Поли Карастоянова: За развит туризъм ни е нужна дългосрочна стратегия


Поли Карастоянова: За развит туризъм ни е нужна дългосрочна стратегия
14 Ноември 2014, Петък


Необходимо е програмно управление на сектора, необвързано с политическата конюнктура, сериозен бюджет за международна реклама и нов Закон за туризма, казва народният представител от Патриотичния фронт

Автор: Интервю на Янко Георгиев

Поли Карастоянова е родена в Пловдив, завършила е икономика в УНСС и втора магистърска степен по масови комуникации в Нов български университет. Работила е като финансов консултант на български и международни компании. От 2003 г. свързва работата си тясно с развитието на туризма в България, когато Българската организация за конгресен туризъм я кани за свой изпълнителен директор. През 2006 г. е сред учредителите на Националния борд по туризъм и е избрана за изпълнителен директор на организацията. На последните парламентарни избори е избрана за народен представител от листата на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.


- Госпожо Карастоянова, създаването на Министерство на туризма бе сред приоритетите на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Какви трябва да бъдат насоките в развитието на родния туризъм и какви трябва да са първите стъпки на новия кабинет в тази посока?

- Ще определя създаването на Министерство на туризма като особено важен знак за ролята и мястото на сектора в националната икономика на България. Нещо повече –туризмът е най-силната съвременна платформа, която представя нашето природно и културно-историческо наследство пред света. Устойчивото развитие на туризма предполага създаване на дългосрочна стратегия, която на професионален език се нарича „Национален мастерплан”.

Това е комплексен документ, който включва подробен анализ на даденостите и конкурентните предимства на България, финансово-икономически модел за тяхното представяне в различни туристически продукти, маркетингов и рекламен план за позициониране на различните пазари и съответно към специфичните таргет-групи от потенциални туристи.
Необходимо е програмно управление на сектора, необвързано с политическата конюнктура, сериозен бюджет за международна реклама и нов Закон за туризма.


- Според данните от сектора, летният туристически сезон приключи с понижения по всички показатели. На какво се дължи това?

- Преди всичко отминалият сезон бе свързан с неблагоприятни климатични условия, порои и наводнения, които не са типични за страната ни. Това беше и време, в което оказа влияние геопилитическият конфликт между Русия и Украйна, а ние сме сериозно обвързани с тези пазари.

Българският туристически сектор не получи в пълен размер планираните в бюджета средства, както и не разполагаше с нито един лев за реакции в кризисни ситуации.
Можем да продължим да изреждаме недостатъците, но е ясно, че липсата на добре уредено институционално и оперативно управление на туризма спомогнаха за това неблагоприятно развитие на тенденциите.


- Отразява ли се на туристическия бизнес у нас кризата в Украйна?

- Да, както вече споменах, кризата в Украйна има своите негативни измерения за нас, но нека да кажем ясно, че е необходимо при такова развитие на регионални конфликти нашата позиция да не бъде пасивна, а точно обратното – да бъде проактивна.
Още в разгара на събитията българската държава трябваше да предприеме адекватни мерки и да осигури допълнителна целева реклама, не само насочена към туристическия сектор, но и като цяло да представи България като атрактивна инвестиционна дестинация, отличен избор за пренасочване на бизнес от Украйна, както и покупка на втори дом. 


- Можем да говорим за траен отлив на руски туристи?

- Не бих казала, че това е трайна тенденция, но има индикации, които трябва да бъдат съобразени. Разбираемо е, че в резултат на общата позиция на ЕС за санкции към Русия, България е сред първите страни, засегнати икономически от този процес.
Основателно е да попитаме предишните управляващи дали бяха потърсени механизми за компенсации, както и дали съществува дори един единствен документ, който да представя ясна позиция относно нашето поведение за минимализиране на загубите  на руския пазар и още по-важно – за формулиране на стъпки за укрепване на позициите ни.


- Статистиката през последните години показва постоянен ръст на броя на туристите в България както през летния, така и през зимния сезон. Но в същото време не отчитаме пропорционален ръст на приходите от туризъм. Защо? Услугите у нас ли се обезценяват или все по-голяма част от бранша е в сивата икономика?

- Това е много резонен въпрос. Свидетели сме на „бодряшко” отчитане от страна на държавата на цифри, които сочат ръст на общия брой туристи. Но за мен като икономист много по-важен показател са цифрите, които отчитат ръста на приходите.
За съжаление, ние не наблюдаваме повишаване на приходите, които от финансово-икономическа гледна точка са тревожна тенденция.

Големият въпрос е – ако днес туризмът генерира близо 15 % от БВП, какъв ръст бихме искали да постигнем след 10 години? Отговорът на този въпрос и начинът на постигането на тази цел можем да намерим единствено чрез реализация на дългосрочен Национален мастерплан, за който говорихме в началото на това интервю.


- Къде е мястото на националната рекламна кампания и с какво държавата би могла да помогне на хотелиерския и ресторантьорския бизнес?

- Основна задача на държавата е да рекламира собствеността си, а именно – природното и културно-историческо наследство, да инвестира в превръщането на тези дадености в туристически атракции от световна величина.
Да създаде национален бранд и да наложи като запазена марка най-значимите за българската история, култура и археология паметници, по примера на Акропола, Колизеума, Големия канон, Мачу Пикчу.


- Нужно ли да се извърши диверсифициране на туристическия продукт, като се раздели на  винен туризъм, летен, селски, еко, конгресен, голф, гурме, спа и уелнес? Какви са плюсовете и минусите за страната ни от това?

- То съществува и сега, но е по-скоро формално. Ще ви дам конкретен пример – за развитието на конгресния туризъм е нужна цялостна и много последователна държавна политика, с участието не само на туристическия сектор, а и на общините, браншовите организации, научните среди и най-вече – на политическия елит.
Конгресният туризъм е скъп имиджов продукт, чието планиране за големи събития се извършва 3 до 5 години в аванс, а това изисква ангажимент на най-високо политическо ниво или представителство от друг характер, бюджет за финансиране на процедурата по домакинство и обединени действия на всички заинтересовани страни. Конгресният туризъм е трансфер на ноу-хау и възможност за българските професионални и научни среди да сверят часовника си с най-съвременните тенденции.


- Какво ще препоръчате на новия министър на туризма Николина Ангелкова?

- Желая успех на министър Ангелкова. Имам впечатление, че тя е изпълнена с мотивация за работа, а що се отнася до съветите – те имат стойност само когато са потърсени.


- Смятате ли, че този кабинет ще има волята да реши кардинално най-наболелите проблеми в бранша?

- Предстои да видим дали това ще се случи. За нас от Патриотичния фронт е важно изпълнението на програмата за управление.


- Може ли България да печели от туризъм, като се има предвид дъмпинга, който правят южните ни съседки Гърция и Турция?

- България несъмнено печели от туризъм. Това е една от ключовите експортни индустрии на страната. Добре е да познаваме успешните практики не само на съседните ни страни, но също на Австрия, Хърватска и т.н. Състезаваме се на един от най-конкурентните световни пазари, можем да бъдем от най-добрите!


В категории: Интервю , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
българин
05.01.2016 12:52:37
0
0
света трябва се оправи и промени към добро по начини които Бог реши (а това човек да желае нечие (на човек и т.н) зло, умъртвяване, геноцид, заплахи (дори казани и т.н- и на шега и т.н),садизми, извръщения (или лъжливо да набеждава, пожелава и т.н- някого така и т.н), побои и т.н- видимо е грях)

2
-
05.01.2016 12:51:24
0
0
Пиша от чужбина. Аз се съмнявам да съществуват роми (цигани) от бялата или монголоидната раси - освен ако някой не се преструва (за пари, от глупост и т.н) на такъв. Мисля, че повечето анални изнасилвания (ако наистина е имало или има- такива) в затвори, в семейството и т.н- се извършват над роми....предполагам, че ако има наистина жени, които да правят (или да са правили) ан.ален и/или ор.ален секс- то те са най-вероятно жени с по-тъмна кожа от ромски произход (и/или с по-тъмен цвят на кожата)- от какъвто е и вероятно основата от г.ей про.ституцията (и при деца- ако наистина е имало или има- такива) и т.н в Европа и т.н..... Чел съм, че още преди 15 години (но не знам дали това е вярно), че в негърските държави (може би и при мургавите в Индия и т.н) болните от СПИН са над 50% от населението- и кой знае дали и 20% от мургавите цигани (и мургавите индийци и т.н), негри и т.н доживяват до 25 годишна възраст, а по-възрастните до 70 годишна възраст, а децата до 10 годишна възраст - а и ако от деца правят анален и орален секс и т.н- то дори останалите живи (включително деца) от тях (а не знам колко от починалите от тях имат шанс да влязат в рая) могат да са по-зле (с анално кървене, изтичане на изпра.жнения, сифилис, рак, СПИН и т.н) и от болните бели и монголоидни хора.... Може би е възможно хората с по-тъмен цвят на кожите от деца да са принуждавани (от родител, роднина и т.н) да правят анален и/или орален секс и/или т.н извръщения, а понякога като големи- и в затворите (а за тази цел да са наемани роми или други хора с по-тъмна кожа като надзиратели- специално за хората с по-тъмна кожа в затвори, домовете за изоставени деца и т.н), домовете за изоставени деца и т.н- с хората с по-тъмен цвят на кожите да се прави това- понякога и между самите тях......И аз мисля, че най-нередовните хора на света са хората с по-тъмна кожа и гейовете (независимо от цвета на кожата) и гейовете педофили и т.н (ако наистина има такива).Аз се съмнявам да съществуват роми (цигани) от бялата или монголоидната раси - освен ако някой не се преструва (за пари, от глупост и т.н) на такъв. В някои коментари (от друга информационна агенция) съм чел, че мъже са били родени от гей мъже (като са имали 2-ма бащи, единия от които им е бил и майка)- но за мене това са глупости. Може би някои от циганите не са се къпали от години, и носят (а понякога и продават) дрехи и прочие -изровени от кофи за боклук (без да са били изпрани това). Виждал съм бездомни кучета да лаят по цигани (а понякога да вървят след тях-или стоят до тях-ако те седнат някъде), а също наши цигани са си говорили сами или крещели (без причина) по улици, пешеходни зони и прочие. Може би наистина днес мнозинството мъже (особенно под 48-50 годишна възраст) са импотентни и/или гейове (тоест напълно загубили сексуално, полово и т.н влечение към жени- и без възможност да получат ерекция с жена).Който се присмива (или призовава за) с побои, омраза, злоба, убийства, хора нахапани от куче (или друго животно), насилие, заплахи и прочие- явно си е нямал работа с подобни хора и/или неща, но който го е преживял (или негов близък) знае, че тези неща въобще не са за смях и забава (интелигентен човек и без да го е преживял (или негов близък) го разбира). Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, изтезания, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие- а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), а не смъртни присъди, омраза, злоба, гняв, насилие, изтезания, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надяваме скоро да стане със Земята). Вероятно повечето роми са без основно образование и без електричество, вода и канализация в домовете си (някои от тях може би и от деца се хранят с изп.ражнения). До уточнявам, че-вероятно повечето роми са без основно образование и без електричество, водопроводи и канализация в домовете си (някои от тях може би и от деца се хранят с изп.ражнения и гей простатуират (или снимат такива и т.н филми с тях (както вероятно правят и други хора (дори деца) с по-тъмна кожа)- а после с компютърни монтажи да правят, да изглеждат на бели деца, хора и т.н) от деца).... вероятно дори бездомните животни живеят по-добре и редовно от повечето роми (а може би и въобще от повечето хора с по-тъмни кожи)....
1
man
05.01.2016 12:51:01
0
0
Според мен е възможно в затвори и т.н - мъже роми (с по-тъмна кожа) да са били анално изнасилвани - и да са - умирали (скоро) след - това (или дори мъже роми (с по-тъмна кожа) да са били подложени на по-сериозни (дори смъртоностни) садизми и жестокости).Аз съм против кастрации и/или стерилизация (насилствена и т.н) на хора и т.н (дори и да са с по-тъмна кожа - мъже гей (дори педофили и т.н), изнасилвачи и т.н), самоубийствата, геноцид над нации (от - хора), шеги и т.н - с изнасилвания, жестокости и т.н. Ще напиша нещо на друга тема. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н). Аз съм против кастрации на хора и т.н и/или стерилизация (насилствена и т.н) на хора и т.н (дори и да са с по-тъмна кожа- мъже гей и педофили, изнасилвачи и т.н), самоубийствата, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и т.н (дори на шега и т.н)в филми и/или реално и/или на шега и т.н, филми и т.н- с насилие и/или лоши неща и т.н, шеги (подигравки, смях и т.н) с лекувани в психиатрични болници (включително наркомани) хора и/или с хора с психични проблеми (включително наркомани)-и/или незаконни и/или излишни съвети за тях , лъжливо и/или ненужно и т.н набеждаване на хора за наркомани и/или психично болни и т.н, лошите и т.н лъжи, избухливост, нетърпение, вулгарни думи и/или псувни, невъздържаност, неуважение към родител/и и т.н, незаконни и излишни снайперисти и т.н, юмруци по хора и т.н, удари, ритници, замерване с предмети и т.н (на части от човешкото тяло и т.н), наранявания и т.н-на части от човешкото тяло и т.н, побои, ритници,замерване с предмети и т.н- по хора и т.н, заплахи, крясъци; побои; псувни и/или вулгарни думи към нечии роднини и/или други хора и т.н, несправедливи разрухи и унищожения- на хора и т.н; погледи със злост (и/или омраза,перверзност и т.н); злобата (между хора, в хора и т.н), убийства, злорадството; нетърпеливост; заплахите (истински или на шега и т.н)- с оръжие (хладно, огнестрелно и т.н) и т.н (дори в филми, кино, в мечти, илюзии и т.н), зложелателството; ненужните и незаконни снайперисти и т.н, съвети, мечти, обещания, обеденост, отешения,пожелания, желания (призиви и/или насаждане на омраза между хора и т.н- с лъжи и т.н) и т.н за убийства, (насилия и т.н) и т.н .И още неща на друга тема:няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав- би повторил това свое престъпление) – наказанието за всеки, човек може да реши само Бог. И простатуиращите деца може да са били принудени от мургавите си ромски роднини да простатуират- а педофила само си е плащал- но според мен за това те трябва да бъдат арестувани- и родителите принуждавали децата си, роднините си и т.н. Чувал съм, че дума която на китайски език е име (за мъже – може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля – е име и – на една (етническа) група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган. Друга дума на български език (която също – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган), а също на български език – първите три букви от тази дума (а мисля – и на всички славянски езици – с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена – но самата дума на български език е в женски род) – а същата тази три буквена дума на български език (която също – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) – е първите три букви от най-вулгарните думи за мъжки полов орган на (мисля) всички славянски езици от бивша Югославия – а същата тази три буквена дума на български език (за която (писах) досега, че – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) е първите три букви от фамилно име – на мъже и жени (а също (мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните – като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части и т.н) и най-силно вулгарните – като за полови органи. Относно употребата на думата „лудост“ по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора – нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от гей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор – са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света – определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди – а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни (и въобще) да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро….В книга притчи Соломонови в глава 19 в стих 29 пише „Присъди се приготвят за присмивателите, И бой за гърба на безумните.“; и в глава 17 в стих 5 пише „Който се присмива на сиромаха, нанася позор на Създателя му, И който се радва на бедствия, няма да остане ненаказан.“- така, че е видимо, че човек не трябва да се присмива и прочие със земетресенията, бедствията, физическото и т.н насилие (в какъвто и да е вид и по каквито и да е причини),садизми (дори казани на лъжа и/или на шега),психично болните (било роднини, родител или други хора- дори непознати), заплахите- с оръжие и т.н,хора от определени етноси, народности и т.н, хората с неприятен и/или некрасив и т.н външен вид и т.н, заекващите хора, мъже отгледани от гей двойки и т.н (малтретирани, изнасилвани и т.н- от тях и т.н), гейовете (и техни престъпления, гей проституцията, вулгарни изказвания и т.н), импотентните мъже, бедните, мизерстващите, хората с дефекти в походката, скитниците, просяците, самозащита и т.н, заплахи, крясъци, заекващите хора, хората с алергии и т.н (и техни прояви и т.н), побоите, хората с увреждания и всякакви други хора с проблеми и т.н.Виждал съм цигани, които излизат от адвокатски кантори, стоят на вестникарски будки, вървят по улица (или пресичат тротоар), или чакат в коридор на болница (за физически болести) и прочие- да разговарят с гласове като абсолютни дебили и дегенерати-веднъж и с най-пошлите думи -за мъжки гениталии (през 2010 година- една млада циганка крещеше (от разстояние 1 километър) най-вулгарните думи за полови органи към група момчета-а те я аплодираха). И аз съм чувал хора, говорещи много вул*гарно. Около 2012 година в центъра (докато е имало много - хора) на голям български град са вървели трима мъже (видимо по-млади) и единия (от тях) е нарекъл на висок глас (някакъв мъж - вероятно за когото те са говорили) с най-по*шлата дума за пе*нис. Някъде около 2012 година една жена е нарекла пред един човек едни фирми- и тя ги е нарекла "клати" и след това с най-по*шлата дума за пе*ниси (в множествено число).

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки