! Може би ще бъде оправдан на втора инстанция поради липса на доказателства или ефективната му присъда ще бъде заменена с условна, или ще влезе в затвора, колкото да бъде помилван, или ще получи амнезия, или ще пресече на „червено”, ако не му е добра амнезията.
Но нова партия нада-ли ще основе…

Между другото, за да не си мислите, че се е случило кой знае какво, вижте част от съобщението на прокуратурата. На същата тази прокуратура, която през юли 2013 г. даде шумна пресконференция, на която бяха прожектирани грижливо подбрани и пределно скандални кадри от страничките на изчезналите днес тефтери на Филип Златанов.
„Води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител за обикновена неквалифицирана кражба по НК под ръководството на Софийска районна прокуратура. Това е по Чл. 194, Ал. 1 от НК. Разследващите полицаи от МВР и оперативните служби в София ще положат всички усилия, за да разкрият извършителя на това престъпление”.
Аха… разбира се!


Част от съдържанието на тефтерчето е свръзана с президента Росен Плевнелиев

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Матеев
15.11.2014 08:13:13
0
0
Тоя Главен прокурор най-нарая ще свърши ли някаква работа? Защото времето му изтича. С какво ще бъде запомнен, че е гербаджия ли?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки