Задължителният вот – Щит срещу ДПС и търговията с гласове


Задължителният вот – Щит срещу ДПС и търговията с гласове
Реално е въвеждането на задължителното гласуване. По този начин ще се намали влиянието на ДПС, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валентин Касабов
14 Ноември 2014, Петък


Промяната в Изборния кодекс, с която да се въведе задължително гласуване, е сред основните приоритети на Патриотичния фронт и може да стане реалност още на местните избори през 2015 г.

Автор: Георги Ваташки

Благодарение на категоричната позиция на ПФ, задължителният вот стана и един от приоритетите на правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок и бе записано в неговата програмна декларация: „Демократизация на изборния процес чрез: промени в изборното законодателство с цел преодоляване на съществуващите дефекти в изборната система: изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“; въвеждане на активна регистрация; ограничаване на корпоративния и купен вот; въвеждане на машинното гласуване; създаване на преброителни центрове, провеждане на референдум за задължително гласуване и засилено администриране от българската държава на изборния процес в чуждестранните изборни райони.“

Няма да се откажем от тази си идея и ще следим зорко за прилагането на програмната декларация, предупреди Валери Симеонов. Той припомни, че за да се постигне отстраняването на етническите партии от властта и на влиянието на външни сили като Турция върху управлението на държавата, трябва да бъде изградена и специална политика за българските граждани, живеещи в чужбина.
Според споразумението за подкрепата на кабинета от страна на патриотите,  промените в изборния закон ще бъдат извършени в период от три до шест месеца след конституирането на новото правителство.

С въвеждането на задължителното гласуване избирателната активност ще се повиши рязко, като по тази начин ще се разбие феодалният модел на ДПС, което държи в подчинение така наречените райони със смесено население. Ще се обезсмисли изборният туризъм, ще „изгорят“ и милионите левове, хвърлени за купуване на циганските гласове в страната, категорични са от Патриотичния фронт.

„Така ДПС ще загуби лостовете си да влияе смъртоносно на българската държавност. Не трябва да забравяме, че хората на Ахмед Доган и Лютви Местан представляват интересите на Турция и на Реджеп Ердоган. От 25 години те методично рушат нашата родина и я източват чрез вземането на възлови икономически постове както в държавната, така и в общинската администрация“, каза Валери Симеонов много преди парламентарния вот на 5 октомври.

Задължителното гласуването не е екзотика и се прилага успешно в много държави, сред които са и две членки на Европейски съюз – Белгия и Гърция.
Белгия е първата страна в света, която въвежда задължителното ходене до урните. То важи от далечната 1892 г. за мъжете и от 1949 г. за жените. Според закона, ако гражданин не гласува четири поредни пъти на избори, може да изгуби правото си на вот за следващите 10 години. Негласуващите пък трудно биха си намерили работа в публичния сектор.

Нещата са малко по-различни в южната ни съседка Гърция, където вотът също е задължителен. До 2001 г. там действа закон, според който се налагат сериозни санкции за негласуващите – от отнемане на международния паспорт до затвор.
В Люксембург задължителното гласуване е въведено през 1919 г. Изключения се правят само за хората над 70 години и онези, намиращи се в чужбина в деня на изборите, и то само, ако могат да го докажат.

В изборния закон на Великото херцогство е записано, че при първо неявяване пред урните за негласуващите се предвиждат парични глоби. При повторно неявяване в рамките на 6 години размерът на санкциите расте и може да стигне до близо 1000 евро.
По особен начин към правото на глас са подходили властите в Австралия. Жителите на южния континент са задължени да присъстват в избирателната секция, но могат да напуснат без да са гласували, след като впишат имената си в списъците. Неявилите се могат да бъдат глобени до 50 австралийски долара, а ако откажат да изплатят санкцията - дори да бъдат лишени от свобода.

Със и или без санкции, въвеждането на задължително гласуването в България е без алтернатива. Да се разчита, че гражданската енергия на обществото ще доведе до висока избирателна активност и адекватно представителство на интересите на електората е твърде оптимистично. Затова задължителният вот у нас е повече от нужен.


В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ЕРДОГАН
21.11.2014 10:38:26
0
0
Валентинчо недей се коси недей се пени.Вашето мнение няма никакво значение. Боко Тиквата с Вас и безвас си толелира резаците от ДПС по места. Спрете ли подкрепата си към Бойко-ДПС тотално ще го ги подкрепи.
3
без омраза бай кольо
19.11.2014 14:58:38
0
0
ВАЛЕРКАТА ДА ГОВОРИ С БОЙКО А ЗАМ.МИНИСТЪРА ТУРЧИН ,ПРЕД ДА ГОВОРИ ПУБЛИЧНО.ТОЙ Е ПРАВ И БОЙКО ЩЕИГО РАЗЬЕРЕ.КОГАТО ТУРЦИЯ НАЗНАЧИ КЮРД /18 млнЗА МИНИСТЪР А НЕ ДА ГИ ТРЕПЕ ТОГАВА ИН НИЕ ШЕ НАЗНАЧИМ ТУРЧИН.ПЕТ ВЕКА СМЕ ИМ ЯЛИ ПОПАРАТА.ВЪРХУШКАТА НА ДПС НЕ САТ ТУРЦИ А КОМКЪУНИСТИЧЕСКИ ПРЕАТЕЛИ НА ТУРЦИТЕ.ТОВА СЪМ ГО ЧУЛ ОТ ТУРЦИТЕ.
2
хасан -учител.
16.11.2014 18:46:22
0
0
ДПС НЕ Е ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ,,А ОТ ТМПА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.КАРААТ ТУРЦИТЕ ОТ СТРАХ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДПС.МНОГО ТУРЦИ НЕ УДОБРЯВАТ РЪКОВОДСТВОТО МУ. 'Т.К МИСЛИ САМО ЗА СВОЙТЕ ИНТЕРЕСИ,А НЕ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ.ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ НЕ ДАВА ПАРИ НА ХОРАТА ДАМГЛАСУВАТИЗ НЕЯ..ДПС Е ПАРТИЯ ОТ ФАШИСТКО-КОМУНМСТИЧЕСКИ ТИП/ФЮРЕР,ГЕН,СЕКРЕТАР/ДОГАН И ПБ /РЪКОВОДСТВО.КС ТРЯБВА ДА Я ЗАБРАНИ.
1
Амлутация , химиотерапия , лъч
15.11.2014 09:24:50
0
0
Цензурирано от ПИК !

Гергов изброи как ДПС завзе всички държавни служби в земеделието , социалните служби , бюрата по труда, екологията и много други още , но тактично пропусна полицията, ДАНС , Прокуратура , Съд. Инсталираха на възлови места субекти с купени дипломи на всички възлови места .На всеки турчин , който се снабди с някаква диплома , му се намира ключова държавна или общинска служба. Забравихте ли мечтата на трудно говорещото български дете от Кърджалийско .На въпрос каква професия иска да има , то отговори ЕКСПЕРТ - длъжност в регистъра на държавните служби. ДПС подменя държавата ..Българчета завършили престижни университети в чужбина идват тук и не могат да приложат знанията си защото алитерати с купени дипломи и говорещи български с преводач печелят конкурсите и са експертите на Булгаристан.Нашите деца бягат по света , за да се изхранват , а държавата е обхваната от метастазите на пантюркизма. Под демагогските идеологеми за равенство , човешки прави и евроатлантически ценности се извършва подмяна и демонтаж на държавата ни от врагове мечтаещи тук отново да е великотурска провинция.Единственият изход е кюретаж на раковото образувание ДПС от възловите и жизнено важни постове , защото разяждат имунната система , защото толерират и облагодетелстват единствено техните си бизнеси , защото унищожават българският дух и характер на страната ни .Особено след изборите станаха много нагли и започнаха да ни подмятат , че те командват и ще бъде по турските правила , а на когото не му харесва , да емигрира . И това доживях - за три дни в държавни институции ,чиновници хортуващи си на турски в уж чисти , не смесени райони да ми заявяват , от тук нататък ще е така . Да уча турски , ако не да емигрирам.Силата на ДПС е в това че всеки техен получил диплома е на държавната хранилка , а той води други след себе си . СЕГА БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА ДПС-V КОЛОНА НА ТУРЦИЯ.Завоюват ни бавно и полека - без нито един изстрел и заплашвайки ни , че ако не стане тяхното ще ни колят/пазителите на етническия мир/ Отпор е думата , докато не е станало безнадежно късно. Сега България отново е в ситуацията от ХІV век - българите са разединени и се мразят политически , а завоевателите са обединени религиозно и етнически. Ампутация НА ДПС/ не съм гласувал за ПФ, но 100% ги подкрепям/ !

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/ezik-chast-horata-1439655.html#ixzz2no26zM8F
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки